Latest News

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Η άρνηση Καρδαρά στο ψήφισμα


«Οι δημοτικές αρχές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. φέρουν διαχρονική ευθύνη που ο δήμος Πειραιά αναγκάζεται να υπαχθεί υπό το καθεστώς της τρόικας» δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Καρδαράς, αιτιολογώντας τους...



...λόγους για τους οποίους δεν κατέθεσε «Η Συμμαχία στον Πειραιά» τη θετική της ψήφο, στο ψήφισμα της δημοτικής αρχής για τις εξαγγελίες του Γ. Ραγκούση. Σε ανακοίνωσή του ο Γιάννης Καρδαράς εξηγεί αναλυτικά τις θέσεις του, ενώ καταφέρεται εναντίον της δημοτικής αρχής αλλά και της Ελπίδας Παντελάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά «αρκετά με τον δεξιό και αριστερό λαϊκισμό».

Αν και μακροσκελής, παραθέτουμε ολόκληρη την ανακοίνωση του Γιάννη Καρδαρά, η οποία έχει ως εξής:

"Στις 5/5/2011 ο Υπ. Εσωτερικών Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι 58 Δήμοι, μεταξύ των πρώτων και ο Δήμος Πειραιά, μπαίνουν σε πρόγραμμα «εξυγίανσης», διαβάζουμε «επιτήρησης», δηλαδή σε αυτοδιοικητικό ΜΝΗΜΟΝΙΟ υπό τριμερή έλεγχο. Αυτό σημαίνει τέλος εκδηλώσεων δημοσίων σχέσεων, προσλήψεων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση των δόσεων και επανεξέταση των επιτοκίων.
Από το 2002 που συμμετέχουμε στο θεσμικό όργανο του Δήμου Πειραιά είχαμε προβλέψει τη σημερινή τραγική εξέλιξη και έχουμε αταλάντευτα πει τη γνώμη μας για την ανάγκη διαφορετικών πολιτικών.
1. Ο Δήμος Πειραιά είναι η μικρογραφία του Ελληνικού Κράτους. Ένα αναξιόπιστο κράτος που λειτουργεί με αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση, έχει την αντανάκλασή του και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
2. Οι ευθύνες των κομμάτων που διοίκησαν το Δήμο Πειραιά (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) εδώ και μία εικοσαετία είναι διαχρονικές και τόσο σοβαρές που απαιτείται διαχειριστικός έλεγχος που τον έχουμε ζητήσει επανειλημένα.
3. Ο Δήμος Πειραιά εκτός από την τραγελαφική περίοδο Λογοθέτη απώλεσε επί εποχής «Σημίτη»έσοδα από τον ΟΛΠ λόγω της εισόδου του ως Ανώνυμης Εταιρείας στο Χρηματιστήριο. Παράλληλα επειδή το κράτος ξόδευε δις αλλού (π.χ. σε Ολυμπιακούς Αγώνες κλπ) και αδυνατούσε να δώσει τους πόρους που προορίζονταν θεσμικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έδωσε νομοθετική κατεύθυνση να δανείζεται ο Δήμος Πειραιά (όπως και άλλοι Δήμοι) για τις λειτουργικές τους ανάγκες (επισήμως για εξόφληση προηγούμενων δανείων) από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (η εύκολη λύση-θαλασσοδάνεια). Για το λόγο αυτό το ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ από το 2002 και η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ουδεποτε υπερψήφισε δάνεια για τις λειτουργικές ανάγκες του Δήμου παρότι μας πίεζαν ότι θα έμεναν απλήρωοι οι δημοτικοί υπάλληλοι. Είμαστε υπερήφανοι ότι ουδέποτε καμφθήκαμε ούτε λαϊκίσαμε (όπως για παράδειγμα το ΚΚΕ που υπερψήφιζε τα δάνεια του Κράτους και των πολιτικών που κατήγγελνε) παρά το αναμφισβήτητο πολιτικό κόστος που συνεπάγετο για εμάς η μη ψήφιση.
4. Εκτός των οφειλών του Κράτους προς το Δήμο Πειραιά, ο Δήμος έχει μία ιδιορρυθμία. Είναι ένας μεγάλος Δήμος που είναι «ριγμένος» από το Κράτος. Κανένα αναπτυξιακό έργο και καμία επένδυση επί χρόνια δεν υπήρξε, ενώ δέχεται τη φοβερή περιβαλλοντική επιβάρυνση από το Λιμάνι και τη Ψυττάλεια που ανήκει γεωγραφικά στο Δήμο.
5. Πέρα όμως από τις διαπιστώσεις που όλοι λίγο πολύ συμφωνούμε, εκείνο που ενδιαφέρει είναι οι προτάσεις και η διέξοδος. Προτείνουμε:
Α. Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου του χρέους. Επίσπευση του Διαχειριστικού ελέγχου από το Υπουργείο Οικονομικών. Τέλος στην ατιμωρησία.
Β. Οργανόγραμμα των Υπηρεσιών του Δήμου για την καλύτερη απόδοση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου.
Γ. Ιεράρχηση των δαπανών με σχέδιο. Μείωση των δαπανών π.χ. για τα υπέρογκα μισθώματα σε ιδιώτες. Τέλος οι γιορτές και οι δεξιώσεις.
Δ. Διεκδίκηση δημόσιων πόρων από τους ΚΑΠ και ανταποδοτικά τέλη από την ΟΛΠ ΑΕ και ΕΥΔΑΠ ΑΕ.
Ε. Αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου Πειραιά με διαφάνεια προς αναπτυξιακή κατεύθυνση. Τα «γιαπιά» να τελειώσουν.
ΣΤ. Μηδενική αύξηση δημοτικών τελών, τροφείων και φόρων, αντίθετα μειώσεις με εισοδηματικά κριτήρια.
Ζ. Καμία μείωση, αντίθετα αύξηση των κοινωνικών δαπανών.
Η. Οι προϋπολογισμοί και οι ισολογισμοί να συντάσσονται με βάση τα ΕΣΟΔΑ και όχι τις ΔΑΠΑΝΕΣ. Τέλος οι εικονικοί προϋπολογισμοί. Χρειαζόμαστε συμμετοχικούς προϋπολογισμούς.
Θ. Επαναδιαπραγμάτευση και αναδιάρθρωση του χρέους με «κούρεμα» τόσο του κεφαλαίου όσο και των τόκων.
Ι. Εάν όλα αυτά υπάρξουν, δεν υπάρχει χώρος για ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΤΡΟΪΚΑ και ΜΝΗΜΟΝΙΟ.

Άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας πρότειναν τη «μη πληρωμή του χρέους» (ΚΚΕ) ή τη «στάση πληρωμών» προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέσα από ένα σκεπτικό του καπιταλιστικού «κέλυφους». Θεωρώ ότι τα δάνεια που έλαβε ο Δήμος Πειραιά τα πλήρωσαν σε τελευταία ανάλυση οι πολίτες με τους φόρους τους, ενώ δεν έλαβαν μέρος στη διαχείρισή τους ή καλύτερα στην κακοδιαχείρισή τους. Κατά συνέπεια δεν μπορείς να διαγράψεις εντελώς το χρέος. Αρκετά με το δεξιό και αριστερό λαϊκισμό".