Latest News

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Πίνακες του Χίτλερ βρέθηκαν σε μοναστήρι

Επτά πίνακες του, που κάποτε περιλαμβάνονταν στην συλλογή έργων τέχνης του Αδόλφου Χίτλερ και θεωρούνταν χαμένοι, εντοπίστηκαν σε...




...μοναστήρι της Τσεχίας, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ανθρώπου που τους ανακάλυψε, του συγγραφέα Γίρι Κούτσαρ.

Ο συγγραφέας, ο οποίος έχει γράψει δύο βιβλία για τη συλλογή του Χίτλερ, ανέφερε ότι βρήκε τα έργα στο μοναστήρι του Ντόκσανι, 50 χιλιόμετρα βόρεια της Πράγας. Η αξία τους υπολογίζεται ότι φτάνει τα 50 εκατ. κορώνες (περίπου 2 εκατ. ευρώ). Όπως αποκάλυψε χαρακτηριστικά ο Κούτσαρ, οι πίνακες ανήκαν στη συλλογή του δικτάτορα στην οποία περιλαμβάνονταν περίπου 45 πίνακες, τριάντα γλυπτά, μια πινακίδα και πολλά δώρα.


Όλα αυτά είχαν θεωρηθεί λάφυρα πολέμου της πρώην Τσεχοσλοβακίας. Μεταξύ των έργων που εντοπίστηκαν είναι και το «Ενθύμιο του Στάλινγκραντ» του Φραντς Άιχορστ, του ζωγράφου που προτιμούσε ο Χίτλερ. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η συλλογή μεταφέρθηκε στο τσεχικό μοναστήρι Βίσι Μπροντ, στα νότια της χώρας, μαζί με δύο άλλες μεγάλες συλλογές: αυτήν του γερμανοεβραίου τραπεζίτη Φριτς Μανχάιμερ και εκείνη της οικογένειας Ρότσιλντ.


Μετά τον πόλεμο οι Αμερικανοί έφεραν στο Μόναχο τόσο τη συλλογή του Μανχάιμερ, που είχε περάσει στα χέρια του Χίτλερ το 1941, τόσο και εκείνη των Ρότσιλντ, η οποία είχε κατασχεθεί στη Βιέννη το 1938. Άφησαν όμως στην Τσεχοσλοβακία τα υπόλοιπα έργα που, σύμφωνα με τον Κούτσαρ, μπορεί να πουληθούν έναντι πολλών εκατομμυρίων σε δημοπρασίες.