Latest News

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Όλα για τα σκουπίδια είναι εδώ!

Όσοι δεν μπορέσατε να πάτε στην ημερίδα του Δήμου Πειραιά με θέμα:
"ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ" δεν χρειάζεται να νιώθετε πως χάσατε τίποτα. Αρκεί να είχατε να κάνετε κάτι καλύτερο το απόγευμα της Παρασκευής. Αν θέλετε όμως να πάρετε μια γεύση δημοσιεύουμε......σχεδόν ολόκληρη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Δήμου Πειραιά.  Απλώς να επισημάνουμε πως αυτές είναι οι θέσεις της δημοτικής αρχής και όσων συμμετείχαν στην ημερίδα. Για το θέμα των σκουπιδιών υπάρχουν και άλλες απόψεις από τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, αλλά των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας..
Η ανακοίνωση του Δήμου Πειραιά έχει ως εξής




Με επιτυχία (sic) πραγματοποιήθηκε  η ημερίδα του Δήμου Πειραιά σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» με θέμα: διαχείριση αποβλήτων - Ενέργεια – Περιβάλλον, στην οποία προήδρευσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κουβάτσος.

Στην ημερίδα παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος ο οποίος καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους τόνισε :

«Η Ελλάδα του 2011 είναι δυστυχώς η Ελλάδα της χωματερής. «Θα τρίζουν τα κόκαλα» του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, που πέτυχε να μας εντάξει στον πρώτο σκληρό πυρήνα της τότε Ε.Ο.Κ. των 10, «όταν θα βλέπει από ψηλά» την Ευρώπη των 27, των μεγάλων ανισοτήτων, που πέτυχε να έχει κοινό νόμισμα εις βάρος των αδυνάτων και να βλέπει την πατρίδα μας, στην οποία εισέρευσαν κρουνοί  χρημάτων ευρωπαϊκών ταμείων, να βρίσκεται σήμερα σε αυτή την τραγική κατάσταση, της ανεργίας, της φτώχιας, της υπανάπτυξης, της αποβιομηχάνισης κ.λ.π. και την Ελλάδα της χωματερής. Να είναι σήμερα η διαχείριση των σκουπιδιών όπως ήταν όταν ήταν αυτός Πρωθυπουργός. Είναι μια θλιβερή εξέλιξη.

Παράλληλα ήθελα να πω ότι είχα ένα οικογενειακό βίωμα. Γιατί μαθαίνει κανείς ρωτώντας εκείνους που έχουν την ειδική γνώση. Ένας από τα αδέλφια μου είναι χημικός μηχανικός. Το 1969 ήταν φοιτητής του  τμήματος Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. και πήγε με ένα πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών στη Χάγη. Κατά την παρουσία του εκεί εργάστηκε στο εργοστάσιο καύσης των σκουπιδιών του Δήμου της Χάγης, στο κέντρο της πόλης. 42 χρόνια πριν. Και εμείς σήμερα βρισκόμαστε ακόμη εδώ.

 Έχω πεισθεί ότι βλάπτει πολύ σοβαρά την εξέλιξη όταν προηγείται η πολιτική της ειδικής γνώσης. Και ακόμη περισσότερο όταν προηγείται ο επιχειρηματίας και της πολιτικής και της ειδικής γνώσης. Η ορθή σειρά πρέπει να είναι πρώτα η επιστήμη δηλαδή:
-πώς η σύγχρονη τεχνολογία αξιοποιεί την πρώτη ύλη - τα σκουπίδια -
-πόσο μπορεί να απαλλάσσει το περιβάλλον από μόλυνση
-πόσο μπορεί να συμβάλλει στην εξεύρεση πηγών ενέργειας, που είναι σήμερα και το ζητούμενο.
Δεν είμαι εγώ εκείνος που θα πει τι είναι το καλύτερο. Τι είναι το καλύτερο θα το πει η επιστήμη. Το τι πρέπει να γίνει, αξιοποιώντας αυτό που λέει η επιστήμη, θα το πει η πολιτική. Και στη συνέχεια η επιχειρηματικότητα θα πάρει το ρόλο της. Μπορεί να χρειαστεί να γίνει ένα διαδημοτικό εργοστάσιο για την αξιοποίηση των απορριμμάτων. Μπορεί να γίνει ένα κρατικό. Εμείς δεν δαιμονοποιούμε το κράτος, αλλά δεν δαιμονοποιούμε και την επιχειρηματικότητα.

Κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι εμείς είμαστε υπέρ της ιδιωτικοποίησης. Το βέβαιο είναι ότι εμείς είμαστε υπέρ του δημόσιου και δημοτικού χαραχτήρα της αποκομιδής. Και βάλαμε τα στήθη μας μπροστά. Η σημερινή κυβέρνηση αλλά και η προηγούμενη ήσαν υπέρ της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων. Το ανέθεσε στην Περιφέρεια να κάνει διαγωνισμό. Αυτή είναι η αλήθεια. Εμείς δεν είμαστε δογματικοί. Αν μπορούν να εξευρεθούν κονδύλια από Ε.Σ.Π.Α., αν μπορούν οι Δήμοι να βρουν κάποια κεφάλαια να τα αξιοποιήσουν, εδώ είμαι ανοιχτός. Αλλά κι αν μπει ο επιχειρηματίας μέσω του Σ.Δ.Ι.Τ., πάλι είμαι ανοιχτός. Εκεί που δεν είμαι ανοιχτός είναι να γίνει ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των σκουπιδιών και μάλιστα με παρεμβάσεις εξωθεσμικών παραγόντων, όπως είναι η Κυβέρνηση ή η Περιφέρεια, που είναι β΄ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτή είναι μια αρμοδιότητα που ανήκει στους Δήμους και μόνο στους Δήμους. 
Εμείς δεν έχουμε ιδεοληψίες, δεν έχουμε αγκυλώσεις. Δεν ανήκουμε σε κανέναν άλλο παρά μόνο στον Πειραϊκό λαό και εσείς στους αντίστοιχους Δήμους. Τολμάμε όμως. Και θέλουμε να ελπίζουμε, ακόμη και την ώρα που στην πατρίδα μας αναπαράγεται η εθνική μελαγχολία. Θέλουμε να ανοίγουμε δρόμους. Θέλουμε να χαράζουμε ένα αύριο που θα είναι καλύτερο από το σήμερα. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε να παίζουν το ίδιο έργο «κλέφτες και αστυνόμους» στην Κερατέα, να έχουμε διμοιρίες Μ.Α.Τ. και να χτυπάνε τους πολίτες. Αυτό κόστισε χρήματα. Δεν απέδωσε τίποτα παρά μόνο αυξημένη εγκληματικότητα από τους χώρους που είχαν αφαιρέσει  αστυνομικές δυνάμεις.

Είμαι σίγουρος ότι η συνεννόηση μεταξύ των Δήμων και ιδιαίτερα στο επίπεδο των Γενικών Γραμματέων, που είναι ένα πολύ σημαντικό επίπεδο, θα φέρει αποτέλεσμα.
Εμείς είπαμε ότι έχουμε ένα θησαυρό: ένα μεγάλο οικόπεδο. Μεγάλα του τμήματα βρίσκονται υπό καθεστώς καταπάτησης ιδιωτών. Θα διεκδικήσουμε την επιστροφή στην ιδιοκτησία μας με τους ταχύτερους και πιο αυστηρούς τρόπους της Δικαιοσύνης. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να καταπατά την περιουσία του λαού. Και είπαμε ακόμη ότι ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της περιουσίας μας , το προσφέρουμε και για μας και για τους όμορους Δήμους. Αν βρεθεί κάτι καλύτερο, ακόμη καλύτερα. Αλλά νομίζω ότι είναι το ιδανικό σημείο για να για να ικανοποιήσει την αξιοποίηση των παραγομένων σκουπιδιών, από Πειραιά, Πέραμα, Κερατσίνι και άλλους Δήμους. Ξεκινάμε μια πρωτοβουλία, στην κατεύθυνση που η εξέλιξη της επιστήμης έχει επιβάλλει σε όλη την υπόλοιπη ανθρωπότητα, αλλά εδώ οι αγκυλώσεις, οι πολιτικοϊδεολογικές και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, δεν επέτρεψαν. Δεν είμαστε μόνοι. Είμαι πολύ χαρούμενος που έχουμε αυτή την ανταπόκριση».

