Latest News

Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Δημοψήφισμα Τουρκίας Live: Στην τελική ευθεία για το αποτέλεσμα (ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ+ΕΙΚΟΝΕΣ)


Κρίσιμο  δημοψήφισμα σήμερα στην Τουρκία για τη συνταγματική αναθεώρηση, που θα καθορίσει το μέλλον...
της χώρας.
Nαι” ή “Όχι”; Από νωρίς το πρωί, περίπου 55, 3 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες για το -ιστορικής σημασίας- δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, που θα μετατρέπει το πολίτευμα σε προεδρικό. Ουσιαστικά, ο στόχος της συνταγματικής αναθεώρησης είναι η ενίσχυση των εξουσιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θέλει να γίνει “σουλτάνος” και... με τη βούλα!
Οι κάλπες στην Τουρκία έκλεισαν και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι θα επικρατήσει το «ναι» για την συνταγματική αναθεώρηση που θα κάνει απόλυτο κυρίαρχο και με υπερεξουσίες τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην χώρα.
Όλες οι εξελίξεις

20:33  Η πρώτη αντίδραση από... Ευρώπη
Ο φιλελεύθερος Βέλγος πολιτικός, Γκι Φερχόφσταντ, έγραψε στο twitter πως "Το αποτέλεσμα είναι πολύ αμφίρροπο. Αν ο Ερντογάν επιμείνει, η Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία".
20:27  Η αντιπολίτευση θα ζητήσει επανακαταμέτρηση
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP, θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, έγινε γνωστό από την ηγεσία του.
20:20  Η καταμέτρηση στο 98%
51,34% “ναι”,  48,66% “όχι”
Έκτακτα μέτρα της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, η αστυνομία λαμβάνει έκτακτα μέτρα ασφαλείας σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Κωνσταντινούπολη...
Συνέντευξη Τύπου ο Γιλντιρίμ
To CNN Turk μεταδίδει πως ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ θα απευθύνει λόγο προς τον τουρκικό λαό στις 21.00 το βράδυ. Λιγοστοί οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος βρίσκονται αυτή την ώρα έξω από τα γραφεία του AKP προκειμένου να πανηγυρίσουν την επικράτηση του ΝΑΙ (που φαίνεται ότι προκύπτει με οριακή διαφορά).
19:40  Νίκη του "ναι" χωρίς θρίαμβο αλλά με απογοήτευση
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το στρατόπεδο του "ναι" δεν κέρδισε όσες ψήφους ανέμενε στο σημερινό δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση. Εντούτοις, όπως ο ίδιος σημείωσε, το "ναι" προηγείται έναντι του "όχι". Την ίδια στιγμή στην Άγκυρα το "όχι" προηγείται με το ποσοστό του να ανέρχεται λίγο πάνω από το 50%, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN TURK.
19:36  Το απόλυτο... ντέρμπι
Πρόκειται για το απόλυτο ντέρμπι.... Τα τρία μεγαλύτερα δίκτυα της Τουρκίας έδωσαν πριν λίγο τα εξής αποτελέσματα: 51, 7% ΝΑΙ και 48,3 ΟΧΙ, ξεκαθαρίζοντας ότι συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων.
19:32  Διχασμός στις μεγάλες πόλεις σύμφωνα με το CNN Turk- "Κλειδί" τα τελικά αποτελέσματα τους
Κωνσταντινούπολη: 49% “ναι”, 51% “όχι”
Άγκυρα: 49,6% “ναι”,  50,5% “όχι”
19:27  Σκάνδαλο! Δεν δίνουν τα αποτελέσματα στην Αντιπολίτευση
Ο πρώην βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος CHP, Aykan Erdemir‏, τουίταρε ότι το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο σταμάτησε να δίνει εκλογικά αποτελέσματα στο κόμμα του, καθώς μειώνονται τα ποσοστά υπερίσχυσης του ΝΑΙ.
19:27  Μειώνεται η διαφορά!
19:25  Δυνατό "όχι" από τη Σμύρνη
Πέρασε μπροστά το ΟΧΙ και στην Άγκυρα
Σε θρίλερ εξελίσσεται και η ψηφοφορία στην Άγκυρα, τώρα η διαφορά είναι 0,20%
OXI 50,10%
ΟΧΙ 49,90%
Σε όλη την τουρκική επικράτεια αυτή τη στιγμή το αποτέλεσμα είναι 51,99% ΝΑΙ - 48,01% ΟΧΙ
19:18  Η πρόβλεψη για το τελικό αποτέλεσμα

