Latest News

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Νεκρός εργάτης στο γήπεδο της ΑΕΚ - «Με παγετό τον ανάγκασαν να ανέβει στους πυλώνες» καταγγέλλουν οι οικοδόμοι

Την τελευταία του πνοή εν ώρα εργασίας άφησε οικοδόμος που εργαζόταν στο εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ, στη...
Νέα Φιλαδέλφεια.

Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 11 το πρωί, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Στο σημείο επιχείρησαν 10 πυροσβέστες με τρία οχήματα, με τον άνδρα να μην καταφέρνει να επανέλθει, υποκύπτοντας στα τραύματά του.
Η Ομοσπονδία Οικοδόμων καταγγέλλει ότι από τον οικοδόμο ζητήθηκε να δουλέψει πάνω σε πυλώνες, σε πολύ μεγάλο ύψος, παρά το γεγονός ότι στο σημείο επικρατούσαν συνθήκες παγετού.
Στο σημείο βρέθηκε κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Γιάννης Τασιούλας κατήγγειλε τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες παλεύουν οι συνάδελφοί του για ένα μεροκάματο, χαρακτηρίζοντας ως «αρένες θανάτου» το χώρο εργασίας τους.
«Για εμάς τους εργάτες το πρώτο και το πιο σημαντικό είναι να πηγαίνουμε γεροί στη δουλειά και να επιστρέφουμε γεροί στις οικογένειές μας. Σκεφτείτε να ανεβαίνει κανείς σε σιδερένια σκάλα σε τέτοιες καιρικές συνθήκες, τι μπορεί να συμβεί. Όλα τα άλλα θα τα εξακριβώσουν οι πραγματογνώμονες της Επιθεώρησης Εργασίας.
Στο χώρο, βρέθηκε και η Επιθεώρηση Εργασίας, έχει δει τα κενά που υπάρχουν όσον αφορά τα μέτρα ασφάλειας, έχει δει και τον τόπο που έγινε το συμβάν. Χθες το εργοτάξιο ήταν χιονισμένο, σήμερα επικρατούσαν συνθήκες παγετού
Γιατί η εργοδοσία δεν πήρε μέτρα να μη δουλέψουν οι εργάτες; Έπρεπε να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε -αν δεν είναι δυνατόν να μηδενιστούν- να ελαχιστοποιηθούν οι παράγοντες που θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή τους».
Αναλυτικά η ανακοίνωση-καταγγελία της Ομοσπονδίας:
«Για μια φορά ακόμη, επιβεβαιώνεται ότι η εργοδοσία δεν υπολογίζει τίποτα, ούτε την ανθρώπινη ζωή, μπροστά στο κυνήγι του κέρδους.
Σε συνθήκες παγετού, που δυσκολεύουν την εργασία των οικοδόμων, η εργοδοσία υποχρέωσε το συνάδελφό μας μαζί με άλλους οικοδόμους να δουλέψουν πάνω στους πυλώνες, σε πολύ μεγάλο ύψος.
Δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα ακούσουμε από την εργοδοσία ότι το φταίξιμο βρίσκεται στη μεριά των συναδέλφων μας που χάνουν ότι πολυτιμότερο έχουν, τη ζωή τους.
Η σκληρή αλήθεια είναι ότι με όλους τους τρόπους θέλουν να βγάλουν κέρδος, να κατασκευάσουν πιο γρήγορα τα έργα κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.
Καλούμε τους οικοδόμους, μαζί με το συνδικάτο και την Ομοσπονδία τους να υπερασπιστούμε τη ζωή μας και να επιβάλλουμε μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
Καταγγέλλουμε το Υπουργείο Εργασίας που, διαχρονικά, δεν παίρνει μέτρα για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι στους χώρους δουλειάς ώστε να μην υποχρεώνονται οι οικοδόμοι, με πάγο, με χιόνια, με βροχές, να εργάζονται χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας για να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο των 30 και 35 ευρώ.
ΚΚΕ: "Νέο εργοδοτικό έγκλημα"
Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καταγγέλλει «το νέο εργοδοτικό έγκλημα, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια» και εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού εργάτη.
«Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα των εργατικών "ατυχημάτων", που σύμφωνα με τα ίδια τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και την ίδια στιγμή οι έλεγχοι είναι λιγότεροι από κάθε άλλη φορά, το ίδιο και οι κυρώσεις και τα πρόστιμα στην εργοδοσία» επισημαίνει το ΚΚΕ.
«Αυτή είναι η "νέα εποχή" της δήθεν δίκαιης ανάπτυξης και του τέλους των μνημονίων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που μπροστά στο μέγιστο δυνατό κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων δεν λογαριάζει ούτε την ίδια τη ζωή των εργαζομένων. Είναι συνώνυμη της εντατικοποίησης της δουλειάς, της υπερεκμετάλλευσης, της απουσίας ουσιαστικών ελέγχων και μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, της ενίσχυσης της εργοδοτικής ασυδοσίας» προσθέτει.
«Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κάνουν βήμα πίσω από τις ανάγκες τους, για δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια, για σύγχρονα μέτρα ασφάλειας και εργασιακά δικαιώματα», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.
Οι υποστελεχομένες Επιθεωρήσεις Εργασίας, αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν κάνει τα εργοτάξια, τους χώρους δουλειάς, «αρένες θανάτου» και οι οικογένειες των οικοδόμων να μη ξέρουν αν θα γυρίσει από τη δουλειά στο σπίτι ο δικός τους άνθρωπος.
Απαιτούμε εδώ και τώρα μέτρα.
Με τον αγώνα μας θα υπερασπιστούμε τη ζωή μας και θα επιβάλλουμε αυτά που έχουμε ανάγκη».
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Τα κέρδη των τεχνικών εταιρειών  στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές
 Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ "εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του εργάτη που σκοτώθηκε σήμερα πέφτοντας από σκαλωσιά στο εργοτάξιο του υπό κατασκευή γηπέδου της «Δικέφαλος ΑΕ» (συμφερόντων Μελισσανίδη) στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο 55χρονος εργάτης δούλευε ως συγκολλητής στην εταιρεία Ερμωνάσσα που έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου που, ας μην ξεχνάμε, χρηματοδοτείται γενναία και από την περιφερειακή αρχή της Ρ. Δούρου.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απαιτεί να διερευνηθούν άμεσα και να δοθούν στη δημοσιότητα όλες οι συνθήκες του εργατικού δυστυχήματος καθώς και να αποδοθούν ευθύνες.
Πώς είναι δυνατόν κάτω από αυτές τις καιρικές συνθήκες να γίνονται εργασίες κατασκευής του γηπέδου; Από ό,τι φαίνεται οι ανθρώπινες ζωές μετράνε λιγότερο από τα κέρδη του κάθε επιχειρηματία.
Λίγους μήνες πριν τη σημερινή εργατική δολοφονία, μετά από ατύχημα στο οποίο τραυματίστηκε οικοδόμος στον ίδιο χώρο, οι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και 24ωρη απεργία (24/10/2018). Όσοι δημοσιολογούντες τότε απαξίωναν τις εργατικές κινητοποιήσεις, σήμερα έχουν καταπιεί τις γραφίδες τους
Η κυβέρνηση έχει ευθύνη για τη μη τήρηση ελέγχων για την ασφάλεια των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς.
Τα εργοτάξια χρειάζονται μέτρα ασφαλείας και όχι κάμερες επιτήρησης των εργαζομένων.