Κεντρικός εισηγητής  από την πλευρά του Δήμου Πειραιά στην ημερίδα ήταν ο χημικός μηχανικός και επιστημονικός συνεργάτης κ. Αντώνης Μήλιας, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας και την πρόταση της ομάδας εργασίας που συγκρότησε ο Δήμαρχος Πειραιά.












ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στυλιανός Δ. Διαμαντίδης, Γ.Γ. Δ. Πειραιά, Μηχανολόγος Μηχανικός
Ξενοφών Κακάτσιος,                   Ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Π.
Μίλτος Βασιλόπουλος,                   Δρ. Χημικός Μηχανικός
Αντώνης Μήλιας,                   Χημικός Μηχανικός
Γιώργος Γιουρούκος,          Αρχιτέκτων Μηχανικός, Δ/νση Περιβ/ντος
Αλεξάνδρα Κουτσογιαννοπούλου, Χημ. Μηχανικός, Δ/νση Περιβ/ντος
Νάγια Δρακιά, Χημικός Μηχανικός, Δ/νση Περιβάλλοντος
Νότα Καστρινάκη,                   Διευθύντρια Καθαριότητας
Vanya Veras,                            Σύμβουλος Περιβάλλοντος

Είδη δημοτικών αποβλήτων

       Οργανικά
       Χαρτί
       Πλαστικά
       Αλουμίνιο
       Λοιπά μέταλλα
       Γυαλί
       Απόβλητα κοπής κλαδιών κλπ.
       Κηπευτικά, πράσινα κλπ. (π.χ. από λαϊκές αγορές)
       Μεγάλα ξύλινα απόβλητα
       Διάφορα ογκώδη
       Λοιπά


Τι γίνεται στην Αττική

       Η διαχείριση επεξεργασία και αξιοποίηση των στερεών αποβλήτων ασκείται μέχρι σήμερα αποκλειστικά από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αττικής (Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α.)
       Με βάση το ν. 3852/10 εφεξής η αρμοδιότητα αυτή θα μεταφερθεί στον περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.).

Έχει εγκριθεί το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Π.Ε.Σ.Δ.Α.) Αττικής από τον Φεβρουάριο του 2006.

Με βάση το Π.Ε.Σ.Δ.Α. Αττικής
Οργάνωση διαχείρισης σε τρεις Ο.Ε.Δ.Α.:

       Ο.Ε.Δ.Α. Β.Α. Αττικής (χωρίς έργα)
       Ο.Ε.Δ.Α. Ν.Α. Αττικής (χωρίς έργα)
       Ο.Ε.Δ.Α. Δυτικής Αττικής (ανήκει ο Πειραιάς)

Πληθυσμιακά Στοιχεία



Πληθυσμός
1991
Πληθυσμός
2001
Πληθυσμός
2011
ΕΛΛΑΔΑ
10.259.900
10.964.020
10.787.690
ΠΕΡ. ΑΤΤΙΚΗΣ
3.523.407
3.764.348
3.812.330
ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
187.399
181.933
163.910


Τα έργα της Ο.Ε.Δ.Α. Δ. Αττικής

Α/Α
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΟΝΑΔΑΣ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
1.
Χ.Υ.Τ.Α
Άνω Λιόσια
ΟΧΙ (Έγινε παύση λειτουργίας)
2.
Νέος Χ.Υ.Τ.Α. (1η  Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Σύμμεικτων Α.Σ.Α.)
Φυλή
ΝΑΙ
3.
Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών – Κ.Δ.Α.Υ (αριθμός: 4)
Φυλή, Ασπρόπυργος, Μαρούσι, Ελευσίνα
ΝΑΙ
4.
1η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Σύμμεικτων Α.Σ.Α.: Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης, (Ε.Μ.Α.Κ.)
Άνω Λιόσια
ΝΑΙ (Με μειωμένη δυναμικότητα)
5.
2η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Σύμμεικτων Α.Σ.Α.

