Latest News

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Το παρτέρι το ρουσφέτι και η πλ. Κοραή


Πελατειακές σχέσεις με επιχειρηματίες του Πειραιά προσάπτει στον δήμαρχο Βασίλη Μιχαλολιάκο ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμμαχίας στον Πειραιά» Γιάννης Καρδαράς. Αφορμή η πρόταση του δημάρχου για την μετατόπιση του πολυσυζητημένου παρτεριού της πλατείας Κοραή στο δημοτικό συμβούλιο. Η ανακοίνωση του Γιάννη Καρδαρά είναι...



...ιδιαίτερα σκληρή, αποτυπώνει όμως μια πραγματικότητα διαχρονικής σημασίας για τη διευκόλυνση των επιχειρηματιών εις βάρος των ελεύθερων χώρων της πόλης.
Λέει λοιπόν ο Γ. Καρδαράς:

Κατά τη συνεδρίαση της 6/6/2011 και για τρίτη κατά σειράν φορά, ήρθε προς ψήφιση ως 10ο Θέμα της Ημερήσιας Διάταξης: «Λήψη απόφασης για την έγκριση του έργου <Τοπικές παρεμβάσεις επί της πλατείας Κοραή>» που ουσιαστικά αφορά τη μετατόπιση και αλλαγή σχεδιασμού ενός υφιστάμενου εδώ και 30 χρόνια κήπου στην πλατεία (Καραΐσκου και Γεωργίου Α’), προκειμένου να αναπτυχθούν και εκεί τραπεζοκαθίσματα και οι γνωστές παράγκες. Ως Δημοτικοί Εκπρόσωποι της «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ» επισήμαναμε ότι η προτεινόμενη τοπική παρέμβαση στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ αποτελεί στην ουσία ικανοποίηση μίας προεκλογικής υπόσχεσης του Δημάρχου, κ. Β. Μιχαλολιάκου, υπέρ συγκεκριμένων μεγαλοεπιχειρηματιών του Πειραιά. Η αιτιολογία περί δήθεν απρόσκοπτης πρόσβασης ασθενοφόρων και της Πυροσβεστικής στην πλατεία αποτελεί προσχηματική εφεύρεση. Άλλωστε είναι τόσο μεγάλη η συνολική αυθαιρεσία που τη συντηρούν διαχρονικά οι πελατειακές σχέσεις των Δημάρχων, που ακόμη και το παρτέρι να «ορθογωνιστεί» πάλι δεν περνάνε οχήματα άμεσης ανάγκης, όπως αποδεικνύεται από φωτογραφία που λήφθηκε σήμερα και την επισυνάπτω. Τώρα επί της ουσίας:
Ζούμε στην Ελλάδα της καλοκαιρίας και δεν είμαστε ως παράταξη ενάντια στα «τραπεζάκια έξω». Από το 2002, που έχουν στείλει οι πολίτες στο Δ. Συμβούλιο της πόλης μας τη Δημοτική Κίνηση το «ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ», στερεότυπα επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας για αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της πλατείας Κοραή και των άλλων πλατειών με γνώμονα το συμφέρον του πεζού, των παιδιών που παίζουν, του πολίτη που θέλει να απολαύσει το πράσινο καθισμένος στα παγκάκια και με ενιαίο τύπο κατασκευής για την αναζήτηση σκιάς πάνω από τα «τραπεζάκια». Επί δέκα περίπου χρόνια οι Δημοτικές Αρχές αγνοούν την πρότασή μας για να διατηρούν σε ομηρεία τους επιχειρηματίες «πουλώντας τους εκδούλευση» ότι «δεν τους πειράζουν παρότι είναι τυπικά παράνομοι». Παράλληλα οι επιχειρηματίες διαγωνίζονταν μεταξύ τους σε αυθαιρεσία αφού τελικά τη «γλυτώναν» χωρίς πρόστιμα και αποξηλώσεις. Και το διαχρονικό αλισβερίσι καλά κρατεί. Και ενώ οι Υπηρεσίες του Δήμου αλλά και Δημοτικοί Σύμβουλοι εκραύγαζαν ότι δεν απαιτείτο άδεια της ΕΠΑΕ για οποιαδήποτε μετατροπή στο σχεδιασμό της πλατείας και εμείς προσφύγαμε στην Περιφέρεια και δικαιωθήκαμε έρχονται σήμερα οι ίδιες Τεχνικές Υπηρεσίες και ζήτησαν αυτή τη φορά την άδεια της ΕΠΑΕ για την ουσιαστική μετατόπιση του παρτεριού. Και για να είμαστε όλοι πληροφορημένοι, αυτή η απόφαση της ΕΠΑΕ λήφθηκε κατά πλειοψηφία με τη διπλή ψήφο του Προέδρου που είναι όμως Δημοτικός Υπάλληλος του Δήμου (σ.σ. οι εκπρόσωποι φορέων όπως του ΤΕΕ και του ΣΑΔΑΣ διαφώνησαν και πρότειναν άλλες λύσεις). Αλλά και το επιχείρημα που ακούστηκε από τα χείλη του κ. Δημάρχου ότι είναι και οι άλλες επιχειρήσεις παράνομες, δεν ευσταθεί γιατί δεν υπάρχει ισονομία στο παράνομο, ούτε βέβαια ότι ευνοεί την επιχειρηματικότητα σχεδιάζοντας προς όφελος ενός συγκεκριμένου δημότη.
Τέλος όταν ρωτήθηκε ο κ. Δήμαρχος αν μετά από τόσες προσπάθειες των Υπηρεσιών για μετατοπίσεις κήπων, περιπτέρων κλπ θα δώσει και άδεια στον επιχειρηματία «ΓΚΛΟΥ» να εξαπλώσει τα τραπεζοκαθίσματα στο δημιουργούμενο χώρο απάντησε στεντόρεια ότι θα δώσει άδεια, γιατί όπως γράφτηκε και στα ΠΡΑΚΤΙΚΑ «οι ΑΦΟΙ ΓΚΛΟΥ έχουν προσφέρει στον Πειραιά»!!! Ουδέν σχόλιον!!!
Ενδέχεται να μας ρωτήσει κάποιος «μήπως ένα ήσσονος σημασίας θέμα το κάνετε μείζον;».
Απαντάμε: από τα μικρά και τα μεγάλα των «πελατειακών σχέσεων» και του «ρουσφετιού» φτάσαμε τη χώρα μας σε αυτό το χάλι. Το κακό είναι ότι κάποιοι συνεχίζουν απτόητοι.