Η μάχη στις τρεις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας
Ο χάρτης που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι και το πως κινείται η εκλογική διαδικασία στις μεγάλες πόλεις. Στην Κωνσταντινούπολη το ΟΧΙ πέρασε οριακά μπροστά με 50,5% (σε 94,41% των καταμετρημένων). Στην Άγκυρα το ποσοστό είναι σχεδόν 50 - 50 με 50,5% υπέρ του ΝΑΙ και 49,5 υπέρ του ΟΧΙ, ενώ η Σμύρνη επέλεξε μαζικά το ΟΧΙ με 67,8%
19:16  Στην τελική ευθεία για το αποτέλεσμα
Το "ναι" προηγείται με ποσοστό 52,8%, έπειτα απο την καταμέτρηση του 90% των ψήφων, στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που διεξήχθη σήμερα στην Τουρκία.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, το "όχι" προηγείται στην Κωνσταντινούπολη.
19:06  Μεγάλη Βρετανία - Ισπανία - Ιταλία ψήφισαν "όχι"
18:55  "Μαύρισαν" τον Ερντογαν οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα
Ανατροπή στο παρά 5;
Αν η ενσωμάτωση των ψήφων συνεχιστεί με αυτό τον τρόπο, υπάρχει πιθανότητα ανατροπής του αποτελέσματος λίγο μετά την καταμέτρηση μεγαλύτερου μέρους από το 90%

