Latest News

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

O Πειραιάς του Διονύση Χαριτόπουλου

Όταν ο Διονύσης Χαριτόπουλος παθιάζεται με ένα θέμα, τότε το αποτέλεσμα ανταμείβει τον αναγνώστη. Τώρα αναμένουμε τον Οκτώβριο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το νέο του βιβλίο, με τον τίτλο «Εκ Πειραιώς» (εκδ. Τόπος), «για τη «δεύτερη μεγάλη του αγάπη», τον Πειραιά...
όπου γεννήθηκε πριν από 65 χρόνια. 


Πρόκειται για μια μυθιστορηματική αποτύπωση της πειραιώτικης ανθρωπογεωγραφίας, της περιόδου 1947-1967. Ο συγγραφέας επιχειρεί να αιχμαλωτίσει την ψυχή του μεγάλου λιμανιού, να μας συστήσει τους γνωστούς και άγνωστους πρωταγωνιστές του που σφράγισαν την Ιστορία του.
Όπως εξομολογείται στην προμετωπίδα του βιβλίου, «στον Πειραιά πατάω στεριά» με ό,τι σημαίνει αυτό, ενώ στο οπισθόφυλλο ο συγγραφέας σημειώνει με νόημα: «Όλα μπορείς να τα δεις και να τα κάνεις στον Πειραιά, όλα εκτός από ένα, να κάνεις τον ζόρικο». Το βιβλίο διαπερνούν μοναδικά δοσμένες χαρακτηριστικές εικόνες του Πειραιά, κυρίως μέσα από τα μάτια του ήρωα του βιβλίου, «του παιδιού», και γίνονται φανερά τα έντονα προσωπικά βιώματα του συγγραφέα αλλά και μια μεγάλη αρχειακή έρευνα, χάρη στην οποία ο αναγνώστης θα βρει πληροφορίες και γεγονότα ελάχιστα ή και καθόλου γνωστά.
Το Εκ Πειραιώς, φιλοδοξεί να γίνει το βιβλίο αναφοράς για τους Πειραιώτες, αλλά και να αγαπηθεί από όλους τους ‘Ελληνες, καθώς αποτυπώνει με το γνώριμο στυλ του Χαριτόπουλου μια από τις πιο σημαντικές περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Πληροφορίες: «Εκ Πειραιώς» του Διονύση Χαριτόπουλου, εκδ. Τόπος. Στα βιβλιοπωλεία από τον Οκτώβριο.

@ Ευχαριστούμε για το e- mail τον αναγνώστη, που προφανώς είναι και φίλος του συγγραφέα...