Latest News

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Αγνωστες πόλεις που αξίζει να τις επισκεφθείς

 Λονδίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Πράγα… σίγουρα υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάνουν αυτές τις πόλεις δημοφιλείς. Αν όμως θέλετε να ξεφύγετε από τα καθιερωμένα και να μάθετε καινούργια μέρη, υπάρχουν ενδιαφέροντα πράγματα και ομορφιές, σε πιο…
υποτιμημένες πόλεις του κόσμου, που βρίσκονται στη σκιά άλλων, είτε «πληρώνουν» ένα κακό παρελθόν.
Καλώς ήρθατε στις πόλεις-outsider, οι οποίες δεν αποτελούν τους πιο αυτονόητους προορισμούς για τους περισσότερους ταξιδιώτες. Μερικές, όπως η πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, ενδέχεται να υποτιμούνται, λόγω της εγγύτητάς τους με πιο γνωστές πόλεις. Άλλες, όπως το Ντιτρόιτ, δυσκολεύονται να ξεπεράσουν το παρελθόν τους, ακόμη κι αν πλέον έχουν αποκτήσει νέα διάσταση.
Αν εσείς πάντως ενδιαφέρεστε για την τέχνη, την πειραματική κουζίνα, την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και ενδιαφέροντα αξιοθέατα που αναμορφώνουν τα κάποτε αδιάφορα αστικά τοπία, τότε οι παρακάτω πόλεις αξίζουν την προσοχή σας.
Για τους ταξιδιώτες, ο πιο σημαντικός ίσως λόγος επανεκτίμησης αυτών των πόλεων, είναι η αυθεντικότητά τους. Για παράδειγμα, στην –πανέμορφη ομολογουμένως- παλιά πόλη της Πράγας, θα συναντήσετε κυρίως τουρίστες, ενώ στην Μπρατισλάβα, ντόπιους. Επίσης, στο Ντριτρόιτ, μπορείτε να ζήσετε για λίγο όπως οι ντόπιοι: να περάσετε την ημέρα σας σε ένα αστικό αγρόκτημα, να παρακολουθήσετε όπερα, να φάτε τοπικές γεύσεις, ακριβώς όπως κάνουν οι κάτοικοι της πόλης.
Ντιτρόιτ, Μίσιγκαν, ΗΠΑ
Ένα νέο είδος αστών, βοηθά τη βιομηχανική πόλη του Ντιτρόιτ στις βόρειες ΗΠΑ ( http://bit.ly/pRLgWM ) να αναβιώσει. Εγκαταλελειμμένα εργοστάσια και αποθήκες, όπως το βιομηχανικό κέντρο Russell, έχουν μετατραπεί σε στούντιο για καλλιτέχνες και τεχνίτες, ενώ κήποι έχουν πάρει τη θέση αναξιοποίητων οικοπέδων.
Το πληθωρικό έργο Heidelberg Art Project, μετατρέπει την αστική σήψη σε σύμβολο της ελπίδας. Όσον αφορά στο γαστρονομικό της ενδιαφέρον, η πόλη «απογειώνεται». Μερικά από τα «must» της είναι η pub Foran's Grand Trunk, η αγορά Eastern Market, η Supino Pizzeria και το Slows BBQ. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τα μουσεία της πόλης, συμπεριλαμβανομένων του Detroit Institute of Art, που φιλοξενεί έργα του Diego Rivera και το ενδιαφέρον μουσείο Motown.
Πρόταση: Αν βρεθείτε εκεί Σαββατοκύριακο, περάστε από το Café d'Mongo's, ένα γεμάτο αντίκες μέρος με ζωντανή τζαζ μουσική που είναι ανοικτό μόνο βράδια Παρασκευής.
Tαιπέι, Ταϊβάν

Τη δεκαετία του ‘80 και του ‘90, αυτή η πόλη των 3 εκατομμυρίων, «πνιγόταν» στο νέφος. Σήμερα, η Ταϊπέι ( http://bit.ly/r6wlqP ) είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πρωτεύουσες της Ασίας, με πολλά στρέμματα πρασίνου και ένα εύκολο στη χρήση σύστημα δημόσιων μεταφορών. Επίσης προσφέρει πολλές επιλογές σε όσους αρέσουν οι δραστηριότητες: το Εθνικό Πάρκο Yangmingshan, τις θερμές πηγές Beitou, μονοπάτια για πεζοπορία σε όλα τη γύρω βουνά και παραποτάμια δρομάκια για ποδηλασία. Αλλά το μεγαλύτερο δέλεαρ της πόλης είναι η κουζίνα της. Η Ταϊπέι έχει ίσως το καλύτερο κινέζικο φαγητό στον κόσμο, από την ταπεινά εστιατόρια-τρύπες, με γευστικές προτάσεις, μέχρι «ναούς» γαστρονομίας.
Πρόταση: Στο Lan Jia Bao Gua, κοντά στη βραδινή αγορά Gongguan, σερβίρεται εξαιρετικό gua bao, δηλαδή ψητή κοιλιά χοιρινού.
Tucson, Aριζόνα, ΗΠΑ

