Latest News

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

«Εγώ ο πολίτης»: Tο κόμμα των ρωσικής καταγωγής πολυεκατομμυριούχων της Κύπρου;


Ρωσικής καταγωγής πολυεκατομμυριούχοι που ζουν στην Κύπρο και έχουν πάρει την υπηκοότητα προσπαθούν να ιδρύσουν νέο κόμμα...
στη μεγαλόνησο.
Η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της ότι, ήδη, έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας αίτηση για εγγραφή του νέου κόμματος με την επωνυμία «Εγώ ο πολίτης» και έμβλημα με στοιχεία από την κυπριακή σημαία, δηλαδή τα χρώματα και το περιστέρι.
Πηγή του κυπριακού υπουργείου εσωτερικών ουσιαστικά επιβεβαίωσε το δημοσίευμα και τόνισε ότι όπως φαίνεται οι καταθέτοντες την αίτηση στην πλειοψηφία τους είναι ρωσικής καταγωγής που έχουν πολιτογραφηθεί Κύπριοι.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι στην αίτηση δεν αναφέρεται πουθενά ότι πρόκειται για ρωσικό κόμμα. Ωστόσο, όμως, έγινε γνωστό από τη ρωσική κοινότητα της Λεμεσού ότι πρόκειται για πρωτοβουλία Κυπρίων πολιτών που προέρχονται από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ –οι οποίοι έχουν πάρει την κυπριακή υπηκοότητα- και οι οποίοι επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, για πολιτικούς, αλλά κυρίως για οικονομικούς λόγους.
Πίσω από την εν λόγω πρωτοβουλία φέρεται ότι βρίσκονται πολυεκατομμυριούχοι  οι οποίοι έχουν πάρει την κυπριακή υπηκοότητα και έχουν τα χρήματά τους και την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στο νησί.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου εξετάζει την αίτηση και τα στοιχεία των αιτούντων και θα απαντήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των νόμιμων διαδικασιών.
Αναζητείται Ελληνοκύπριος ηγέτης
Το δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας αναφέρει ότι μεταξύ των ενδιαφερόμενων για την ίδρυση του κόμματος «Εγώ ο πολίτης» φέρονται να είναι  στελέχη από την Wargaming, το Russian Wave Radio 105.7 FM, και άλλοι εκπρόσωποι άλλων ρωσόφωνων επιχειρηματιών.
Αρχικά, τουλάχιστον, το πρόσωπο του νέου κόμματος θα έχει περισσότερο κυπριακό χρώμα και λιγότερο ρωσικό, γι’ αυτό και αναζητείται προσωπικότητα -αν είναι δυνατόν με εθνικότητα Κυπριακή, δηλαδή Ελληνοκύπριος- που θα γίνει η φωνή τού «Εγώ, ο πολίτης» και θα προωθήσει τους σκοπούς της νέας πολιτικής κίνησης. Η προσωπικότητα αυτή δεν πρέπει απαραίτητα να προέρχεται από τον πολιτικό κόσμο -ήδη γίνεται λόγος για άνθρωπο του πολιτισμού, που σπούδασε στη Ρωσία (Αγία Πετρούπολη).
Στόχος του νέου κόμματος είναι να διεκδικήσει θέσεις στο κυπριακό κοινοβούλιο και να εκλέξει τοπικούς άρχοντες στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση το 2021. Επιπρόσθετα, γίνονται σκέψεις, ως κίνηση να στηρίξουν συγκεκριμένο υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του 2018.
Εικοσιπέντε χιλιάδες ψηφοφόροι
Σύμφωνα με το «Κανάλι 6» το οποίο και μετέδωσε πρώτο την είδηση για την πρόθεση δημιουργίας πολιτικής κίνησης από κυπροποιημένους Ρώσους/ρωσόφωνους επιχειρηματίες, εκτιμάται ότι οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του συγκεκριμένου κόμματος μπορεί να φθάνουν και τις 20-25 χιλιάδες ρωσόφωνους πολίτες που έχουν αποκτήσει κυπριακά διαβατήρια και υπηκοότητα, αλλά και Κυπρίων που έχουν συναισθηματικούς ή άλλους δεσμούς με τη Ρωσία και άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.