Latest News

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Όταν υπάρχει διάθεση για αυτοκριτική


Την ανάγκη να ελέγχουν οι Πειραιώτες τους εκπροσώπους τους στο δημοτικό συμβούλιο επισημαίνει ο Αντώνης Καλογερόγιαννης. Ο...



...επικεφαλής της παράταξης «Πειραιάς Όλοι Μαζί» αναλύει με κριτική διάθεση και υπό μορφή άρθρου, την προσφορά των ίδιων των συμβούλων στα δρώμενα της πόλης.
Διαβάστε το, έχει ενδιαφέρον.
Λέει λοιπόν ο Αντώνης Καλογερόγιαννης:

Εμπειρίες και μαθήματα……. Στρίβειν δια της εκπροσώπησης…….

Κάνοντας μια μικρή αυτοκριτική, μετά από σχεδόν επτά μήνες από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου μπορεί κάποιος να βεβαιώσει πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και την νέα δημοτική αρχή που με τόση ελπίδα ψήφισε ο Πειραιώτης. Για να είμαστε, τουλάχιστον, ακριβείς ας αναφερθούμε σε εκείνους που διατήρησαν το κουράγιο και την ελπίδα τους, ότι κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο και πήγαν και ψήφισαν.. και από αυτούς πάλι, άλλοι ψήφισαν από συνήθεια, άλλοι από ενδιαφέρον και άλλοι για το κόμμα!
Αναμενόμενο θα ήταν ότι τους αμέσως μετά επόμενους μήνες οι νέοι, εκλεγμένοι πλέον δημοτικοί σύμβουλοι θα είχαν ενημερωθεί για την κατάσταση, αν δεν ήταν ήδη ενημερωμένοι. Όλοι οι συνδυασμοί, κανενός εξαιρουμένου, προεκλογικά εμφανίστηκαν έτοιμοι για δουλειά, με τα μανίκια σηκωμένα και το πρόγραμμα έτοιμο, για να βγει από τα αδιέξοδα ο δήμος. Φυσικά δεν ήταν καθόλου φειδωλοί στο να το μοιράσουν καθώς και να διατυμπανίσουν την ετοιμότητά τους και την βαθιά γνώση του αντικειμένου που λέγεται τοπική αυτοδιοίκηση και Καλλικράτης.
Οι πρώτοι μήνες από την αρχή του έτους κύλησαν σχετικά ήρεμα, με τους νέους αντιδημάρχους να εμφανίζονται έτοιμοι για δουλειά και την αντιπολίτευση παρά-πόδας για κριτική, είτε γόνιμη με προτάσεις, είτε «για να γίνεται κουβέντα».
Για πρώτη φορά το δημοτικό συμβούλιο αναμεταδίδεται ζωντανά στο διαδίκτυο και στο κανάλι 1 του Πειραιά. Άραγε πόσοι έχουν κουράγιο να το παρακολουθούν.. και πόσοι θα αντέξουν στο τέλος τις μαραθώνιες συνεδριάσεις του….. Όμως, η αναμετάδοση του συμβουλίου μας καθιστά όλους συνυπεύθυνους. Και αυτό γιατί ο πολίτης του Πειραιά έχει άμεση πρόσβαση στα λεγόμενα των εκλεγμένων αντιπροσώπων του, και όχι μόνο του Δημάρχου. Πλέον ο Πειραιώτης μπορεί να ελέγξει αν τα άτομα που ψήφισε έχουν γνώμη και την εκφέρουν ή παρευρίσκονται στην αίθουσα περιμένοντας να περάσει η ώρα ή ακολουθούν μια κομματική γραμμή του «δεν ακούω-δεν μιλώ-δεν βλέπω».
Όμως αλήθεια, έχουμε το θάρρος να δούμε που πήγε η ψήφος μας, αν οι εκλεγμένοι που ψηφίσαμε κάνουν τη δουλειά τους ; Η συναίνεση ,που ακούμε να αναφέρεται τόσο συχνά, τι αντίκρισμα έχει και τι θυσιάζεται για να υπάρχει; Μήπως το ρητό «μαζί τα φάγαμε» δεν είναι τόσο μακρινό όσο νομίζουμε; Αλλά πάλι πως θα το μάθουμε όταν δεν ασχολούμαστε έστω και λίγο;
Σίγουρα είναι εύκολο να ζητάει κάποιος(α) την ψήφο του Πειραιώτη και βαριά η ευθύνη της εκλογής. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει ο εκλεγμένος σύμβουλος να είναι ενήμερος για τα θέματα που έρχονται προς συζήτηση και μάλιστα θα φέρουν και την ψήφο του. Δεν διαφέρει από τους βουλευτές που υπέγραψαν το μνημόνιο και σήμερα αναφέρουν ότι δεν γνώριζαν τι ψήφιζαν….. Σίγουρα δεν μειώνεται η ευθύνη.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αν πραγματικά ασχολούμασταν με το τι πραγματικά πράττουν και τι λένε οι τιμητές των ψήφων των πολιτών και φερόμενοι ως γνώστες των θεμάτων, τότε οι περισσότεροι θα ήταν σπίτια τους για διακοπές και ζωγραφική ή και μαγείρεμα.
Η διοίκηση , ειδικά αυτή που έχει να κάνει με περιορισμένες τοπικές κοινωνίες, πρέπει να διακρίνεται από ευθύτητα, από διαφάνεια, από καθαρές κουβέντες. Κουβέντες αλήθειας, λόγια απλά και σταράτα. Ξεκάθαρες πολιτικές δίχως μικροπολιτικά συμφέροντα, δίχως υπολογισμούς , δίχως προ-συνεννοήσεις . Κυρίως όμως χρειάζεται θάρρος και τόλμη να μην υποκύπτεις σε εκβιαστικά διλήμματα ή απειλές .
Πολλοί αρέσκονται να κρύβονται πίσω από ακατάσχετη φλυαρία και να προσπαθούν με ασήμαντες λεπτομέρειες να πείσουν για βαθιά γνώση του θέματος. Κυνηγούν τις καρέκλες και τους τίτλους και μετά προσπαθούν να δικαιολογήσουν ανύπαρκτα προσόντα και γνώσεις. Όμως αυτοί οι άνθρωποι εκλέχθηκαν από κάποιους πολίτες. Ίσως πάλι να έχει δίκιο γνωστός ακαδημαϊκός που αναφέρει ότι «Δεν δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στον ψήφο μας για να μην το έχουμε μετά βάρος στη συνείδησή μας πιθανό λάθος»
Ίσως είναι καιρός να ασχοληθούμε λίγο περισσότερο με τα της πόλης μας. Η συνταγή είναι απλή…………………….Πειραιώτες, καθαροί, με άποψη και υλοποιήσιμες ιδέες.