Latest News

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Τελευταίο αντίο στο Νίκο Θέμελη


Ίσως είναι και η πιο θλιβερή είδηση του φετινού Αυγούστου. 
Ο θάνατος του Νίκου Θέμελη το απόγευμα του Σαββάτου αποτελεί πραγματική απώλεια για τον ελληνικό πολιτισμό. Όσοι έχουν διαβάσει τα βιβλία του μπορεί να νιώθουν πως έχασαν έναν δικό τους άνθρωπο που τους κρατούσε Συντροφιά ανάμεσά τους και τους ταξίδευε μέσα από τις Αλήθειες των Άλλων, προκαλώντας Ανατροπή, Αναζήτηση και Αναλαμπή μια Ζωής δύο άλλων. Ο συγγραφέας Νίκος Θέμελης υπήρξε και συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Ίσως ήταν από τις ελάχιστες φορές που ένας Άνθρωπος του Πνεύματος και του Πολιτισμού  βρέθηκε τόσο κοντά στα υπόγεια του Μαξίμου χωρίς να αλλοιωθεί....
... από την αλαζονεία της εξουσίας. 



Ο Ν. Θέμελης σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και μετά στη Γερμανία, όπου το 1975 έκανε και το Διδακτορικό του.
Εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα, στο υπουργείο Οικονομικών και στην Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου Υπουργών στις Βρυξέλλες.
Από το 1981 υπήρξε συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, ακολουθώντας τον στα υπουργεία Γεωργίας, Εθνικής Οικονομίας, Παιδείας, Βιομηχανίας και στα πρωθυπουργικά του καθήκοντα μεταξύ 1996-2004.

Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα:
Η ανατροπή, η αναζήτηση, η αναλαμπή, μια ζωή δύο άλλες, για μια συντροφιά ανάμεσα μας και οι αλήθειες των άλλων, που ήταν το τελευταίο του.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το Θέμελη
"Για όσους τον γνώρισαν προσωπικά, ο Νίκος Θέμελης υπήρξε παράδειγμα σεμνότητας και πνευματικότητας. Όσοι τον έμαθαν μέσα από τα βιβλία του έχουν λόγους να νοσταλγήσουν την έμπνευσή του, τη διεισδυτικότητα της ματιάς του στους ανθρώπους και στα ανθρώπινα, τη βαθιά ιστορικότητα της αφήγησής του. Στους δικούς του ανθρώπους εκφράζω τη λύπη μου και την αλληλεγγύη μου", αναφέρει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας
Πρωθυπουργικά συλλυπητήρια
.
Άνθρωπο με συνεπή παρουσία και μεγάλη συμβολή στην πολιτική ζωή της χώρας και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τον εκλιπόντα Νίκο Θέμελη, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι επρόκειτο για καταξιωμένο συγγραφέα και ευαίσθητο άνθρωπο.
@ Καλό ταξίδι Νίκο Θέμελη...