Latest News

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Νέα απάντηση του Δήμου για καθαριότητα

Επανέρχεται με νέα ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του Δήμου Πειραιά στο θέμα της προμήθειας οχημάτων και εξοπλισμού στον τομέα καθαριότητας. Αφορμή, οι δηλώσεις του Γιάννη Μίχα και Γιάννη Καρδαρά για... 
...το θέμα. 
Το Γραφείο Τύπου δηλώνει τα εξής:

«Η Δημοκρατία έχει ανάγκη από μια αντιπολίτευση που λειτουργεί με αρχές και ήθος και που να κινείται με γνώμονα την αλήθεια και την παρουσίαση της πραγματικής εικόνας των γεγονότων. 
Δυστυχώς, κάποιοι ακόμη εξακολουθούν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, πιστεύοντας ότι έτσι θα «γεμίσουν» υπαρξιακά κενά, κάνοντας αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. “Πετάνε” νούμερα και αριθμούς για να εντυπωσιάσουν κρύβοντας εσκεμμένα την πραγματικότητα. 
 Η αλήθεια είναι ότι ο Πειραιάς και οι πολίτες του πληρώνουν υψηλά ανταποδοτικά τέλη για να έχουν «γερασμένο στόλο» και ελλείψεις στην καθαριότητα. Για τη νέα Δημοτική Αρχή, ήταν κορυφαία προεκλογική δέσμευση όσοι ζουν και εργάζονται στον Πειραιά, πρέπει να έχουν μια πόλη καθαρή. Τους το οφείλουμε και τους το χρωστάμε. 
Και αυτό το κατάφερε η νέα Δημοτική Αρχή από την πρώτη μέρα. Καθάρισε την πόλη του Πειραιά μέσα σε εξήντα μέρες, δημιουργώντας τη συμμαχία πολιτών - εργαζομένων και δημοτικής αρχής. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας, που τα εισοδήματά τους μειώνονται συνεχώς, πρέπει να έχουν όλα εκείνα τα «όπλα» ώστε να κάνουν σωστά και με ασφάλεια τη δουλειά τους.
Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για όσα επιτυγχάνουν στον τομέα καθαριότητας ακόμη και με τα παμπάλαια μέσα που διαθέτουν και με τον «γερασμένο» στόλο απορριμματοφόρων. Η απορία μας είναι : -Θέλουν ή δεν θέλουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, η πόλη του Πειραιά να είναι καθαρή; - Επιθυμούν ή όχι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα να εργάζονται με σύγχρονα μέσα και σε συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας και η αποκομιδή να γίνεται γρηγορότερα και πιο οικονομικά; -Πιστεύουν ότι κάποιοι -όπως γινόταν στο παρελθόν- πρέπει να κερδίζουν πολλαπλάσια αγοράζοντας ή δήθεν αγοράζοντας ανταλλακτικά για τα οχήματα, που στοίχιζαν στους δημότες πολλά περισσότερα χρήματα από ότι η ανανέωση του στόλου; 
Εκτός, αν επιθυμούν να επιστρέψουμε σε άλλες εποχές, που ο Πειραιάς ήταν μια από τις πιο βρώμικες πόλεις, για να μπορούν να κάνουν άνετα αντιπολίτευση πάνω στα απορρίμματα. Η Δημοτική Αρχή απαντά με τις πράξεις της, που είναι πάντα στην υπηρεσία του Πειραϊκού λαού και κινούμενη με τις αρχές της διαφάνειας και του σεβασμού των χρημάτων των Πειραιωτών. 
Όσο για τις διαδικασίες μόνο εξπρές δεν ήταν. Το θέμα έχει ξεκινήσει και έχει περάσει από όλα τα στάδια εδώ και δυο χρόνια. 
Μετά την εισήγηση της Διεύθυνσης Καθαριότητας και την ένταξη της στο ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών, εγκρίθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο, έγιναν οι διακηρύξεις, αναρτήθηκε περίπου έξι μήνες στο διαδίκτυο και έχουν γίνει τρεις προσκλήσεις σε διαγωνισμούς. Δύο χρόνια λοιπόν μετά και αφού έχει συζητηθεί η αναγκαιότητα ανανέωσης του στόλου καθαριότητας, τόσο στη διαπαραταξιακή, όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, τώρα κάποιοι με κραυγές επιχειρούν να κάνουν το άσπρο μαύρο, ενώ τους δόθηκαν όλα τα στοιχεία. Μήπως τελικά επιθυμούν να χαθεί και άλλος χρόνος και να μην ανανεωθεί ποτέ ο τομέας καθαριότητας; 
Δεν γνωρίζουν ότι το κόστος ανταλλακτικών και συντήρησης ενός γερασμένου στόλου και τα πολλαπλά καύσιμα που θα χρειάζονταν τα επόμενα πέντε χρόνια τα οχήματα, θα στοιχίσουν στους δημότες περισσότερα από την συμφωνία για leasing; 
Το ότι ο Δήμος έχει χρέη, τα οποία όπως είναι γνωστό παρέλαβε από προηγούμενες δημοτικές αρχές και η νέα δημοτική αρχή με συνετή διαχείριση τα μείωσε ήδη κατά 12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα συνεχίσει να διεκδικεί τη διαγραφή των τοκογλυφικών δόσεων και των επιβαρύνσεων που έχουν γίνει, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κατεβάσει ρολά. Εκτός αν αυτό τελικά είναι αυτό που κάποιοι επιθυμούν.»