Δεν είναι μόνο τα ροντέο και το γκολφ που αξίζουν σε αυτή την ήρεμη πόλη των 518.000 κατοίκων, στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ, κοντά στα σύνορα με το Μεξικό ( http://bit.ly/octt7a ). Περιτριγυρισμένο από βουνά και το Εθνικό Πάρκο Saguaro ( www.saguaronationalpark.com ), το Tucson έχει άφθονη φυσική ομορφιά και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Στα αξιοθέατα, προσθέστε όσα συμβαίνουν στο κέντρο της πόλης. Η δεκαετής προσπάθεια για την ανάπλαση της περιοχής, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εκεί σπουδαία εστιατόρια όπως το Downtown Kitchen + Cocktails, αλλά και δεκάδες νέα καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ. Κάθε δεύτερο Σάββατο, σε μερικά τετράγωνα στο κέντρο της πόλης, απαγορεύεται η κυκλοφορία το βράδυ για ένα πανηγύρι με τεχνίτες, πάγκους με φαγητό, καλλιτέχνες του δρόμου και ζωντανή μουσική.
Πρόταση: Μερικά από τα ιστορικά κτίρια στο κέντρο της πόλης του Tucson, έχουν ανακαινιστεί. Πιείτε ένα ποτό στο Hotel Congress, παρακολουθήσετε μια συναυλία στο ιστορικό θέατρο Ριάλτο, The Rialto.
Γλασκόβη, Ηνωμένο Βασίλειο

Mπορεί το Λονδίνο και το Μάντσεστερ να αμφισβητούν τον ισχυρισμό αυτό, αλλά η Γλασκόβη ( http://bit.ly/mXmZxd ) έχει την καλύτερη μουσική σκηνή στη Μεγάλη Βρετανία. Και υπάρχουν πολύ περισσότερα στη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας, π.χ. ένα γεύμα σε ένα από τα μοντέρνα εστιατόριά της, όπως το Cail Bruich ή το Crabshakk. Οι λάτρεις της αρχιτεκτονικής δε θα πρέπει να χάσουν το Glasgow School of Art, ένα αρτ νουβό κόσμημα, σχεδιασμένο από το γιο του Charles Rennie Mackintosh. Επίσης, το νέο –σχεδιασμένο από τη Zaha Hadid- μουσείο μεταφορών, επιβεβαιώνει τη νέα φήμη της πόλης.
Πρόταση: Επισκεφτείτε τα vintage καταστήματα κατά μήκος του δρόμου Byres.
Νάρα, Ιαπωνία

Στη σκιά του κοντινού Κιότο, η πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα Νάρα, ( http://bit.ly/piUa6K ) είναι εξίσου πλούσια σε αρχαίους βουδιστικούς ναούς και κήπους, αλλά χωρίς τα πλήθη τουριστών με τις φωτογραφικές μηχανές. Εδώ θα δείτε ήμερα ελάφια και το συγκρότημα ναών του 8ου αιώνα Todai-Ji στο πάρκο Nara, ενώ ο υπέροχος κήπος Isui-en, προσφέρει ηρεμία σε μικρή απόσταση με τα πόδια. Η πόλη έχει επίσης μια εντυπωσιακή συλλογή machiya, των παραδοσιακών ξύλινων αρχοντικών. Περάστε ένα απόγευμα περιπλανώμενοι στα στενά δρομάκια της Naramchi, της παλιάς εμπορικής συνοικίας, όπου πολλά machiya έχουν μετατραπεί σε καφετέριες και εστιατόρια.
Πρόταση: Η Νάρα είναι η γενέτειρα του σάκε και εκεί θα βρείτε πολλά ζυθοποιεία μέσα και γύρω από την πόλη. Κανονίστε μια επίσκεψη στο Harushika, ένα ζυθοποιείο 127 ετών και πηγαίνετε στο Kuramoto Hoshuku, ένα δημοφιλές μπαρ σάκε που ανήκει σε ένα άλλο, τοπικό ζυθοποιείο.
Μπρατισλάβα, Σλοβακία

