Latest News

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Εισαγγελική έρευνα για το κρέας με πέταλα


Παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσε το διατροφικό σκάνδαλο για το κρέας με πέταλα, που έφερναν εταιρείες-φαντάσματα και στην Ελλάδα. Μπορεί η Περιφέρεια Πειραιά και ο...
ΕΦΕΤ με επίσημες ανακοινώσεις του να καθησυχάζουν   τους καταναλωτές, κάνοντας για προληπτικές ανακλήσεις και ελέγχους, όμως η πραγματικότητα είναι μάλλον διαφορετική και χρειάζεται να γίνει εισαγγελική έρευνα για να διαπιστωθούν αν υπάρχουν τυχόν ποινικές ευθύνες.
Η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Παναγιώτα Φάκου, παρήγγειλε την διενέργεια εισαγγελικής έρευνας με αφορμή αναφορά του ΕΦΕΤ που αφήνει υπόνοιες για διακίνηση κρέατος αλόγου και στην Ελλάδα. 
Η έρευνα θα διενεργηθεί από την οικονομική αστυνομία με την εποπτεία αγορανομικού εισαγγελέα. 
Στο πόρισμα του ΕΦΕΤ, στο οποίο «πάτησε» η παρέμβαση της εισαγγελίας, αφήνονται υπόνοιες για εισαγωγή και διακίνηση κρέατος αλόγου στην Ελλάδα καθώς φέρεται να εντοπίστηκε σε αποθήκη ύποπτη ποσότητα, δείγμα του οποίου εστάλη για έλεγχο στο χημείο του κράτους. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες  ο ΕΦΕΤ αναζητεί δύο εταιρείες-«φαντάσματα» που εισήγαγαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη άγνωστες ποσότητες αλογίσιου κρέατος σε μορφή κατεψυγμένων μπαλών κιμά από τη Βουλγαρία. Όσο για το λόγο για τον οποίο αναζητούνται οι ιδιοκτήτες των εταιρειών εφόσον η εισαγωγή αλογίσιου κρέατος δεν συνιστά παράνομη πράξη, είναι στο πλασάρισμά του ως μοσχαρίσιου κιμά. 
Οι μηχανισμοί του ΕΦΕΤ προσπαθούν να εξακριβώσουν τόσο τις ακριβείς ποσότητες, όσο και τις χώρες απ΄όπου έχει εισαχθεί αλογίσιο κρέας στην Ελλάδα. Σύμφωνα, πάντως, με τη Eurostat έχουμε ήδη καταναλώσει 74.300 κιλά, ενώ στέλεχος του ΕΦΕΤ λέει: «Στην πραγματικότητα ο αριθμός είναι δεκαπλάσιος». 
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβεβαιώνει ότι προχωρά άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, έδωσε εντολή για διενέργεια ελέγχων με σκοπό τη διερεύνηση περιπτώσεων εξαπάτησης του καταναλωτή στην εμπορία τροφίμων.