Latest News

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Τι αλλάζει σε μισθούς, συντάξεις και συμβάσεις

Νέο μαχαίρι 15% - 20% στις συντάξεις, αλλά και στον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας κατά 20% - 22% προβλέπει το πακέτο... με τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση. Μέχρι αργά τη νύχτα φαινόταν να έχουν σωθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός, ενώ ηπιότερο σε σχέση με τα αρχικά είχε καταστεί το σενάριο για τη μετενέργεια (σ.σ.: η αυτοδίκαιη παράταση ισχύος των συλλογικών συμβάσεων για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη τους).
Μισθοί
Mειώνονται κατά 20% ή 22% οι κατώτερες αμοιβές (αφορά 280.000 εργαζομένους) που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Η μείωση θα αφορά όλους τους εργαζομένους και όχι μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Αυτό σημαίνει μείωση (με 20%) από 150 έως 298 ευρώ τον μήνα για τους υπαλλήλους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό της ΕΓΣΣΕ.
Είναι επί του παρόντος άγνωστο αν αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση και του επιδόματος ανεργίας. Στο προηγούμενο Μνημόνιο, το κονδύλι του ΟΑΕΔ για επιδόματα ανεργίας ήταν μειωμένο. Ομως το επίδομα ανεργίας των 440 ευρώ, που υπολογίζεται με βάση τις κατώτατες αποδοχές, σήμερα αντιστοιχεί στο 55% του κατώτατου μισθού. 
 
Σύμφωνα με τα επιχειρήματα που έθεσε το υπουργείο Εργασίας στην τρόικα, ο ισχυρισμός ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας επιδεινώθηκε την περίοδο 1995 - 2009 κατά 26,8% εξαιτίας των αυξήσεων των μισθών, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Για την επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας, οι αυξήσεις των μισθών στην Ελλάδα ευθύνονται μόνο κατά ένα μικρό μέρος, περίπου κατά ένα πέμπτο, σύμφωνα με την άποψη του υπουργείου. 
 
Συντάξεις
Mείωση κατά 15% στις επικουρικές συντάξεις. Η μείωση θα ισχύσει αναδρομικά από 1-1-2012. Σήμερα, το 25% των επικουρικών του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ, το μεγαλύτερο επικουρικό ταμείο) είναι κάτω από 150 ευρώ, αλλά η μέση επικουρική σύνταξη είναι περί τα 250 ευρώ με 16 χρόνια ασφάλισης. Σε καμία επικουρική σύνταξη δεν πρόκειται το ποσοστό αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού να πέσει κάτω από το 20%. Σήμερα το ποσοστό αναπλήρωσης σε διάφορα επικουρικά ταμεία φθάνει και το 70%.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν μπει εναλλακτικά σενάρια που αφορούν :
n Μείωση κατά μόλις 5% στις επικουρικές, αλλά ταυτόχρονα και κατά 10% στις κύριες.
n Μείωση κατά 10% στις επικουρικές και 10% στις κύριες.
Επίσης εξετάζεται η (νέα) μείωση κατά 20% των συντάξεων άνω των 1.000 ή 1.200 ευρώ, η οποία αφορά κυρίως συνταξιούχους σε ΔΕΚΟ, τράπεζες. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι διαπραγματεύσεις για τις επικουρικές ήταν ιδιαιτέρως επίπονες, καθώς η τρόικα επανέφερε την αρχική απαίτησή της για μειώσεις 35% και στη συνέχεια περιορίστηκε στο 25%, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα γίνουν εφάπαξ. Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης σύμφωνα με πληροφορίες αντιπρότεινε μειώσεις στις επικουρικές 20% αντί του «αρχικού μεσοσταθμικού 15%» και σε βάθος τριών ετών. Δηλαδή σταδιακά 8% το πρώτο έτος, και από 6% τα επόμενα δύο έτη.
Συμβάσεις
Η μετενέργεια, δηλαδή η επέκταση της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων για έξι μήνες μετά τη λήξη τους, γίνεται τρίμηνη και θα καλύπτει τον κλαδικό μισθό και τα βασικά επιδόματα, δηλαδή γάμου, πολυετίας, τέκνων, σπουδών και βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
ΔΕΚΟ
Καταργούνται με νόμο όλοι οι κανονισμοί εργασίας στις ΔΕΚΟ και η μονιμότητα.
 ΝΕΑ