Latest News

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Αλήθεια πόσα κερδίζει ο Δήμος από την ανακύκλωση;

Ένας φίλος αναγνώστης, ο Βασιλης Γκιτάκος μας έστειλε τη δική του άποψη για το θέμα της ανακύκλωσης. Τη δημοσιεύουμε έστω με μικρή καθυστέρηση (αργήσαμε να δούμε τα e-mails), γιατί νομίζουμε ότι έχει εξαιρετικά ενδιαφέρον συμφωνούμε σ' όλα, ιδίως για τα παιδιά, αλλά θέτει και το ερώτημα...

πόσα κερδίζει ο Δήμος από τη σύμβαση με την εταιρεία ανακύκλωσης.

Ο Βασίλης Γκιτάκος γράφει τα εξής:

"Διαβάζοντας την ανάρτηση "καλό το παραμύθι με τον δράκο της ανακύκλωσης" θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ορθή είναι η εμμονή που έχουμε για τα απορριμματοφόρα που "σηκώνουν" και τους απλούς και τους κάδους ανακύκλωσης. Φαινομενικά δεν θα έπρεπε να γίνετε, αν μη τι άλλο για λόγους ευαισθητοποίησης και μόνο των Δημοτών στο θέμα της ανακύκλωσης. Το κακό όμως δεν βρίσκεται στο απορριμματοφόρο που σηκώνει όλους ανεξαιρέτως τους κάδους αλλά στην διαχείριση των απορριμμάτων που γίνονται στα εργοστάσια ανακύκλωσης. Μία επίσκεψη στο εργοστάσιο του ΧΥΤΑ Φυλής θα σας είναι αρκετή για να δείτε ότι το μόνο που είναι ανακυκλώσιμο υλικό αυτή τη στιγμή είναι το μέταλλο (δύσκολα το βρίσκεις πλέον στους κάδους, λόγω κρίσης), όλα τα υπόλοιπα υλικά που βρίσκονται στα κοινά απορρίμματα δεματοποιούνται και καταλήγουν στο χώρο υγειονομικής ταφής της Φυλής.

Ένα δεύτερο που θα ήθελα να επισημάνω σχετικό με το πρόγραμμα ενημέρωσης των μαθητών, είναι ότι οι μαθητές έχουν δείξει πολλές φορές ότι διαθέτουν την ανάλογη και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό παιδεία στο θέμα ανακύκλωσης από τους "μεγάλους", άρα από τους μεγαλύτερους μάλλον θα έπρεπε να ξεκινήσει η ενημέρωση παρά από τους "μικρούς", αλλά ίσως να είναι πιο "δαπανηρή" μια τέτοια κίνηση.

Τέλος θα ήθελα, όπως νομίζω και πολλοί άλλοι, να μάθουμε τι κερδίζει ο Δήμος, ο κάθε Δήμος, από τις συμβάσεις "εξυπηρέτησης" που υπογράφει με την Ε.Ε.Α.Α, για να μαζεύει και να παραδίνει στο "σπίτι" της τα ανακυκλώσιμα, πέραν του "λιγότερα κιλά στη χωματερή - λιγότερα λεφτά" και με δεδομένο ότι σε όλες τις συσκευασίες έχει υπολογιστεί και πληρωθεί το κόστος ανακύκλωσης από τον καταναλωτή.

"timeo Danaos et dona ferentes"
Β.Γ. "
@ Αλήθεια τι κερδίζει ο Δήμος από την ανακύκλωσης;


"timeo Danaos et dona ferentes"