Latest News

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Ποιος είναι ο Φρέντερικ, που ανακηρύσσεται νέος βασιλιάς της Δανίας - Ντροπαλός, αθλητής και οπαδός τος ροκ

 
Τον θρόνο της Δανίας ετοιμάζεται να αναλάβει από σήμερα ο πρίγκιπας Φρέντερικ, καθώς παραιτήθηκε η εν ζωή μονάρχης του βασιλικού οίκου... της χώρας.

Αν και εξαιρετικά δημοφιλής, η 83χρονη βασίλισσα Μαργκρέτε ανακοίνωσε αιφνιδίως στο διάγγελμά της στις 31 Δεκεμβρίου ότι, λόγω αισθητής επιδείνωσης της υγείας της, αποχωρεί μετά από 52 συναπτά έτη στο βασιλικό Ανάκτορο Αμάλιενμποργκ της Κοπεγχάγης.

Έτσι, παραχωρεί τον θρόνο στον μεγαλύτερο γιο της, τον 53χρονο πρίγκιπα Φρέντερικ, ο οποίος ενθρονίζεται σήμερα και φαίνεται έτοιμος να επεκτείνει το στυλ της χαλαρής, φιλελεύθερης κυριαρχίας της.

Στο πλευρό του η κοινή θνητή και εντυπωσιακή σύζυγός του, πριγκίπισσα Μαίρη της Δανίας, η οποία θα γίνει η πρώτη βασίλισσα που γεννήθηκε στην Αυστραλία.

Ποιος είναι ο πρίγκιπας Φρέντερικ

Ο 55χρονος θα είναι ο 10ος βασιλιάς της Δανίας παρόλο που ως έφηβος ένιωθε άβολα να βρίσκεται στο προσκήνιο και είχε αναρωτηθεί αν υπήρχε τρόπος να αποφύγει την ενθρόνισή του.

Αθλητής, παρασημοφορημένος στρατιωτικός και οπαδός της ροκ μουσικής, ο Φρέντερικ έχει πιο ανεπίσημο στυλ από τη μητέρα του, αλλά είναι εξίσου δημοφιλής στη σκανδιναβική χώρα.

Ο διάδοχος του θρόνου, το πλήρες όνομα του οποίου είναι Φρειδερίκος Ανδρέας Ερρίκος Χριστιανός (Frederik André Henrik Christian), γεννήθηκε στις 26 Μαΐου 1968, ως το πρώτο παιδί της Μαργαρίτας και του συζύγου της πρίγκιπα Ερρίκου, ο οποίος πέθανε το 2018. Ο μικρότερος αδελφός του, ο πρίγκιπας Ιωακείμ, γεννήθηκε το 1969.

Ντροπαλός και συγκρατημένος ως παιδί, ο Φρέντερικ ένιωθε άβολα με την ιδέα της ανάληψης του θρόνου και την έντονη προσοχή και τον έλεγχο που την συνόδευε. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Berlingske Tidende το 1996, ο διάδοχος δήλωσε ότι στην εφηβεία του αναρωτιόταν μερικές φορές αν θα μπορούσε να ξεφύγει από τη μοίρα του.

«Σκέφτηκα ότι ήταν πολύ άβολο», είχε πει. «Ήξερες ότι θα ήσουν τόσο δημόσιος, τόσο γνωστός, τόσο προσιτός σε όλους και τόσο απεικονιζόμενος. Δεν μου άρεσε αυτό».

Ως ενήλικας αισθάνθηκε πιο άνετα με τη θέση του ως διαδόχου του θρόνου και προετοιμάστηκε γι' αυτό. Ο Φρειδερίκος, ο οποίος εκτός από τα δανικά μιλάει αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Άαρχους με μεταπτυχιακό στις πολιτικές επιστήμες.

Έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση σε διάφορους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων της Δανίας, μεταξύ άλλων ως βατραχάνθρωπος σε μια επίλεκτη ναυτική μονάδα.

frede_6b0e1.JPG

Στη Δανία ο Φρέντερικ είναι γνωστός για την προσγειωμένη συμπεριφορά του. Ενώ παρίσταται σε επίσημες εκδηλώσεις με στολές στολισμένες με μετάλλια, περιστασιακά μπορεί να τον δει κανείς να αναμειγνύεται με τα πλήθη κάνοντας ποδήλατο με τους σωματοφύλακές του.

