Latest News

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Τελευταίο ρεπορτάζ για τον Κώστα Χατζίδη


"Ο δημοσιογράφος Κώστας Χατζίδης δεν "έφυγε", είναι για ρεπορτάζ..." έγραψε ένας φίλος του, μόλις έγινε γνωστή θλιβερή είδηση της απώλειας του δημοσιογράφου...
Κώστα Χατζίδη
Στα 46 του χρόνια πέθανε το μεσημέρι μετά από εγκεφαλικό ανεύρυσμα, αφού πάλεψε 17 ημέρες για να κρατηθεί στη ζωή. Στις 14 Ιανουαρίου ο Κ. Χατζίδης νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς», όπου οι γιατροί διέγνωσαν εγκεφαλικό ανεύρυσμα. Ακολούθησαν δύο χειρουργικές επεμβάσεις και αμέσως μετά παρουσιάστηκε ισχαιμικό σύνδρομο. Στη συνέχεια, υπέστη τοξικό εγκεφαλικό οίδημα, με αποτέλεσμα να νεκρώσει ο εγκέφαλος και σήμερα το μεσημέρι κατέληξε στην ενταντική μονάδα του νοσοκομείου. εισήχθη εσπευσμένα στο
Ο Κώστας Χατζίδης γεννήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 1967 στα Σέρβια της Κοζάνης. Εργάστηκε στις εφημερίδες «Τα Νέα» και «Το Βήμα» τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΕΡΤ και «Mega», τον ραδιοφωνικό σταθμό «Flash» ενώ, το 2011 ίδρυσε το site «pheme.gr», το οποίο ήταν και η μοναδική του επαγγελματική απασχόληση. Τον διέκρινε το ήθος και η εντιμότητα, ενώ ήταν μαχόμενος δημοσιογράφος μέχρι την τελευταία στιγμή.
Ήταν παντρεμένος με τη Μίνα Πέππα με την οποία απέκτησαν πριν από τέσσερα χρόνια έναν γιο, τον Κλέαρχο.
Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στους Αμπελοκήπους, το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου και η σορός του θα μεταφερθεί, κατόπιν επιθυμίας του στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
Ο Κώστας Χατζίδης ήταν δωρητής οργάνων και για τον λόγο αυτό καθυστέρησε η «έξοδός» του από το νοσοκομείο.

Ο Κώστας δεν «έφυγε», είναι για ρεπορτάζ….

