Latest News

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Το deal του παρασκηνίου και της διαπλοκής


Υπόγεια συμφωνία φαίνεται πως έχει συνάψει ο νέος δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος με την πρώην δημοτική αρχή, προκειμένου να μην δουν το φως της δημοσιότητας τα έργα και οι ημέρες της δημαρχιακής θητείας του Παναγιώτη Φασούλα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων και αναλυτών στον Πειραιά, η μυστική συμφωνία δείχνει να είναι μια συναλλαγή του παρασκηνίου της διαπλοκής και ν' αποτελεί επί της ουσίας προϊόν ανταλλαγής της στήριξης που παρείχαν προεκλογικά οι μηχανισμοί του Φασούλα στην υποψηφιότητα Μιχαλολιάκου, ώστε να μπορέσει επικρατήσει απέναντι στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μίχα, ο οποίος ήταν το μεγάλο φαβορί για το Δήμο. Πρόσωπα-κλειδιά του υπόγειου deal, φέρονται να είναι ο...



...πρώην γενικός γραμματέας και νυν υπάλληλος του δήμου Πειραιά Γιώργος Οικονομόπουλος και ο νυν αντιδήμαρχος Οικονομικών και "δεξί" χέρι του γαλάζιου δημάρχου Τάσος Κάρλες. Οι δύο τους, αν και ανήκαν σε διαφορετικές παρατάξεις, βρίσκονταν σε "ανοιχτή γραμμή", ενώ συνεργάστηκαν στενά σε πολλαπλά επίπεδα όλη την προηγούμενη τετραετία.
Ο μεν Κάρλες είχε αναλάβει το ρόλο του συντονιστή στη μείζονα αντιπολίτευση μετά την παραίτηση του Χρ. Αγραπίδη, αλλά δεν διαφώνησε σχεδόν ποτέ με τον πάλαι ποτέ ισχυρό άνδρα του 7ου ορόφου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ιδιότυπης συνεργασίας, είναι το γεγονός ότι ο Κάρλες ήταν επί 4 χρόνια μέλος του Δ.Σ της δημοτικής ραδιοφωνίας Πειραιά και έλεγε πάντα ένα μεγάλο ΝΑΙ, ψηφίζοντας θετικά όλα τα θέματα που έφερνε η διορισμένη διοίκηση στο "ΚΑΝΑΛΙ ΈΝΑ". Η τελευταία επικαλούνταν τον πρώην δήμαρχο, αλλά επί της ουσίας εκτελούσε τις εντολές του πρώην γενικού γραμματέα.
Η συμφωνία αυτή φαίνεται και από το γεγονός, ότι στην προσπάθεια να δείξουν ότι στοχεύουν στην εξυγίανση του δημοτικού ραδιοφώνου φρόντισαν να διώξουν παρανόμως και παρατύπως μόνο χαμηλόμισθους εργαζόμενους, διατηρώντας τα υψηλόμισθα ρουσφέτια που δρούσαν στο στενό πυρήνα του συστήματος Φασούλα.
Έγκυροι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η ενδεχόμενη υπόγεια συμφωνία Μιχαλολιάκου- Φασούλα αποτελεί τεράστιο λάθος του δημάρχου Πειραιά. Θεωρείται δεδομένο ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δήμου Πειραιά, δεν θα δεχτούν για πολύ ακόμα την καραμέλα της συναίνεσης, καλύπτοντας τις παρατυπίες και παραλείψεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής.
Αντίθετα, η νέα δημοτική αρχή θα βρεθεί σύντομα σε αδιέξοδο με δεδομένη τη εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία του Δήμου και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είναι ζήτημα χρόνου να εκμεταλλευθούν πολιτικά το deal της διαπλοκής. Το αποτέλεσμα είναι τότε ο δήμαρχος Πειραιά να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να απολογείται για τα έργα και τις ημέρες της δημαρχιακής θητείας Φασούλα.


@ Με άλλα λόγια, αν ο Βασίλης Μιχαλολιάκος θέλει να πληρώσει το λογαριασμό για τις επιλογές της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου, δεν πρόκειται να του χαλάσει κανείς το χατήρι...