Latest News

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Γνώριζαν για απόδραση με ελικόπτερο του Βλαστού - 500 σφαίρες στις φυλακές!

Ενας από τους πιο σκληρούς κακοποιούς, αρχηγός του Συνδικάτου του Εγκλήματος και κατηγορούμενος για δολοφονίες και την απαγωγή του επιχειρηματία Παναγόπουλου, ήταν ο Παναγιώτης Βλαστός. Αυτό που έγινε...
στις φυλακές Λάρισας δεν έχει προηγούμενο και δε μοιάζει με τις άλλες δύο αποδράσεις του Παλαιοκώστα και του Ριζάι. Φαίνεται να έχουν πέσει 300 έως και 500 σφαίρες μεταξύ των κακοποιών και των φυλάκων. Οι πρώτοι, αλλοδαποί κακοποιοί, είχαν μαζί τους Καλάσνικοφ και όπλα.
Δε θα πρέπει να μείνουν αδιάφορες δύο πληροφορίες:
Η πρώτη ότι ο Βλαστός είχε επιχειρήσει να αποδράσει από τον Κορυδαλλό παρέα με ηγετικά στελέχη της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς. Και η δεύτερη ότι μόλις την Παρασκευή αποκαλύφθηκε ότι στη γιάφκα των Πυρήνων στα Τουρκοβούνια, βρέθηκε σχεδιάγραμμα και οδηγίες για απόδραση κρατουμένων με ελικόπτερο. Δεν αποκλείεται λοιπόν ο Βλαστός να είχε σχέσεις με Πυρήνες και ένα είδος αλληλοβοήθειας, άγνωστο μέχρι ποιου βαθμού. Αλλωστε η σχέση ποινικών και τρομοκρατών έχει αποδειχθεί πλέον πολλές φορές στο παρελθόν.

