Latest News

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

"Μολών λαβέ"!


Το είπε ο δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος στην κυβέρνηση, για την πρόθεσή της να συμπεριλάβει τον δήμο Πειραιά στο...

...πρόγραμμα εξυγίανσης του υπουργείου Εσωτερικών.

Σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου -όπου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ψήφισμα κατά των μέτρων Ραγκούση- ο δήμαρχος τόνισε πως αν επιμείνει η κυβέρνηση να εγκαταστήσει την τρόικα στον 7ο όροφο της πλατείας Κοραή, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υποβάλλει την παραίτησή του και να παραδώσει τα κλειδιά του δήμου.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «ας έρθουν άλλα ανδρείκελα να εφαρμόσουν αυτή την πολιτική»! Για τα χρέη, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει το μεγαλύτερο μέρος αυτών, παραπέμποντας στην δημαρχία του Στέλιου Λογοθέτη. Εμφανίστηκε διεκδικητικός κυρίως απέναντι στον ΟΛΠ, λέγοντας πως οφείλει στο δήμο 22.000.0000 ευρώ τέλη, την τελευταία 5ετία, τονίζοντας πως θα τα διεκδικήσει με κάθε νόμιμο τρόπο.
Τέλος, ανακοίνωσε πως θα επιδιώξει να συναντηθεί άμεσα με τον πρωθυπουργό, ενώ θα ξεκινήσει κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων και τους βουλευτές του Πειραιά. Εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος ότι δεν θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα εξυγίανσης, αφού δεν θα επιτρέψει να μπει ο δήμος σε καθεστώς μνημονίου.

Για την ιστορία, το ψήφισμα που ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο έχει ως εξής:

«Την Πέμπτη 5 Μαΐου 2011 ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε τα συνολικά χρέη 58 Δήμων της χώρας, οι οποίοι μπαίνουν σε πρόγραμμα εξυγίανσης κάτω από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Στους Δήμους αυτούς συμπεριέλαβε και το Δήμο Πειραιά, κατατάσσοντάς τον μάλιστα στην κατηγορία των «κόκκινων», με χρέη άνω του 150% σε σχέση με τα ετήσια τακτικά έσοδά του.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά θεωρεί ότι ο Δήμος μας, έχει δανειακές υποχρεώσεις προς το κράτος, αλλά και το κράτος διαχρονικά του χρωστάει,
• Του χρωστάει τα μεγάλα οδικά και συγκοινωνιακά έργα που ποτέ δεν έγιναν!
• Του χρωστάει τους χώρους στάθμευσης που ποτέ δεν προχώρησαν!
• Του χρωστάει το μερίδιό του από τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων που ποτέ δεν πήρε!
• Του χρωστάει το πράσινο που του καταπατήθηκε προκειμένου να εξυπηρετείται εμπορικά όλο το λεκανοπέδιο.
• Του χρωστάει για το λιμάνι που τόσα χρόνια υποστηρίζει χωρίς κανένα όφελος.
Απολογισμός δεν γίνεται μόνο υπολογίζοντας πόσα σας χρωστάει ο Δήμος, αλλά γίνεται συμψηφίζοντας και όλα αυτά που πιθανόν το Κράτος οφείλει στο Δήμο. Απολογισμός γίνεται λαμβάνοντας υπόψη:
• Τους ΚΑΠ που συνεχώς μειώνονται καθώς και την παρακράτηση και μη απόδοση από την Κυβέρνηση των θεσμοθετημένων πόρων των ΟΤΑ στους Δήμους. Μόνο για το 2010, η τακτική επιχορήγηση ήρθε μειωμένη στο Δήμο μας και σε σχέση με το 2009 κατά 10.000.000,00 ευρώ!!!
• Τη δραστική μείωση των επιχορηγήσεων επενδυτικών προγραμμάτων (ΣΑΤΑ, Θησέας κλπ).
• Την αδυναμία του Κράτους να υπολογίζει σωστά τους ΚΑΠ, καθώς π.χ. λόγω μη απογραφής των κατοίκων στον τόπο κατοικίας τους έχει σαν αποτέλεσμα ο Δήμος μας να παρέχει υπηρεσίες σε 300.000 και πλέον κατοίκους και να επιχορηγείται από το Κράτος και τους Κ.Α.Π. μόλις για τους 175.000, με αποτέλεσμα τα τελευταία 10 χρόνια να έχουν χαθεί για την πόλη μας πάνω από 200 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις αυξάνονται συνεχώς.
• Την μη απόδοση τελών από φορείς του Δημοσίου, όπως π.χ. Ο.Λ.Π., το ποσό εκτιμάται από τις υπηρεσίες στα 22.000.000€ μόνο για την τελευταία πενταετία.
Για αυτό λοιπόν τονίζουμε, οι Πειραιώτες και οι Πειραιώτισσες ήδη έχουν βάλει πλάτη με αξιοπρέπεια προκειμένου να τηρήσει η χώρα τον λόγο της. Αλλά δεν πρέπει να μείνουν ξανά απέξω την ώρα της κατανομής.
Εάν η Κυβέρνηση πραγματικά θέλει να συνεργαστεί με τον Δήμο, τότε θα πρέπει να είναι έτοιμη να αποδεχτεί τουλάχιστον τα αυτονόητα που για μας είναι:

• Η αφαίρεση των πανωτοκιών
• Η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων
• Η αύξηση των ΚΑΠ στα πραγματικά όρια της μισθοδοσίας
• Η απόδοση στο Δήμο των τελών από δημόσιους οργανισμούς, όπως π.χ. ο Ο.Λ.Π.
• Η απόδοση στο Δήμο των χρημάτων από τις απαλλοτριώσεις της περιουσίας του όπου αυτό αποδεικνύεται.
Πιστεύουμε σε έναν Πειραιά ανάπτυξης-αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.
Τα δίκαιά μας δεν τα απεμπολούμε, τα διεκδικούμε και θα τα πάρουμε στο ακέραιο. Όχι για να τα σπαταλήσουμε, αλλά για να δώσουμε δουλειά στα παιδιά μας και ανάπτυξη στον τόπο μας.»