Latest News

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Η επιστολή για τη διεκδίκηση του λιμανιού


«Το λιμάνι δεν πωλείται και ο δήμος Πειραιά το διεκδικεί» διεμήνυσε στην επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος. Η επιστολή εστάλη με αφορμή τις...

...εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι σκοπεύει να προχωρήσει στην πώληση μειοψηφικού πακέτου της ΟΛΠ ΑΕ. Ωστόσο, δόθηκε με καθυστέρηση πέντε ημερών στη δημοσιότητα. Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος τονίζει στον πρωθυπουργό πως επιδιώκει τη συνεργασία με την ΟΛΠ ΑΕ και τους αρμόδιους υπουργούς για να βρεθεί η καλύτερη πολιτικά και νομικά λύση, ώστε το λιμάνι να επανέλθει στο δήμο Πειραιά.

Ολόκληρη η επιστολή, η οποία κοινοποιείται στους Αρχηγούς των κομμάτων έχει ως εξής:



Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της κυβέρνησης,

Ελπίζω να γνωρίζετε ότι ο Δήμος Πειραιά, μέσα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία προσπαθεί να διαχειριστεί προβλήματα που για δεκαετίες παρέμεναν άλυτα, καθώς η πόλη είχε εγκαταλειφθεί για χρόνια στην μοίρα της, από την κεντρική εξουσία.
Μέσα στο πλαίσιο των παραπάνω και σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στις περισσότερες χώρες του κόσμου, αλλά και της Ευρώπης, με μια ακατανόητη απόφαση της Πολιτείας το λιμάνι του Πειραιά, εξαιρέθηκε και είναι μαζί με άλλα δώδεκα εκτός δικαιοδοσίας της δημοτικής του αρχής.
Θεωρώ ότι η πράξη αυτή ήταν εγκληματική σε βάρος της κοινωνίας αλλά και της πόλης του Πειραιά, που ενώ επιβαρύνεται από τη λειτουργία του λιμανιού, δεν έχει καμία δικαιοδοσία, αλλά και κανένα έσοδο.
Δηλαδή η πιο σημαντική πλουτοπαραγωγική και αναπτυξιακή δύναμη του Πειραιά επιβαρύνει δυσανάλογα χωρίς να υπάρχει θετικό ισοδύναμο στην πόλη, της οποίας το λιμάνι είναι ζωτικό τμήμα της.
Πληροφορηθήκαμε, κύριε Πρόεδρε,
ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στην πώληση μειοψηφικού πακέτου της ΟΛΠ ΑΕ , την ώρα μάλιστα που το Χρηματιστήριο καταρρέει , απόφαση που έρχεται σε αντίθεση τόσο με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και με τις επιθυμίες του πειραϊκού λαού.
Για μας το λιμάνι είναι όπως το Δημοτικό Θέατρο, η «πλατεία Κοραή», η «πλατεία Τερψιθέας», το Πασαλιμάνι, γι΄ αυτό και δεν πωλείται. Αντίθετα η Πολιτεία οφείλει να το επιστρέψει στο φυσικό ιδιοκτήτη του που είναι ο Δήμος Πειραιά.
Ως Δήμος επιδιώκουμε να συνεργαστούμε τόσο με την ΟΛΠ ΑΕ, όσο και με τους αρμόδιους Υπουργούς, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε την καλύτερη πολιτικά και νομικά λύση ώστε το λιμάνι να επανέλθει στο Δήμο Πειραιά και να λειτουργήσει ως αναπτυξιακός πυλώνας.
Παράλληλα προτείνουμε αντί της πώλησης με την οποία είμαστε απόλυτα αντίθετοι, να υλοποιηθεί πρόγραμμα μακροχρόνιας μίσθωσης υπηρεσιών του λιμανιού με όρους και προϋποθέσεις που θα συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία, αλλά και στην πόλη του Πειραιά.
Μόνο έτσι θα μπορέσει το λιμάνι του Πειραιά να επιβεβαιώσει τον ηγετικό του ρόλο όχι απλώς σαν ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου, αλλά ως σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Αυτές οι ώρες είναι κρίσιμες και οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα κρίνουν το μέλλον του τόπου.
Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υλοποιηθούν πολιτικές που στην ουσία ένα εγκληματικό λάθος του παρελθόντος θα το μετατρέψουν σε μια τραγωδία του μέλλοντος για τον Πειραιά.

Με εκτίμηση
Βασίλειος Ι. Μιχαλολιάκος 28-9-11
Δήμαρχος Πειραιά