Latest News

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

ΓΚΑΛΟΠ: Ντέρμπι ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δίνουν μάχη σώμα με σώμα, καθώς η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων είναι σχεδόν μια μονάδα σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύει η...
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Οριακό προβάδισμα 0,9% έχει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης,  

η ΝΔ συγκεντρώνει 19,5%, 

ο ΣΥΡΙΖΑ 20,45, 

το ΠΑΣΟΚ 5,6%, 

οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,6%, 

η Χρυση Αυγή 8,5%, 

η ΔΗΜΑΡ 4,1%, 

το ΚΚΕ 4,8%, 

η Δράση 1,1%, 

οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,2% 

και άλλο κόμμα δηλώνει ότι ψηφίζει το 4,2%. 

Η αδιευκρίνηστη ψήφος προσεγγίζει το 36,1%. Το 75% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα, με οκτώ στους δέκα να θέλουν να καταργηθεί η αρμοδιότητα της Βουλής να αποφασίζει εάν θα δικάζονται οι πολιτικοί ή όχι. 
Επίσης το 78% θέλει συνταγματική κατοχύρωση για 15ετές σταθερό φορολογικό σύστημα. Το 62% δηλώνει θετικό στην κατάργηση της παραγραφής της ποινικής ευθύνης μελών της κυβέρνησης.
Στο μεταξύ, με 1,5 μονάδα προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό της εφημερίδας «6 Μέρες». Στη δημοσκόπηση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει ποσοστό 21,5%, έναντι 20% της ΝΔ. Ταυτόχρονα, ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει καταλληλότερος πρωθυπουργός, συγκεντρώνοντας ποσοστό 30%. Τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα υπόλοιπα κόμματα είναι: Χρυσή Αυγή (12%), Ανεξάρτητοι Έλληνες (5%), ΔΗΜΑΡ (4%), ΠΑΣΟΚ (7%) και το ΚΚΕ (6%). Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, καθώς συγκεντρώνει το 30% των προτιμήσεων, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται στο 23%.