Ενθουσιώδης αθλητής, ο Φρέντερικ έχει συμμετάσχει σε έξι μαραθώνιους, σε ένα τρίαθλο Ironman και σε μια αποστολή με έλκηθρο σκύλων στη βόρεια Γροιλανδία. Για αρκετά χρόνια ήταν μέλος της Δανίας στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

1_d3822.jpg

Ορισμένοι Δανοί αισθάνονται τόσο άνετα γύρω από τον διάδοχο του θρόνου που τον προσφωνούν χωρίς τον βασιλικό του τίτλο.

Όπως πολλοί από τους συγχρόνους του στους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης, ο Φρέντερικ βρήκε τη σύζυγό του εκτός αριστοκρατίας. Γνώρισε την αυστραλιανής καταγωγής Μαίρη Ντόναλντσον, κόρη Σκωτσέζων μεταναστών, σε ένα μπαρ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ το 2000. Παντρεύτηκαν τέσσερα χρόνια αργότερα.

Το ζευγάρι έχει τέσσερα παιδιά: Τον πρίγκιπα Κρίστιαν, 18 ετών, την πριγκίπισσα Ιζαμπέλα, 16 ετών, και τους 13χρονους δίδυμους πρίγκιπες Βίνσεντ και Ζοζεφίν.

2_df29b.jpg

Η παραίτηση της βασίλισσας Μαργκρέτε ΙΙ

Η βασίλισσα Μαργκρέτε ΙΙ της Δανίας ανακοίνωσε κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ομιλίας της για την Πρωτοχρονιά ότι θα αποποιηθεί τον θρόνο στις 14 Ιανουαρίου, έπειτα από 52 χρόνια.

«Στις 14 Ιανουαρίου 2024, 52 χρόνια αφού διαδέχθηκα τον αγαπημένο μου πατέρα, θα εγκαταλείψω τα καθήκοντά μου ως βασίλισσας της Δανίας. Θα αφήσω τον θρόνο στον γιο μου, τον πρίγκιπα διάδοχο Φρέντερικ», είπε.

Η Μαργαρίτα Αλεξανδρινή Θόρχιλντουρ Ίνγκριντ γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1940 στα Ανάκτορα Αμάλιενμποργκ της Κοπεγχάγης ως πρώτο παιδί του μετέπειτα Φρειδερίκου Θ΄ και της Ίνγκριντ της Σουηδίας. Ο πατέρας της ήταν ο πρωτότοκος γιος του τότε Χριστιανού Ι΄, ενώ η μητέρα της ήταν η τότε μοναχοκόρη του μετέπειτα Γουσταύου ΣΤ΄ Αδόλφου της Σουηδίας. Η γέννησή της έγινε μόλις μία εβδομάδα μετά την εισβολή της Ναζιστικής Γερμανίας στη Δανία, η οποία συνέβη στις 9 Απριλίου 1940.

margarita_1b507.jpg

Βαπτίστηκε στις 14 Μαΐου 1940 στην Εκκλησία του Χόλμεν της Κοπεγχάγης. Ανάδοχοι της Πριγκίπισσας ήταν ο προπάππος της Γουσταύος Ε΄ της Σουηδίας, ο προπάππος της Αρθούρος, Δούκας του Κόννωτ & Στράδερν, ο πάππος της Χριστιανός Ι΄, ο πάππος της Γουσταύος ΣΤ΄ Αδόλφος της Σουηδίας, ο θείος της Κνουτ της Δανίας, ο θείος της Γουσταύος Αδόλφος και ο εξάδελφός της Άξελ.

Ονομάστηκε Μαργαρίτα για να τιμηθεί η γιαγιά της Μαργαρίτα του Κόννωτ, Αλεξανδρινή για τη γιαγιά της Αλεξανδρινή του Μεκλεμβούργου-Σβερίν και Ίνγκριντ για τη μητέρα της. Η Μαργαρίτα, καθώς ήταν μέχρι το 1944 Πριγκίπισσα και της Ισλανδίας, της δόθηκε και το ισλανδικό όνομα Θόρχιλντουρ.

Όταν η Μαργαρίτα ήταν τεσσάρων χρονών, το 1944, γεννήθηκε η πρώτη της αδελφή Βενεδίκτη. Η Βενεδίκτη αργότερα, παντρεύτηκε τον Ριχάρδο του Σάιν-Βίτγκενσταϊν-Μπέρλεμπουργκ, με τον οποίο ζει στη Γερμανία. Η δεύτερη αδελφή της Άννα Μαρία γεννήθηκε το 1946 και παντρεύτηκε τον τότε Κωνσταντίνο Β΄ της Ελλάδας.

Στις 20 Απριλίου 1947 ο Χριστιανός Ι΄ απεβίωσε και ο πατέρας της Μαργαρίτας ανέβηκε στο θρόνο ως Βασιλιάς Φρειδερίκος Θ΄.