ΟΧΙ, δεν έχουν κατασκευαστεί τα έργα.
6.
Μονάδα Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Οργανικών Υλών ή / και «Πράσινων» Αποβλήτων

ΟΧΙ, δεν έχουν κατασκευαστεί τα έργα.
7
Κεντρικός Σταθμός Μεταφόρτωσης Αποβλήτων (Σ.Μ.Α.)
Σχιστό
ΝΑΙ
8
Τοπικοί Σταθμοί Μεταφόρτωσης Αποβλήτων (Σ.Μ.Α.)
Άλιμος, Κερατσίνι
ΝΑΙ

Εφαρμογή του σχεδιασμού
       Μεγάλη υστέρηση στην υλοποίηση έργων
       Ελλιπής εκπλήρωση των στόχων (ανακύκλωση, ενεργειακή αξιοποίηση, μείωση του όγκου υπολειμμάτων, κλπ.)
       Νομικό πρόβλημα: πρόσφατη ακύρωση του σχεδιασμού με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.




Αντιμετώπιση του προβλήματος με την ακύρωση του σχεδιασμού
       Εξαγγελία του Υ.ΠΕ.Κ.Α. για την προσεχή προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την επεξεργασία και διαχείριση αποβλήτων της Αττικής.
       Δημοσιεύθηκε (15-9-11) ανακοίνωση για την έναρξη της διαβούλευσης σχετικά με την προκήρυξη διαγωνισμού για το έργο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση και Λειτουργία των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων εντός των Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Αττικής», με προθεσμία διαβούλευσης μέχρι 31 Οκτωβρίου 2011.

       Οι Δήμοι της Αττικής ασκούν αρμοδιότητες μόνο στη συλλογή και μεταφορά των στερεών αποβλήτων.
       Δεν έχουν αρμοδιότητες για επεξεργασία και αξιοποίηση των αποβλήτων.




Τι γίνεται στον Πειραιά




Είδος στερεών αποβλήτων
Ποσότητα (σε ton)
Ποσοστό επί του συνόλου
1
Οργανικά απορρίμματα (σύμμεικτα)
76.030,27
85,50%
2
Ογκώδη - Αδρανή
5.515,86
6,20%
3
Ανακυκλώσιμα (μπλε κάδοι)
5.918,45
6,66%
4
"Ειδικές Δράσεις" (Κωδωνόσχημοι Κάδοι, Συλλογή "Πόρτα - Πόρτα")
282,72
0,32%
5
Ηλεκτρικές Συσκευές
12,22
0,01%
6
Οικίσκοι "ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ"
1.165,99
1,31%
7
Χαρτί από σταθερούς συμπιεστές "ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΎΚΛΩΣΗ"
0,00
0,00%

ΣΥΝΟΛΟ
88.925,51
100,00%









Εξυπηρετούμενος πληθυσμός




Έτος απογραφής
Πληθυσμός
(αριθμός κατοίκων)
Ποσοστό μεταβολής
1
1991
187.399

2
2001
181.933
-2,92%
3
2011
163.910
-9,91%

Διατιθέμενοι Πόροι από το Δήμο
Προσωπικό
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ
ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ
Εργάτες και βοηθητικό προσωπικό
388
66,44%
Οδηγοί
126
21,58%
Χειριστές μηχανημάτων και τεχνίτες
23
3,94%
Διοικητικοί, επόπτες κλπ.
47
8,05%
ΣΥΝΟΛΟ
584
100,00%

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ
ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ
ΜΟΝΙΜΟΙ
293
50,17%
ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
51
8,73%
ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
240
41,10%
ΣΥΝΟΛΟ
584
100,00%


       Εξοπλισμός – Μηχανήματα – Οχήματα

          Δαπάνη σε χρήμα ύψους περίπου 25 εκ. €.