Θρίλερ η ψηφοφορία στην Κωνσταντινούπολη όπου ΟΧΙ και ΝΑΙ πάνε "ψήφο με ψήφο". Στο 86.7% των καταμετρημένων το ποσοστό είναι:
50,07% ΝΑΙ
49,93% ΟΧΙ
18:52 Στο 54,6% ανέρχεται το ποσοστό του "ναι" στο σημερινό δημοψήφισμα έπειτα από την καταμέτρηση του 75% των ψήφων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
18:30 Σύμφωνα με το CNN Turk και σύμφωνα με την μέχρι τώρα καταμέτρηση, ο Ερντογάν έχει "χάσει" τα παράλια, ενώ... μάχη μεταξύ "ναι" και "οχι" δίνεται σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα.
Το ποσοστό της Κωνσταντινούπολης είναι σημαντικό καθώς συνήθως είναι πολύ κοντά στο τελικό της Επικράτειας.
18:13 Έχει καταμετρηθεί το 30% - "Χάνει" έδαφος το "ναι"
Με καταμετρημένο το 24% των ψήφων, το "ναι" στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση προηγείται με ποσοστό 63%, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Στο 59,42% το "ναι" με καταμετρημένο το 40,17% των ψήφων, σύμφωνα με το  πρακτορείο Αναντολού.
Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι η απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια θα προκαλέσει "σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας" στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως ανέφερε ένα στέλεχος του κόμματος.
Νωρίτερα, οι κάλπες σε όλη την Τουρκία έκλεισαν στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) και ξεκίνησε αμέσως η καταμέτρηση των ψήφων του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση που, αν εγκριθεί, αναμένεται να δώσει υπερεξουσίες στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά μέσα στις επόμενες ώρες. Στην ανατολική Τουρκία, όπου τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν μία ώρα νωρίτερα το πρωί, έκλεισαν στις 16.00.
Περίπου 55 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία. Οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό είχαν ήδη ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες στα κατά τόπους προξενεία ή εκλογικά τμήματα.
Τα πρώτα αποτελέσματα
Τεράστια η συμμετοχή στο 83,3%. Πολύ μπροστά το ΝΑΙ στο 23,81% των καταμετρημένων ψηφοδελτίων.
Περίπου 55 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία. Οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό είχαν ήδη ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες στα κατά τόπους προξενεία ή εκλογικά τμήματα.
Με κάθε επιφύλαξη, φαίνεται πως στο 20% τα ποσοστά έχουν ως εξής:
ΝΑΙ - 64%
ΟΧΙ - 36%
Τι σημαίνει νίκη του "ναι" στο δημοψήφισμα του Ερντογάν, πώς το αποτέλεσμα μπορεί να επηρεάσει τις συζητήσεις με την Ευρώπη, ποιοι είναι εκείνοι που τάσσονται κατά και πόσο θα ενδυναμωθεί τελικά ο Τούρκος πρόεδρος
Ο Θάνος Ντόκος Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Cambridge και γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) περιγράφει στο NEWS247 τα σενάρια της επόμενης ημέρας στην Τουρκία, τις αντιδράσεις του προέδρου Ερντογάν και τους κινδύνους που εγκυμονεί η είσοδος της χώρας σε πολιτική αβεβαιότητα για την Ελλάδα.
Στο 14% το ΝΑΙ έχει ευρύ προβάδισμα
Ωστόσο, πρόκειται για αποτέλεσμα που δίνει το Europe Elects, με τα τουρκικά ΜΜΕ να μην έχουν δώσει ακόμη επίσημα αποτελέσματα
Πθανότατα στις 8-9 ώρα Ελλάδος, αναμένεται να έχουμε μία πρώτη εικόνα για το αποτέλεσμα του κρίσιμου δημοψηφίσματος στην Τουρκία.
Hurriyet: Πολύ μεγάλη η διαφορά
Όπως μεταδίδει η Hurriyet, έχει καταμετρηθεί το 19%, με τη διαφορά να είναι πολύ μεγάλη και το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι ξεκάθαρο.
Στην Τουρκία δεν γίνονται επίσημα exit polls και τα πρώτα αποτελέσματα από τα 167.140 εκλογικά κέντρα αναμένεται να ανακοινωθούν έως τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος). Έως τότε εκτιμάται πως θα έχει ήδη καταμετρηθεί το 50% των ψήφων. Οι Τούρκοι του εξωτερικού είχαν ήδη ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες στα κατά τόπους προξενεία.
Καταγγελίες για τη διαδικασία από την αξιωματική αντιπολίτευση
Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι η απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια θα προκαλέσει "σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας" στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως ανέφερε ένα στέλεχος του κόμματος.
Σμύρνη, Αττάλεια και Ντιγιάρμπακιρ είναι οι περιοχές όπου που για την ώρα κερδίζει έδαφος το ΟΧΙ. Μειώνεται η διαφορά όσο ενσωματώνονται περισσότερα αποτελέσματα
Επιχείρηση νοθείας;
Πληροφορίες για επιχείρηση νοθείας των αποτελεσμάτων. Πρώην βουλευτής και αντίθετος με την πολιτική Ερντογάν, αναφέρει πως οι οπαδοί του ΝΑΙ έριχναν περισσότερα τους ενός ψηφοδέλτια στην κάλπη.
Σε άλλο του post στο twitter σχολιάζει πως οι διεθνείς παρατηρητές των εκλογών, εμποδίστηκαν σε πολλές περιπτώσεις να κάνουν τη δουλειά τους.
Με ενσωματωμένο το 12%, τα τουρκικά ΜΜΕ δεν δίνουν ακόμη ποσοστά υπέρ του ΝΑΙ και του ΟΧΙ. Στο μεταξύ, φαίνεται πως άνθρωποι που βρίσκονται στην ουρά για να ψηφίσουν έχουν το δικαίωμα ακόμη και τώρα να ρίξουν το ψηφοδέλτιο της επιλογής τους
Αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα, μόλις το Ανώτατο Συμβούλιο άρει την απαγόρευση δημοσίευσης αποτελεσμάτων
Τα αποτελέσματα περασμένων δημοψηφισμάτων στη χώρα
Η διαδικασία του δημοψηφίσματος δεν είναι άγνωστη στη χώρα, καθώς από το 1961, οι Τούρκοι πολίτες έχουν κληθεί στις κάλπες έξι φορές, σύμφωνα με τη Hurriyet.
Τελευταία προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, το 2010, για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος που πρότεινε ο Ερντογάν και η οποία έλαβε θετική ψήφο 57,88% έναντι 42.12%
Έκλεισαν οι κάλπες στις ανατολικές και νοτιοανατολικές επαρχίες
Η διαδικασία της ψηφοφορίας ολοκληρώθηκε σε μια σειρά από περιοχές στην ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία στις 16.00. Οι Τούρκοι πολίτες μπορούν να ψηφίζουν για μισή περίπου ώρα ακόμη στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες
Τσαβούσογλου πριν το δημοψήφισμα:
Σήμερα οι πολίτες έχουν τον τελικό λόγο και απόφαση. Ορισμένες ξένες χώρες πήραν θέση στο δημοψήφισμα, όμως τώρα είναι το έθνος μας που θα αποφασίσει
Τρεις νεκροί από ανταλλαγή πυροβολισμών
Ενα αιματηρό περιστατικό συνέβη σε εκλογικό κέντρο στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε ανταλλαγή πυροβολισμών. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολιτική διαφωνία ανάμεσα σε δύο οικογένειες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ένας από τους γιους του επικεφαλής του χωριού φέρεται να άνοιξε πυρ και συνελήφθη, μαζί με τον αδελφό του.
Νεκροί σε χωριό στο Ντιγιάρμπακιρ
Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ κατοίκων ενός χωριού στη νοτιοανατολική επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ, ενώ είναι σε εξέλιξη το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV το επεισόδιο σημειώθηκε κοντά σε ένα εκλογικό τμήμα στο χωριό Γιαμπανάρντι. Το κανάλι ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες μέχρι στιγμής τα αίτια του επεισοδίου ενδέχεται να είναι πολιτικά, να οφείλεται δηλαδή στις διαφορετικές πολιτικές απόψεις των δύο ομάδων.
Το σημερινό δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση θα κρίνει "τη μοίρα της Τουρκίας" δήλωσε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου αφού ψήφισε σε εκλογικό κέντρο στην Άγκυρα.
"Σήμερα τίθεται σε ψηφοφορία η μοίρα της Τουρκίας. Όλοι οι συμπολίτες μας θα πάνε στις κάλπες και θα ψηφίσουν υπεύθυνα" είπε ο Κιλιντσάρογλου.
Το Σάββατο, σε μια προεκλογική συγκέντρωση, ο Κιλιντσάρογλου παρομοίασε το προεδρικό σύστημα που θέλει να εγκαθιδρύσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ένα "λεωφορείο χωρίς φρένα και άγνωστο προορισμό". "Θέλετε να συνεχίσετε να έχετε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία ή να αποκτήσετε ένα σύστημα διακυβέρνησης μόνο ενός ανδρός;» ήταν το ερώτημα που έθεσε στους υποστηρικτές του.
Σε μία από τις ιστορικότερες ψηφοφορίες στην Τουρκία οι ψηφοφόροι από το πρωί της Κυριακής 16 Απριλίου βρίσκονται στις κάλπες για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την αναθεώρηση του Συντάγματος με την οποία ενισχύονται καταλυτικά οι εξουσίες του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ένα δημοψήφισμα με μεγάλο πολιτικό βάρος, το αποτέλεσμα του οποίου θα έχει σοβαρές συνέπειες, εννιά μήνες μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

