Latest News

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

"Ο Βοναπάρτης του Πειραιά..."!!!


Απίστευτες λεπτομέρειες περιγράφουν οι συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ Πειραιά για την πρόσφατη συνάντηση-ναυάγιο με τον δήμαρχο Βασίλη Μιχαλολιάκο, τον οποίο χαρακτηρίζουν...


...«Βοναπάρτη». Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν ως εξής:

«Το ραντεβού με το Δήμαρχο ορίστηκε για την Πέμπτη 10/11/2011 στις 11.15΄π.μ. Μετά από 35 λεπτά αναμονής ο Δήμαρχος δέχτηκε την αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ. Πρώτος (όπως εξελίχτηκε η συνάντηση, και ο τελευταίος) πήρε το λόγο ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, για να παρουσιάσει τα προβλήματα και τις θέσεις της ΕΛΜΕ.
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ στην εισαγωγική του τοποθέτηση είπε τα εξής:

«Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά επιδιώκει τη συνεργασία και, αν είναι δυνατόν, την κοινή δράση με τους φορείς του Πειραιά για τη στήριξη της Δημόσιας Παιδείας (εδώ γίνεται διακοπή από το Δήμαρχο, ο οποίος, απαξιώνοντας τους άλλους φορείς, τόνισε ότι δεν μπορεί να συγκρίνεται ο Δήμος Πειραιά με άλλους) και βέβαια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία με τον Καλλικράτη, θα εμπλέκεται όλο και περισσότερο στην εκπαίδευση. Βέβαια το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ είναι αντίθετο με τον Καλλικράτη και το πέρασμα της εκπαίδευσης (χρηματοδότησης, περιεχομένου, διορισμών εκπαιδευτικών) στους Δήμους. Τα προβλήματα στην εκπαίδευση μεγαλώνουν.

1) Έχουμε για παράδειγμα τις καθαρίστριες που είναι απλήρωτες και πρέπει από κοινού να πιέσουμε το Ε.Ι.Ν. να δίνει έγκαιρα τα χρήματα.

2) Λόγω της κρίσης και της πολιτικής που εφαρμόζεται έχουμε παιδιά που δεν έχουν καλή διατροφή γι’ αυτό πρέπει να διεκδικήσουμε (αν γίνεται μαζί) έκτακτο κονδύλι για παροχή πρωινού στα παιδιά.

3) Το κύριο θέμα που ήρθαμε εδώ είναι η μετάβαση από τις παλιές σχολικές επιτροπές των σχολείων στη Νέα Σχολική Επιτροπή του Δήμου. Βέβαια το βασικό είναι η μείωση της χρηματοδότησης (π.χ. πέρσι μειώθηκε κατά 50%). Την Τρίτη 8/11/11 η ΕΛΜΕ πραγματοποίησε σύσκεψη σχετικά με τους Διευθυντές των σχολείων και καταγράψαμε τα εξής:

α) Οι Σχολικές Επιτροπές των σχολείων επέστρεψαν χιλιάδες ευρώ στη Σχολική Επιτροπή του Δήμου. Τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστραφούν άμεσα στα σχολεία, στα νέα "Συμβούλια Σχολικής Κοινότητας”, και όχι να τα παρακρατά η Σχολική Επιτροπή του Δήμου.

β) Άμεσα πρέπει να δοθούν στα σχολεία τα χρήματα της Β΄ και Γ΄ δόσης. (ο Δήμαρχος διακόπτει και πάλι λέγοντας: "να ρωτήσεις την Ελπίδα την Παντελάκη”. Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ του επισήμανε ότι έχει μπροστά του το Δ.Σ. το σωματείο που εκπροσωπεί τους καθηγητές του Πειραιά κι όχι μια παράταξη). Είμαστε αντίθετοι να παρακρατούνται τα χρήματα από το Δήμο και να δίνονται 500 ή 1.000 € σε κάθε σχολείο για τα "τρέχοντα” έξοδα. Το σχολείο δεν μπορεί έτσι να προγραμματίσει τις ανάγκες του και θα οδηγηθούμε και σε Γραφειοκρατία και σε πελατειακές σχέσεις. Η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου είπε στην προαναφερόμενη σύσκεψη με τους Διευθυντές ότι δόθηκε στο Δήμο η Γ΄ δόση και όχι η Β΄. Στη σύσκεψη όμως κατατέθηκε από Διευθυντή ότι έχει δοθεί και η Β΄ δόση στο Δήμο(Διακοπή από Δήμαρχο: "Αυτά να τα πεις στην ΚΟΒα σου”).

4) Θέλουμε να μας ενημερώσετε τι γίνεται με τα ενοικιαζόμενα κτήρια (είναι τα πρώτα σχολεία που θα συγχωνευθούν και δεν πρέπει να το δεχτούμε) και αν υπάρχουν Δημόσια κτήρια ή χώροι για αξιοποίηση.

