Latest News

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

"Εκ Πειραιώς" του Δ. Χαριτόπουλου στη Λέσχη του Ολυμπιακού

Ήταν από τις καλύτερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που έγιναν τον τελευταίο καιρό στην πόλη. 
Η κατάμεστη αίθουσα της ιστορικής Λέσχης του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού πλημμύρισε...
με αναμνήσεις από το παρελθόν του Πειραιά και του Ολυμπιακού, αλλά και με περηφάνια από τα σύγχρονα θρυλικά επιτεύγματα όλων των ομάδων του συλλόγου.  
Στο Πασαλιμάνι πραγματοποιήθηκε η πειραιώτικη βραδιά που διοργάνωσαν με απόλυτη επιτυχία ο Ερασιτέχνη Ολυμπιακός και οι Θρησκευόμενοι Επιστήμονες.
 
Η 88χρονη ερυθρόλευκη ιστορία και η κατάκτηση του 40ου πρωταθλήματος από την ομάδα ποδοσφαίρου ήταν στο επίκεντρο της «ζωντανής συνέντευξης» του συγγραφέα του βιβλίου «Εκ Πειραιώς»  Διονύση Χαριτόπουλο στον συντονιστή της εκδήλωσης Χρήστου Φερεντίνο.
Πρόκειται για ένα ύμνο στον Πειραιά που δίνει μυθιστορηματικά την ανθρωπογεωγραφία του Πειραιά της περιόδου 1947-1967 και αποτυπώνει την ψυχή του μεγάλου λιμανιού, την ταυτότητα της κάθε συνοικίας και γειτονιάς, τους χαρακτήρες των γνωστών και άγνωστων πρωταγωνιστών της πόλης, των καθημερινών ανθρώπων, όλων αυτών που σημάδεψαν την ιστορία της.
Επίσης, ο κ. Χαριτόπουλος θυμήθηκε συνθήματα των φιλάθλων από το παλιό Καραϊσκάκη, παιχνίδια τα οποία έχουν παραμείνει ανεξίτηλα στη μνήμη όλων και διηγήθηκε ιστορίες που περιλαμβάνονται στο «Εκ Πειραιώς».

Την έναρξη της εκδήλωση πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, Γιάννης Δαλέζιος οποίος δεν έκρυψε τη συγκίνησή του που η Ιστορική Λέσχη του Ερασιτέχνη φιλοξένησε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα για τον Πειραιά παρουσία σύσσωμης της Ολυμπιακής Οικογένειας.

Το καλωσόρισμα όλων ανέλαβε στη συνέχεια με την ομιλία του ο Επίτιμος πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, Λεωνίδας Θεοδωρακάκης, ο οποίος στάθηκε και στα γενέθλια του μεγαλύτερου πολυαθλητικού οργανισμού της Ελλάδας: «Η εκδήλωση αυτή συμπίπτει με τα χθεσινά γενέθλια του μεγάλου και κοσμοαγάπητου Ολυμπιακού. 88 χρόνια χρυσές σελίδες δόξας στην ιστορία μας, τα οποία δημιούργησαν ένα θρύλο απλησίαστο στο χώρου του ελληνικού αθλητισμού και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου που με τη τελευταία νίκη έφθασε στην κατάκτηση 40 πρωταθλημάτων. Ο ενιαίος και αδιαίρετος ο Ολυμπιακός έχει να επιδείξει κατακτήσεις και διακρίσεις σε όλα τα αθλήματα που καλλιεργεί». Ο κ. Θεοδωρακάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους μεγάλους διοικητικούς ηγέτες του Ολυμπιακού: «Σε αυτή τη Λέσχη έγραψαν ιστορία μεγάλες μορφές του συλλόγου ΄ποπως ο Μανούσκος, ο Γιώργος Ανδριανόπουλος, ο Νίκος Γουλανδρής, ο Σταύρος Νταϊφάς, ο Σωκράτης Κόκκαλης και τη συνεχίζει ο Βαγγέλης Μαρινάκης που οδηγεί το σκάφος στην ίδια θρυλική πορεία και οι αδελφοί Αγγελόπουλοι στο μπάσκετ».
Η Λέσχη σείστηκε από τα χειροκροτήματα όταν ο  Διονύσης Χαριτόπουλος διάβασε την επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, κ. Βαγγέλης Μαρινάκης η οποία ανέφερε: «Διαβάζοντας το βιβλίο “Εκ Πειραιώς” ένιωσα ότι κάνω μια ευχάριστη αναδρομή στο παρελθόν. Ένα ακόμα ταξίδι στον παλιό Πειραιά της ψυχής μας, που θέλοντας και μη κάνουμε όλοι οι Πειραιώτες.