Ο συνάδελφος Τάκης Τσιμπούκης και για χρόνια φίλος του Κώστα Χατζίδη έγραψε το κείμενο που ακολουθεί:
«Το πάθος του για τη δημοσιογραφία και την ανάδειξη του «pheme.gr» είχε ως μοιραίο αποτέλεσμα ο Κώστας Χατζίδης να μην είναι μεταξύ μας. Η απουσία του δεν στοίχισε μόνο στην οικογένεια του, αλλά και στη δημοσιογραφική κοινωνία.
Μπορεί να διαφωνούσες με τις απόψεις του, να ήσουνα αντίθετος με όποια λογική και αν είχε, αλλά δεν μπορούσες να διαφωνήσεις με το δημοσιογραφικό του ένστικτo, το πάθος για το κυνήγι της είδησης, το ήθος του (κάτι που για πολλούς είναι ξεχασμένο) και την εντιμότητά του.
Ο Κώστας έφυγε απρόσμενα από τη δημοσιογραφική παρέα στα 46 χρόνια του. Ήταν σκαπανέας, αλλά και αχθοφόρος της δημοσιογραφίας, με μια πένα που όταν ήθελε ήταν σκληρή και όταν ήθελε ήταν τρυφερή και νοσταλγική.
Δεν ξεχνάς εύκολα την περίεργα ζωγραφισμένη χαρά στο πρόσωπό του, όταν είχε το καλό «λαβράκι» στην τσέπη. Γαλήνια χαρά, που δεν ήθελε μεν να φανεί, αλλά και που ήταν πάνω από τις δυνάμεις του για να την κρύψει.
Μόλις παρέδιδε το κομμάτι στην εφημερίδα και γύριζε σπίτι, έπιανε την κιθάρα στην προσπάθειά του να μελοποιήσει τα τραγούδια που έγραφε. Η κιθάρα ήταν για τον Κώστα το φάρμακο μετά από μία φορτισμένη ημέρα και ο δεύτερος εαυτός του, ενώ οι στιγμές αυτές ήταν μαγεμένες για την Μίνα, τη γυναίκα του, που ήθελε οι ώρες αυτές να διαρκούν όλο το βράδυ μέχρι να αρχίσει το γλυκοχάραμα.
Ο Κώστας Χατζίδης εργάστηκε σε διάφορα Μέσα Ενημέρωσης όπως είναι η ΕΡΤ, το Mega, ο Φλας, ενώ για πολλά χρόνια εργάστηκε στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ), στις εφημερίδες «Τα Νέα» και «Το Βήμα».
Τον Δεκέμβριο του 2010 μετά από μια αντιπαράθεση που είχε με τον τότε διευθυντή της εφημερίδας «Το Βήμα» Παντελή Καψή και με τη συναίνεση του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη, απολύθηκε μαζί με άλλους 20 συναδέλφους.
Από τότε «έστησε» το «pheme.gr» που έγινε το άλφα και το ωμέγα της ζωής του, μαζί με την οικογένεια του.
Είχε μεγάλα όνειρα και έκανε ό,τι μπορούσε με νύχια και δόντια να αναδείξει το «pheme.gr». Το πάθος του για αυτό που ο ίδιος «έκτισε» με μεράκι ήταν πάρα πολύ μεγάλο. Χτύπησε πολλές πόρτες συναδέλφων να του προσφέρουν χωρίς αμοιβή λίγα δημοσιογραφικά «ψίχουλα», με την υπόσχεση ότι όταν πάρει μια οικονομική ανάσα με τον ερχομό διαφημίσεων, θα τους ικανοποιούσε.
Η ανταπόκριση ήταν μηδενική, με ελάχιστες εξαιρέσεις, που δεν ξεπερνούν τα δάχτυλα του ενός χεριού !
Στο πέρασμα του χρόνου ο Κώστας έριξε μεγάλο βάρος της ειδησεογραφίας του pheme στην καταπολέμηση του ρατσισμού, με έντονα καυστική κριτική πάνω στο θέμα αυτό.
Η αμοιβή στην αντιρατσιστική αυτή προσπάθειά του ήταν να δεχθεί τον Οκτώβριο του 2012 κακόβουλη ηλεκτρονική επίθεση στο pheme και να «πέσει» για κάποιες ημέρες η ανάρτησή του στο διαδίκτυο (έπεσε ο server). Η ΕΣΗΕΑ στάθηκε στο πλευρό του με σχετική ανακοίνωσή της.
Στις 14 Ιανουαρίου 2013, λίγες ώρες πριν εμφανιστούν στον Κώστα τα πρώτα δείγματα ότι κάτι δεν πάει καλά στην υγεία του, είχαν επαναληφθεί και πάλι προβλήματα με την ανάρτηση του pheme στο διαδίκτυο, σε πολύ μικρότερο όμως βαθμό αυτή τη φορά (έπεσε ο server για επτά ώρες).
Αυτό το άγχος του αγνώστου για το τί γίνεται με την ανάρτηση στο pheme ήταν αρκετό για να παραμείνει από εκείνη την μέρα ο Κώστας στη ΜΕΘ μέχρι σήμερα (31.1.2013) που κόπηκε το νήμα της ζωής του.
Δυστυχώς, ραγδαία αρνητικά ήταν εξέλιξη της υγείας του. Ανεύρυσμα ήταν η διάγνωση των γιατρών και ακολούθησαν δύο χειρουργικές επεμβάσεις στο κεφάλι. Αμέσως μετά παρουσιάστηκε ισχαιμικό σύνδρομο. Η κατάσταση της υγειάς του όμως συνεχώς χειροτερεύει, καθώς προκαλείται τοξικό εγκεφαλικό οίδημα, με αποτέλεσμα ο Κώστας να μείνει «εγκεφαλικά νεκρός» στην εντατική του νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς“, μέχρις ότου τα ζωτικά του όργανα να τον εγκατέλειψαν και αυτά.
Δεν το πιστεύω. Όχι. Ο Κώστας δεν έφυγε, είναι κάπου εδώ για ρεπορτάζ. Είμαι βέβαιος ότι θα τον δούμε ξανά. Εξάλλου, χθες βράδυ όπως ακουμπούσα το ποτήρι με το ούζο στο τραπέζι, μου φάνηκε ότι άκουσα την κιθάρα του Κώστα και την Μίνα να του λέει παραπονιάρικα «έλα, παίξε μου αυτό που μου αρέσει»…