Παραμυθένια κτίρια, γοητευτικές πλατείες κι ένα μεσαιωνικό κάστρο που δεσπόζει πάνω από την πόλη. Όχι, δεν μιλάμε για την Πράγα, αλλά για την πρωτεύουσα της Σλοβακίας, τη Μπρατισλάβα ( http://bit.ly/rdz3Nt ). Από όταν η Σλοβακία προσχώρησε στην ΕΕ το 2004, η άλλοτε αδιάφορη πρωτεύουσά της, μετατράπηκε σε ένα πολυσύχναστο hot spot. Πουθενά αλλού δεν είναι αυτό τόσο εμφανές, όσο στην ανανεωμένη παλιά πόλη, όπου οι ντόπιοι μαζεύονται στα πολλά ατμοσφαιρικά καφέ, μπαρ και εστιατόρια. Αν και η κουζίνα έχει γίνει πιο διεθνής, ένα νέο κύμα από μπιραρίες της παλιάς σχολής εξακολουθούν να τραβούν την προσοχή πολλών. Επισκεφτείτε το Beer Palace κοντά στην όπερα και το Kolkovna στο νέο συγκρότημα Eurovea, δίπλα στο ποτάμι.
Πρόταση: Πηγαίνετε με πλοίο μέχρι το φουτουριστικό μουσείο Danubiana Meulensteen Art Museum, που βρίσκεται σε μια χερσόνησο κοντά στα σύνορα με την Αυστρία και την Ουγγαρία.
Πρόβιντενς, Ρόουντ Άιλαντ, ΗΠΑ

Πάνω κάτω σαν τη Βοστώνη. Μια ανανεωμένη προκυμαία, ζωντανή καλλιτεχνική σκηνή, και πολλές καλές προτάσεις για φαγητό, έχουν μετατρέψει αυτή τη μικρή φοιτητική πόλη ( http://bit.ly/osjZbC ), στην πιο συναρπαστική πόλη της Νέας Αγγλίας. Μοντέρνες γκαλερί και πολυχώροι, όπως οι New Urban Arts και AS220, φιλοξενούν πάρτι και εκθέσεις, ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το Μουσείο RISD. Η άλλοτε εγκαταλελειμμένη περιοχή West End, είναι τώρα το hot spot και επίκεντρο της πόλης, με φιλικά bars, vintage καταστήματα, καταπληκτικά εστιατόρια και indie δισκοπωλεία.
Πρόταση: Το Cook & Brown που άνοιξε το Μάρτιο του 2010, έφερε τη γαλλική φινέτσα στο κλασικό κέντρο. Δοκιμάστε γεμιστά ορτύκια με cranberries και άγριο ρύζι.
Αδελαΐδα, Αυστραλία

Με παρατσούκλι «η πόλη των εκκλησιών», αυτή η γραφική παραθαλάσσια πόλη στα νότια της Αυστραλίας ( http://bit.ly/q1xM8J ), οφείλει κατά πολύ τη φήμη της στην πολυεθνική της σύνθεση, τη ζωντανή κουλτούρα καφέ και την avant-garde καλλιτεχνική σκηνή της.
Κάθε Φεβρουάριο διοργανώνεται το Φεστιβάλ Fringe της Αδελαΐδας, ενώ το διετές Φεστιβάλ Τεχνών της Αδελαΐδας, πραγματοποιείται το Μάρτιο. (Το επόμενο θα είναι το 2012.) Κατά τον υπόλοιπο χρόνο, επισκεφτείτε ενδιαφέρουσες γκαλερί, όπως η γκαλερί Τέχνης Greenaway και η Tandanya.
Η πολυσύχναστη κεντρική αγορά της πόλης, μας δίνει μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσουμε τοπικές γεύσεις. Η Αδελαΐδα είναι επίσης ευλογημένη με ένα ήπιο κλίμα, ώστε να μπορεί κανείς να απολαμβάνει τις όμορφες παραλίες της και τα 514.000 τ.μ. των βοτανικών της κήπων, όλο το χρόνο.
Πρόταση: παρατηρήστε τους ανθρώπους από ένα τραπεζάκι στο Scoozi, ένα από τα δεκάδες café στην οδό Rundle Street East.
Valparaíso, Xιλή

Αυτή η πόλη-λιμάνι ( http://bit.ly/qPmyqk ), δύο ώρες με το αυτοκίνητο από την πρωτεύουσα, Σαντιάγο, είναι γνωστή για τα πολύχρωμα σπίτια της, κτισμένα στους απότομους λόφους. Τα τελευταία χρόνια, η πόλη αναμορφώνεται και πολλοί κάτοικοί της ανακαινίζουν μια σειρά ιστορικών κτηρίων σε γραφικά μπουτίκ-ξενοδοχεία, εστιατόρια και γκαλερί.
Για να καταλάβετε τι εννοούμε, πηγαίνετε στο Cerro Alegre ή το Cerro Concepción, δύο μποέμ γειτονιές, προσβάσιμες με τα χαρακτηριστικά τελεφερίκ. Μείνετε στο ξενοδοχείο Gervasoni ή στο Zero, τα οποία στεγάζονται σε αρχοντικά του 19ου αιώνα με πανοραμική θέα και δειπνήστε σε ένα από τα πολλά ωραία εστιατόρια της περιοχής.
Πρόταση: Ένα από τα σπίτια του νομπελίστα Pablo Neruda, το La Sebastiana, είναι πλέον μουσείο, γεμάτο με εκκεντρικά στοιχεία από τη συλλογή του ποιητή κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του. clickatlife.gr