Στις σελίδες του, άκουσα ήχους γνώριμους, ξαναπερπάτησα στις γειτονιές των παιδικών και εφηβικών μου χρόνων, είδα εικόνες πολύχρωμες και αγαπημένες.

Είναι χαρά μου που αυτό το βιβλίο αγκαλιάζεται από τον Ερασιτέχνη ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, αφού Πειραιάς και ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ταξιδεύουν μαζί στο χρόνο και είναι έννοιες ταυτόσημες.

Το «Εκ Πειραιώς» είναι μια καλή αφορμή για να γνωρίσουν όλοι τον Πειραιά. Μια γωνιά της Ελλάδας που πορεύεται με σημαία την αξιοπρέπεια, την περηφάνια και όσα και αν είναι τα προβλήματα της, έχει μάθει να νικά. Πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν ο κόσμος αυτής της περιοχής ζει και αναπνέει με την καρδιά του Ολυμπιακού μας;»

Για το βιβλίο «Εκ Πειραιώς» μίλησε και ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Αυτό το βίβλίο είναι ένα πολύτιμο οδοιπορικό στις γειτονιές και στη ζωή της πολύς. Ο κάθε αναγνώστης αντλεί από τις σελίδες του αυτά τα οποία του φέρνουν προσωπικούς συνειρμούς. Να είναι καλοτάξιδο».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια που γράφτηκαν για τον Πειραιά τα οποία ερμήνευσε ο Αντώνης Αινίτης.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Π.Α.Ε., κ. Ιωάννης, Βρέντζος, ο Α Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, κ. Σωκράτης Σ. Κόκκαλης,  ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη κ. Μιχάλης Κουντούρης, ο επίτιμος Πρόεδρος του Ερασιτέχνη, κ. Λεωνίδας Θεοδωρακάκης, ο πρώην Πρόεδρος του Ολυμπιακού, κ. Σωκράτης Κόκκαλης, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο πρώην πρόεδρος του Ερασιτέχνη, κ. Πέτρος Κόκκαλης, οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, κ. Ηλίας Υφαντής,κ. Γιάννης Φρονιμίδης, κ . Κώστας Καραπατής, ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας, κ. Αλέκος Σπανουδάκης, ο διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος κ. Κούλης, Δουρέκας, ο διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ,κ. Κώστας Καραπαπάς, ο διευθυντής επικοινωνίας της ΚΑΕ, κ.Χρήστος Μπαφές, ο προπονητής της ομάδας βόλεϊ γυναικών, κ.Τέλης Σωτήρχος, ο πολίστας, κ. Νίκος Δεληγιάννης, η πολίστρια, κ. Μαρία Μπαλωμενάκη, ο πρόεδρος του συνδέσμου φιλάθλων Ολυμπιακού Νέας Υόρκης, κ. Θοδωρής Μενής, οι βουλευτές κκ Μίμης Ανδρουλάκης και Παναγιώτης Μελάς, ο Δήμαρχος Ρέντης – Νίκαιας, κ Γιώργος Ιωακειμίδης, ο δήμαρχος Κορυδαλλού, κ Σταύρος Κασιμάτης, ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, κ Ανδρέας Ευθυμίου, Γενικός γραμματέας του Δήμου Πειραιά, κ. Στέλιος Διαμαντίδης, ο πρόεδρος της ΕΠΣΠ, κ. Στέλιος Μπρατσώλης, ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ, κ. Παντελής Ταρνατόρος, ο αντιπρόεδρος της ΚΟΕ, κ. Γιώργος Κατσαρός, ο αστυνομικός διευθυντής Πειραιά, Ταξίαρχος Γιάννης Διαμαντόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πειραιά, Αντώνης Θεοδώρου, ο πρόεδρος το Αθλητικού Κέντρου Αγ. Κοσμά, κ. Γιώργος Πρίφτης και το μέλος του Δ.Σ., Γρηγόρης Δέδες, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. του Ερασιτέχνη, κ . Κυριάκος Καλογεράκος, και σύσσωμο το Δ.Σ. του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π.