Συνοπτική αξιολόγηση - Πειραιάς
       Οριακή ισορροπία συστήματος συλλογής λόγω προβλημάτων του ΕΣΔΚΝΑ
       Η λειτουργία του συστήματος δεν αποφέρει έσοδα
       Δεν παρέχεται στο Δήμο η δυνατότητα αξιοποίησης των υλικών
       Η ανακύκλωση υλικών είναι σε χαμηλά επίπεδα

Συνοπτική αξιολόγηση - Αττική

       Η μεγάλη υστέρηση στην αξιοποίηση των υλικών.
       Δεν υφίσταται ενεργειακή αξιοποίηση των Σ.Α., ούτε εφαρμόζονται τεχνολογίες ανάκτησης ενέργειας από τα απόβλητα.

       Αποτέλεσμα: η απώλεια πόρων, υλικών και ενέργειας με αμετάκλητο τρόπο. Η διάθεση των ανακυκλώσιμων συναντά προβλήματα απορρόφησης από την αγορά.
       Η διάθεση των ανακυκλώσιμων συναντά προβλήματα απορρόφησης από την αγορά.

       Η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στη διαχείριση των Σ.Α. είναι ανύπαρκτη.
       Το οικονομικό ισοζύγιο του συστήματος διαχείρισης παραμένει έντονα αρνητικό.


Το θεσμικό πλαίσιο
       Η νέα Οδηγία-Πλαίσιο για τα απόβλητα 2008/98.
       Ο νόμος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ν. 3468/06 με τις τροποποιήσεις του).
       Η Πράσινη Βίβλος «Για τη διαχείριση των βιολογικών αποβλήτων στην Ε.Ε.».

Οι θεσμικές ενέργειες

       Η προκήρυξη διαγωνισμού για την κατάρτιση του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.
       Η εξαγγελία για προκήρυξη διαγωνισμού με σκοπό τη δημιουργία μονάδων επεξεργασίας και αξιοποίησης των αποβλήτων της Αττικής.

Οι νέες τεχνολογίες

       Πολλές οι εφαρμοζόμενες τεχνολογίες όπως: λιπασματοποίηση, αναερόβια χώνευση, μηχανική βιολογική επεξεργασία, καύση σύμμεικτων, πυρόλυση κλπ.
       Η διεθνής έρευνα και οι κατευθύνσεις της Κοινότητας υπαγορεύουν τη μέθοδο της αναερόβιας χώνευσης για παραγωγή βιοαερίου και λιπάσματος ως την πλέον ελκυστική (περιβαλλοντικά και οικονομικά).




Η αναερόβια χώνευση

Οικονομικά Στοιχεία
       Πάγιο κόστος: Με βάση στοιχεία των τελευταίων 2-3 ετών το κόστος μίας μονάδας δυναμικότητας 50.000 ton / έτος (στο μέγεθος περίπου του Πειραιά) ανήρχετο στο ύψος των 8-9 εκ. €, με τάσεις συνεχούς μείωσης με την πρόοδο εφαρμογής της μεθόδου.
       Κόστος λειτουργίας: περίπου 60 € / ton στερεών αποβλήτων, δηλ. 3 εκ. €/έτος.

       Απόδοση από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας: Με δυναμικότητα 50.000 ton/έτος το ετήσιο έσοδο ανέρχεται στο ποσό των 900.000 € περίπου.
Απασχόληση
       Για εγκατάσταση δυναμικότητας 50.000 ton/έτος απαιτούνται 20-30 άτομα προσωπικό.
Απαίτηση σε χώρο
       Περίπου 6-8 στρέμματα για εγκατάσταση δυναμικότητας 50.000 ton/έτος.