5) Ο Δήμος τύπωσε χιλιάδες φωτοτυπίες και τις έστειλε υπό μορφή βιβλίων στα σχολεία. Ορισμένα από τα "βιβλία” αυτά πήγαν στα σχολεία, αφού είχαν διδαχθεί τα κεφάλαια που περιείχαν, και άλλα περιέχουν κεφάλαια που δεν διδάσκονται. π.χ. οι ΠΙΝΑΚΕΣ στα Μαθηματικά κατεύθυνσης. Το κύριο όμως που θέλουμε να μας ενημερώσετε είναι πόσο κόστισαν αυτές οι φωτοτυπίες (διακοπή από Δήμαρχο: "δεν σας αφορά, αν θέλω σας δίνω τα στοιχεία”. Ο Πρόεδρος του επισήμανε ότι οφείλει να τα δώσει και συνέχισε), αν δόθηκε επιπλέον κονδύλι για τις φωτοτυπίες από το Υπουργείο ή μήπως παρακρατήθηκαν από τα χρήματα που αναλογούν στα σχολεία». Στο σημείο αυτό ο εκνευρισμός – αυταρχισμός του Δημάρχου ανέβηκε κατακόρυφα. Με φωνές και βρισιές είπε στην αντιπροσωπεία της ΕΛΜΕ να περάσει έξω. Η αντιπροσωπία της ΕΛΜΕ τον κάλεσε να ηρεμήσει επισημαίνοντάς του ότι ο Δήμος δεν είναι σπίτι του ή ιδιοκτησία του. Η φασιστική συμπεριφορά του κ. Μιχαλολιάκου συνεχίστηκε με φωνές και με εκφράσεις όπως «Ουστ απ’ εδώ, πέρασε έξω, περάστε έξω», «Ουστ επ’ εδώ περάστε έξω, έχουμε και δουλειές, εμείς δουλεύουμε, ενώ εσείς δουλεύετε τα παιδιά». «Σας έχω χ …, καταγγείλτε με, καλό θα μου κάνετε».

Ο κ. Μιχαλολιάκος μπορεί να θεωρεί τη φασιστική συμπεριφορά του ως τίτλο τιμής για τον ίδιο, αλλά όταν αυτή η συμπεριφορά αφορά εκλεγμένο Δήμαρχο, τότε αποτελεί πρόκληση για το λαό του Πειραιά που πρέπει να τον κρίνει ανάλογα. Τολμά να υβρίζει τους εκπαιδευτικούς ( «δουλεύεται τα παιδιά») , οι οποίοι δίνουν καθημερινά τον αγώνα για τη μόρφωση των παιδιών, αυτός που , ως Υπουργός των τελευταίων κυβερνήσεων, στήριξε το σύνολο της αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Για να προλάβει λοιπόν την καταγγελία της ΕΛΜΕ εξέδωσε, αμέσως μετά, δελτίο τύπου με το οποίο, αφού γίνεται προσπάθεια συσκότισης της πραγματικότητας, αναζητεί προσχήματα για να στηρίξει την απαράδεκτη φασιστική συμπεριφορά του. Προσπαθεί να διαχωρίσει τον Πρόεδρο από το υπόλοιπο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, αποδίδοντάς του «μικροκομματικές απόψεις», ότι παρουσίασε «θέματα εκτός ατζέντας της συνάντησης» , ότι ο Πρόεδρος «διαφώνησε με τη διανομή φωτοτυπιών στα σχολεία» και ότι «ο πρόεδρος επέλεξε τον ολισθηρό δρόμο του ξύλινου δρόμου και των καταγγελιών κατά της κυβερνητικής πολιτικής» (αλήθεια γιατί κόπτεται και υπερασπίζεται την κυβερνητική πολιτική;).

Αφομοιώνοντας πολύ γρήγορα τις κατευθύνσεις του νέου νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Καλλικράτη) δείχνει ιδιαίτερο ζήλο για την προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Το ίδιο το επίπεδο των προσχημάτων τον αποκαλύπτει ακόμη περισσότερο. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ και οι εκπαιδευτικοί του Πειραιά αναμένουν από το Δήμαρχο να παρουσιάσει δημόσια τη θέση του (για αγώνες δεν γίνεται λόγος) για τα προβλήματα που του έθεσε η ΕΛΜΕ και κυρίως οφείλει να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία που αφορούν τη χρηματοδότηση των σχολείων (επιστροφή αποθεματικών, χορήγηση Β΄- Γ΄ δόσης, κόστος φωτοτυπιών και αν αυτά αφαιρέθηκαν από τα χρήματα που αναλογούν στα σχολεία).

Ότι και να ισχυρίζεται ο κ. Μιχαλολιάκος … «ο Δήμαρχος είναι γυμνός».
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΕΛΜΕ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΣΑΒΒΑ ΣΑΒΒΑΣ