Όχι άλλο αίμα στο βωμό του κέρδους.
Υγιεινή και ασφάλεια σε όλους τους χώρους εργασίας.
Συλλυπητήρια από τη ΛΑΕ
"Το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα στο εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια στο οποίο έχασε τη ζωή του πέφτοντας από σκαλωσιά εργαζόμενος φέρνει στην επιφάνεια με το χειρότερο τρόπο την εντατικοποίηση που επιβάλλει η εργοδοσία κάτω από το μνημονιακό καθεστώς και την αβεβαιότητα και ανασφάλεια που αυτό έχει φέρει. Φέρνει επίσης στην επιφάνεια την έλλειψη μέτρων για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου εργαζόμενου και απαιτεί τον πλήρη έλεγχο των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα, την απόδοση ευθυνών και την παραδειγματική τιμωρία αυτών που ευθύνονται.
Ταυτόχρονα απαιτεί τη δραστηριοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών όχι μόνο στο εργοτάξιο που έγινε το δυστύχημα αλλά σε όλη την Ελλάδα για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας αλλά και τον περιορισμό της ασυδοσίας κάτω από την οποία λειτουργεί σήμερα, εκμεταλλευόμενη το μνημονιακό καθεστώς και την εργασιακή ανασφάλεια μεγάλη μερίδα της εργοδοσίας."
Η ανακοίνωση της "Δικέφαλος Α.Ε."
«Η Δικέφαλος 1924 Α.Ε. και η οικογένεια της ΑΕΚ μόλις πληροφορήθηκαν το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που συνέβη σήμερα στο εργοτάξιο. Ο εργαζόμενος ήταν απασχολούμενος της εργοληπτικής εταιρίας του έργου. Αυτή τη στιγμή διερευνώνται τα αίτια του δυστυχήματος. Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του θανόντος εργαζόμενου».