Αναγκαιότητες – Προοπτική
 Αναγκαιότητες
       Αξιοποίηση πόρων υλικών και ενέργειας που περιέχουν τα απορρίμματα.
       Επιτάχυνση ενεργειών με σκοπό τη συντομότερη επίτευξη των στόχων για εκμετάλλευση των Σ.Α. και μείωση των υπολειμμάτων.

Προοπτική διαφαίνεται:

       Από το νέο θεσμικό πλαίσιο.
       Από το διαγωνισμό αξιοποίησης των Σ.Α. της Αττικής (υπό προϋποθέσεις).
       Από τη βούληση των Δήμων για πιο ενεργό συμμετοχή στη διαχείριση των Σ.Α.


Ένα νέο σχέδιο διαχείρισης

Το νέο σχέδιο διαχείρισης πρέπει να είναι:
       Ευέλικτο
       Οικονομικό, στην εφαρμογή του
       Αποκεντρωμένο, προς τους φορείς
       Φιλικό, στους πολίτες
       Ωφέλιμο, για το περιβάλλον
       Ελκυστικό, για τους επενδυτές




Ο κεντρικός στόχος του σχεδίου διαχείρισης

Το νέο σχέδιο διαχείρισης αποσκοπεί:
Στην κατά μέγιστο βαθμό αξιοποίηση της ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ που περιέχουν τα απόβλητα σε συνδυασμό με την ανάκτηση υλικών και τη μείωση του όγκου της τελικής διάθεσης

Το μοντέλο λειτουργίας

Το προτεινόμενο μοντέλο περιλαμβάνει:
       Διαλογή στην πηγή
       Αξιοποίηση του κλάσματος χαρτί+πλαστικό ως καύσιμο στην τσιμεντοβιομηχανία
       Αναερόβια χώνευση για τα βιολογικά απόβλητα ή στη χειρότερη περίπτωση για τα σύμμεικτα
       Εγκατάσταση στο Σχιστό μονάδας τεμαχισμού για τη μείωση του όγκου μεγάλων αντικειμένων
       Αξιοποίηση των ξύλινων ογκωδών αποβλήτων
       Αξιοποίηση των υπολειμμάτων ελαίων για παραγωγή βιοκαυσίμου

Τα πλεονεκτήματα

       Είναι εύκολη η διαλογή στην πηγή (όλα τα χαρτιά και όλα τα πλαστικά διαχωρίζονται)
       Με την καύση Χ + Π στην τσιμεντοβιομηχανία αξιοποιείται το σύνολο της θερμογόνου δύναμης των εν λόγω Σ.Α.
       Επιτυγχάνεται αντίστοιχη εξοικονόμηση ορυκτών καυσίμων
       Μειώνεται το κόστος επεξεργασίας συγκριτικά με άλλες μεθόδους (π.χ. μηχανική διαλογή – παραγωγή RDF - βιοξήρανση κλπ.)
       Παράγεται ανανεώσιμη ενέργεια και βιολογικό λίπασμα
       Βελτιώνεται σημαντικά το οικονομικό ισοζύγιο του συστήματος
       Περιορίζονται σημαντικά οι εκπομπές οσμών
       Επιτυγχάνεται σταθεροποίηση των αποβλήτων
       Μειώνεται πολύ το τελικό υπόλειμμα που διατίθεται σε Χ.Υ.Τ.Υ.
       Αξιοποιούνται τα ανακυκλώσιμα υλικά
       Ελαχιστοποιούνται οι συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του συστήματος διαχείρισης των στερεών αποβλήτων

Οι προτεινόμενες ενέργειες

       Χαρακτηρισμός των Στερεών Αποβλήτων ως προϊόντων
       Συμμετοχή ιδιωτών στις επενδύσεις
       Απόδοση στο Δ. Πειραιά (ή και σε άλλους Δήμους που ενδιαφέρονται) αρμοδιοτήτων Φορέα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων
       Εκπόνηση μελετών
       Εφαρμογή των προγραμμάτων «Διαλογή Στην Πηγή»
       Η δημιουργία των επενδυτικών σχημάτων Σ.Δ.Ι.Τ.
       Η εξασφάλιση αδειών εγκρίσεων κλπ.
       Η εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων
       Η κατασκευή των έργων
       Η δημιουργία των φορέων διαχείρισης και λειτουργίας
       Η λειτουργία των έργων