«Θεού θέλοντος, το έθνος μας, εδώ και στο εξωτερικό, θα προχωρήσει προς το μέλλον απόψε, κάνοντας την προσδοκόμενη επιλογή», είπε ο Ερντογάν αφού άσκησε το εκλογικό δικαίωμά του στην Κωνσταντινούπολη το πρωί της Κυριακής.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι το δημοψήφισμα δεν είναι μια «συνήθης» εκλογική διαδικασία και ότι στόχος του είναι να αλλάξει το σύστημα διακυβέρνησης.

Δύο νεκροί από πυροβολισμούς σε εκλογικό κέντρο

«Έσπασε» το κλίμα ηρεμίας στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα δύο νεκροί «έπεσαν» έξω από εκλογικό κέντρο, έπειτα από πυροβολισμούς. Από το περιστατικό έχει τραυματιστεί άλλο ένα άτομο. Μέχρι και αυτή την ώρα, τα αίτια παραμένουν αδιευκρίνιστα, ωστόσο, όπως σχολιάζει η Hurriyet επρόκειτο για ομάδες διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων.

Γιλντιρίμ: Η ετυμηγορία του λαού θα γίνει σεβαστή

Από την πλευρά του ο Tούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε αφού ψήφισε στη Σμύρνη πως «η ετυμηγορία του λαού θα γίνει σεβαστή», όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Ξανά δημοψήφισμα αν βγει το όχι»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο διενέργειας δεύτερου δημοψηφίσματος στην Τουρκία, σε περίπτωση που οι πολίτες αποφασίσουν να απορρίψουν την προτεινόμενη συνταγματική αναθεώρηση, άφησε ανώτατος σύμβουλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δε νομίζω ότι το μοντέλο που προτείνουμε υστερεί κάπως, αλλά εάν κριθεί ότι υστερεί, ίσως χρειαστεί να διευθετήσουμε [τα προβλήματα] και να προσφύγουμε στο λαό ξανά», είπε χαρακτηριστικά ο Μεχμέτ Ουτζούμ, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg.

«Θα μπορούσε να συζητηθεί νέο δημοψήφισμα», προσέθεσε, συμπληρώνοντας με νόημα ότι εάν επικρατήσει το «Όχι» ουδείς θα μπορεί να πει ότι το υφιστάμενο σύστημα είναι καλό και θα πρέπει να διατηρηθεί.

Από το πρωί οι Τούρκοι στις κάλπες

Περίπου 55,3 εκατομμύρια Τούρκοι καλούνται να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία μεταξύ άλλων καταργεί τον θώκο του πρωθυπουργού και μεταφέρει τις σημαντικότερες εξουσίες στα χέρια του προέδρου.

Η κυβέρνηση επιμένει να χαρακτηρίζει τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος εκ των ων ουκ άνευ για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στα πεδία της ασφάλειας και της οικονομίας. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει από την πλευρά της την αυταρχική παρέκκλιση ενός ηγέτη, τον οποίο κατηγορεί πως προσπαθεί να φιμώσει κάθε επικριτική φωνή, ειδικά μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.