Latest News

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Ντέρμπι δείχνουν οι κρυφές δημοσκοπήσεις

Την εικόνα του απόλυτου ντέρμπι κυρίως την εκλογική πρωτιά, εμφανίζουν -σύμφωνα με  πληροφορίες- όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν για λογαριασμό των κομμάτων και ολοκληρώθηκαν...


  λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πρωτιά και η διαφορά που θα «χωρίσει» τον πρώτο από τον δεύτερο δεν έχει ακόμη κριθεί, καθώς όλα τα δεδομένα «κινούνται» στα όρια του στατιστικού λάθους, κάτι που σημαίνει ότι όλα θα παιχτούν την τελευταία εβδομάδα και κάθε γεγονός (έκτακτο ή προγραμματισμένο) μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της «μάχης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους τα τελευταία 24ωρα οι ηγέτες των περισσότερων κομμάτων που θα διεκδικήσουν ξανά σε μία εβδομάδα την ψήφο των πολιτών, η πρωτιά «παίζεται» πλέον σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα από ό,τι στις 6 Μαΐου.

Κοινή συνισταμένη σε όλες τις μετρήσεις η διαπίστωση των ερευνητών ότι για πρώτη φορά παρατηρείται το φαινόμενο της «μιας μέρας». Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί ψηφοφόροι απαντούν στις έρευνες ότι θα ψηφίσουν το ένα ή το άλλο κόμμα μόνο και μόνο για να μην επικρατήσει ο αντίπαλός του.
Ετσι, για πρώτη φορά στη πολιτική ιστορία σπάνε οι κομματικές γραμμές και οι διαχωρισμοί του πρόσφατου παρελθόντος.
Ειδικοί προέβλεψαν ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ μάχονται κοντά στο 30% και δεν αποκλείεται ο νικητής των εκλογών, όποιος κι αν είναι, να υπερβεί το συγκεκριμένο αυτό όριο, γεγονός που σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο θα μπορέσει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 125 έδρες στο πρώτο κόμμα.
Αυτό που υπογραμμίζουν, πάντως, έμπειροι ερευνητές της κοινής γνώμης, δύσκολα το άθροισμα των ποσοστών και των δύο κομμάτων θα μπορέσει να ξεπεράσει το 60%

Για τη διαφορά σε επίπεδο ποσοστών που θα υπάρξει, κανείς δεν μπορεί αυτή την ώρα να κάνει ασφαλή πρόβλεψη καθώς ο χρόνος που  απομένει μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες θεωρείται -με βάση τα στοιχεία σήμερα- αρκετός πολιτικός χρόνος.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι οι εκλογές απέχουν μόλις λίγες ημέρες τα ποσοστά των αναποφάσιστων εξακολουθούν να είναι διψήφια στις περισσότερες έρευνες, γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί πολίτες θα επιλέξουν τις επόμενες ημέρες ή ίσως και «πάνω από την κάλπη» τη στάση που θα τηρήσουν.
Σημαντικό είναι επίσης το στοιχείο ότι η Νέα Δημοκρατία έχει λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της συσπείρωσης των ψηφοφόρων της και για τον λόγο αυτό -προφανώς- ο Αντώνης Σαμαράς έχει προσανατολίσει, τις τελευταίες ημέρες, την τακτική του προς την κατεύθυνση του «επαναπατρισμού» ψηφοφόρων από τα κόμματα που κινούνται στα «δεξιά του».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, βρίσκεται σε θετική τροχιά αύξησης των ποσοστών συσπείρωσης, κάτι που αποτελούσε στην αφετηρία της νέας εκλογικής μάχης αναγκαία προϋπόθεση για να διεκδικήσει την εκλογική πρωτιά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και τα δύο κόμματα επιχειρούν να διεμβολίσουν τους πολιτικούς φορείς που στις τελευταίες εκλογές βρέθηκαν εκτός Βουλής.
Οι έρευνες δείχνουν ότι το 18% που συγκέντρωσαν όλα μαζί τα κόμματα που δεν μπήκαν στις 6 Μαΐου στη Βουλή έχει μειωθεί σημαντικά («κινείται» κάτω από το 8%), γεγονός που οφείλεται στην πολιτική πόλωση που ακλούθησε πρωτίστως η Νέα Δημοκρατία και δευτερευόντως ο ΣΥΡΙΖΑ.