Μιλώντας ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά κ. Στέλιος Διαμαντίδης στην ημερίδα και επεξηγώντας περαιτέρω την εισήγηση της ομάδας εργασίας, τόνισε: 
«Είμαστε οι πλέον υπόλογοι  δεκαετίες τώρα για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων σ΄ όλη την Ευρώπη. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιδρούσε ή οι πολίτες αντιδρούσαν ή το κράτος αντιδρούσε ή τα συμφέροντα αντιδρούσαν. Πάντως ένας Χ.Υ.Τ.Α., που να ρίχνουν μέσα 5 εκατ. ανθρώπων τα οργανικά και ανόργανα σκουπίδια, όπου να γίνεται αναερόβια ζύμωση από κάτω και να γίνονται και εκρήξεις από πάνω και να φεύγει το μεθάνιο στην ατμόσφαιρα, που να περνάνε τα βαρέα μέταλλα στα υποστρώματα του υδροφόρου ορίζοντα της Αττικής, είναι ο χειρότερος τρόπος διαχείρισης. Ο Περιφερειακός σχεδιασμός προέβλεπε 3 Χ.Υ.Τ.Υ. ( Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), στη Φυλή στο Γραμματικό και στην Κερατέα και τις αντίστοιχες μονάδες επεξεργασίας,. Εμείς με αυτήν την πρόταση προφανώς δεν επιδιώκουμε να κάνουμε Χ.Υ.Τ.Υ. Δεχόμαστε το θεσμοθετημένο χώρο του Χ.Υ.Τ.Υ. όντως επειδή για μας είναι μεγάλο το κόστος μεταφοράς και πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να είναι οικονομικά βιώσιμη μια ενεργειακή αξιοποίηση υποβάλλουμε αυτήν την πρόταση, που είναι ρηξικέλευθη.

Με την τελευταία απεργία, μαζεύτηκαν τόνοι σκουπιδιών και με τη δυνατή βροχή που έπεσε, παρασύρθηκαν 20 τόνοι σκουπιδιών στη θάλασσα, και άλλους 20 τόνους μαζέψαμε από τα 7.000 φρεάτια υδροσυλλογής. Αυτά για να καταλάβουμε και το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται από τη μη διαχείριση. Γιατί θα ακουστούν και φωνές ότι πως θα φτιάξετε εργοστάσια που θα καίνε κ.λ.π. Δηλαδή όταν παίρνουμε ενέργεια με λιθάνθρακα δεν είναι το ίδιο; Τι είναι ο λιθάνθρακας; Δεν είναι συσσώματα οργανικών ουσιών ενός εκατομμυρίου χρόνων; Πώς η ελληνική οικονομία , σήμερα, μπορεί να δίνει 110 $ το βαρέλι το πετρέλαιο και δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το βιοκαύσιμο από τα τιγανόλαδα αλλά τα ρίχνει μέσα στον αγωγό και τον φράζει κιόλας.

Η πρόταση μας έγινε με πολύ ευαισθησία στο περιβάλλον. Δεν επιλέξαμε ούτε τρόπο χρηματοδότησης, το αφήσαμε ανοιχτό προς συζήτηση, ούτε τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, παρ΄ ότι φαίνεται πιο φιλική στο περιβάλλον η αναερόβια ζύμωση. Όταν φτάσουμε να το υλοποιήσουμε θα δούμε και όλα τα οικονομικά στοιχεία. Όπως είπε και ο Δήμαρχος μας σε αυτή την προσπάθεια προηγείται η επιστήμη και μετά θα πάρουμε τις οποιεσδήποτε αποφάσεις.

@ Αυτά είναι αρκετά ή να συνεχίσουμε;