Περισσότερες από 500 σφαίρες έπεσαν στις φυλακές Τρικάλων σ’ αυτή την απίστευτη αερομαχία μεταξύ των φυλάκων και δύο αλλοδαπών που επέβαιναν στο ελικόπτερο που προσπάθησε να ρίξει ανεμόσκαλα και να βοηθήσει τον βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστό να το σκάσει α λα… Παλαιοκώστας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης:
«Απετράπη απόδραση του κρατουμένου στις φυλακές Τρικάλων Παναγιώτη Βλαστού. Η απόδραση αποπειράθηκε με χρήση εναέριου μέσου (ελικοπτέρου) περίπου στις 17.00 μ.μ, στο οποίο επέβαιναν συνολικά πέντε άτομα, ο χειριστής, δύο Έλληνες, ένας Αλβανός και ένας Ρουμάνος. Όλοι έφεραν βαρύτατο οπλισμό (καλάσνικοφ και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς), ενώ φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα. Το ελικόπτερο προσέγγισε τον προαύλιο χώρο της φυλακής και επιχείρησε ρίχνοντας ανεμόσκαλα να απελευθερώσει τον κρατούμενο Π. Βλαστό που εκείνη την ώρα βρισκόταν στο προαύλιο της πτέρυγας του. Οι επιβαίνοντες άνοιξαν πυρ εναντίον των υπαλλήλων της εξωτερικής φρούρησης οι οποίοι αντέδρασαν ακαριαία, ανταπέδωσαν στα πυρά και καθήλωσαν το ελικόπτερο. Από την ανταλλαγή των πυροβολισμών τραυματίστηκαν ελαφρά ο χειριστής του ελικοπτέρου και ο Παναγιώτης Βλαστός. Όλοι οι επιβαίνοντες συνελήφθησαν. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Αντώνης Ρουπακιώτης συγχαίρει θερμά για την αποτροπή της απόδρασης τον διευθυντή της φυλακής, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τους εξωτερικούς φρουρούς οι οποίοι με κίνδυνο τη ζωή τους εκτέλεσαν στο ακέραιο το καθήκον τους. Τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη εποπτεύει η αρμόδια εισαγγελέας.
Οι φύλακες
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης (Π.Ο.Υ.Ε.Φ) το περιστατικό έγινε ως εξής: Σήμερα περί τις 17:00 σημειώθηκε απόπειρα απόδρασης από τη φυλακή των Τρικάλων με ελικόπτερο. Συγκεκριμένα η περίπολος και οι σκοποί της Εξωτερικής Φρουράς του Κ.Κ. Τρικάλων αντιλήφθηκαν το ελικόπτερο να πλησιάζει και όταν αυτό έριξε ανεμόσκαλα, οι Εξωτερικοί Φρουροί άνοιξαν πυρ εναντίον του.
Μετά από έναν καταιγισμό πυρών (πάνω των 300 σφαιρών), ο πιλότος τραυματίστηκε, το ελικόπτερο δέχτηκε σοβαρά πλήγματα και προσγειώθηκε στο εσωτερικό πάρκινγκ της φυλακής. Αμέσως κατέβηκαν από αυτό δύο οπλισμένοι αλλοδαποί αλβανικής καταγωγής και άνοιξαν πυρ εναντίον των Εξωτερικών Φρουρών οι οποίοι ανταπέδωσαν, με αποτέλεσμα να οι κακοποιοί να πετάξουν τα όπλα και να παραδοθούν.
Κατά την ανταλλαγή πυρών τραυματίστηκε ελαφρά ένας Εξωτερικός Φρουρός.
Ο τραυματισμένος πιλότος, ο τεχνικός του ελικοπτέρου που επέβαινε σ’ αυτό και οι δύο οπλοφόροι αλλοδαποί συνελήφθησαν από άνδρες της Εξωτερικής Φρουράς και στη συνέχεια παραδόθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ., περιπολικά και άνδρες της οποίας προσήλθαν άμεσα στο χώρο.
Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα το ελικόπτερο είχε σκοπό την απόδραση του γνωστού κατάδικου Βλαστού.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η η φυλακή των Τρικάλων βρίσκεται σε χώρο ο οποίος δεν γειτνιάζει με κατοικημένες περιοχές πράγμα που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο τραυματισμού πολιτών από την χρήση των όπλων εναντίον του ελικοπτέρου και πιθανή πτώση αυτού.
Το Δ.Σ. της Π.Ο.Υ.Ε.Φ. εκφράζει τα θερμά συγχαρητήρια στους Εξωτερικούς Φρουρούς του Καταστήματος Κράτησης Τρικάλων που με την άμεση αντίδρασή τους απέτρεψαν την (τρίτη) απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο».
Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κακοποιοί προσπάθησαν να ρίξουν γάντζο και να σηκώσουν την περίφραξη ενώ λέγεται ότι έχει τραυματιστεί ελαφρά και ο Βλαστός. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης είχαν φθάσει εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες οι πληροφορίες ότι κρατούμενος ή κρατούμενοι στις φυλακές Τρικάλων σχεδίαζαν τη συγκεκριμένη ενέργεια. Αυτός ήταν και ο λόγος που πολύ πρόσφατα τοποθετήθηκε εναέριο πλέγμα ασφαλείας το οποίο αποπειράθηκαν να σηκώσουν κυριολεκτικά στον αέρα οι συνεργοί του Βλαστού από το ελικόπτερο. Για τον ίδιο λόγο οι φρουρές είχαν διπλασιαστεί ενώ σε φύλακες και σκοπούς είχε δοθεί συγκεκριμένη οδηγία σε περίπτωση που διαπιστωθεί προσέγγιση ελικοπτέρου να πυροβολήσουν πρώτα στο ουραίο του τμήμα ώστε τουλάχιστον αρχικά να αποτραπεί το ενδεχόμενο να τραυματιστεί ένας πιθανώς απαχθείς χειριστής.
Οι συνεργοί του Βλαστού είχαν νοικιάσει το ελικόπτερο από τον Ασπρόπυργο και κατέθεσαν ως σχέδιο πτήσεις το Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Εμφανίστηκαν δυο ξένοι σαν πελάτες και μετά προφανώς υπό απειλή, ανάγκασαν τον πιλότο να κατευθύνει το ελικόπτερο στα Τρίκαλα.
Και όλα αυτά όταν πριν από λίγες ημέρες αποκαλύφθηκαν τα σχέδια των νέων «Πυρήνων» να επιχειρήσουν ομαδική απόδραση των φυλακισμένων μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», νοικιάζοντας ελικόπτερο μεγάλης χωρητικότητας. Να σημειωθεί ότι ο Παναγιώτης Βλαστός με κάποια από τα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» είχαν επιχειρήσει να αποδράσουν από τις φυλακές Κορυδαλλού, το 2011, χωρίς όμως να το καταφέρουν.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Κ. Καραγκούνη:
«Είχαμε μια πληροφορία εδώ και αρκετό και κάναμε τις απαραίτητες ενέργειες, τουλάχιστον να μπει ένα πλέγμα» πάνω από το χώρο που προαυλίζονται οι κρατούμενοι.
Ο ίδιος περιγράφει τη σκηνή με βάση τις πληροφορίες που καταφθάνουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης που είναι ο αρμόδιος φορέας για τα σωφρονιστικά καταστήματα ως εξής:
«Οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν από το ελικόπτερο ίσως με καλάσνικοφ. Οι φύλακες απάντησαν και έγινε πραγματική μάχη. Έπεσαν περίπου 500 σφαίρες. Περίπου πεντακόσιοι κάλυκες βρέθηκαν στο προαύλιο.
Έριξαν μάλιστα και ανεμόσκαλα για να προσεγγίσει ο Βλαστός, ο οποίος προσπάθησε ένα ανέβει χωρίς ωστόσο να κατάφερε να πλησιάσει.
Το ελικόπτερο έμεινε τελικά από διαρροή καυσίμων και αναγκάστηκε να καθηλωθεί στο πάρκινγκ της φυλακής
Ο Βλαστός έχει υποστεί μικροτραυματισμό, ενώ πιθανότατα ελαφρά τραυματίας είναι και ένας από τους επιβαίνοντες στο ελικόπτερο.