Latest News

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Το σκάνδαλο με την πλατεία Πηγάδας στα δικαστήρια- Στον αέρα τα έργα, κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Στα δικαστήρια φαίνεται πως θα μεταφερθεί το σκάνδαλο της πλατείας Πηγάδας, καθώς τα έργα εξακολουθούν να βρίσκονται στον αέρα, ενώ κινδυνεύουν να χαθούν και ακόμα...
τα κονδύλια!
Αυτή τη στιγμή, οι διαφορές μεταξύ της δημοτικής αρχής Πειραιά και του ανάδοχου εργολάβου του έργου δείχνουν να είναι αξεπέραστες και θα λυθούν στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Έτσι, το έργο παραμένει ημιτελές, οι εργασίες έχουν σταματήσει εδώ και μήνες με τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της περιοχής να διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί στην πλατεία που θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.
Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις προέκυψαν από την ενημέρωση που έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, όπου υπήρχε θέμα σχετικά με την πλατεία Πηγάδας.  
Σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, είναι πιθανόν το θέμα να πάει στα δικαστήρια, ενώ εξέφρασε φόβους ακόμα και για τον κίνδυνο να χαθούν τα κονδύλια για την υλοποίηση του έργου.
Ήδη όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Πειραιά έχει κηρύξει έκπτωτο τον εργολάβο και αναζητεί συμβιβαστική λύση, προκειμένου μην καταθέσει ενστάσεις, καθυστερώντας για χρόνια την ολοκλήρωση του έργου.Η φιλική λύση της σύμβασης δεν θα είναι ανέξοδη, καθώς αναμένεται να στοιχίσει χρήματα στον Δήμο Πειραιά. 
Επιπλέον, παραμένει αμφίβολο κατά πόσον θα μπορεί και προλαβαίνει να γίνει νέος διαγωνισμός με δεδομένο ότι σε μόλις 3,5 μήνες θα πρέπει να γίνει ολοκλήρωση του έργου. Μάλιστα, ο δήμος Πειραιά σκέφτεται ακόμα και το ενδεχόμενο να ολοκληρώσει με δικούς του πόρους το έργο, χωρίς όμως να την κάνει βιοκλιματική, όπως προέβλεπαν τα αρχικά σχέδια, αλλά μια απλή πλατεία.Οι τελικές αποφάσεις για την τύχη της πλατείας Πηγάδας αναμένονται να ληφθούν σύντομα - ακόμα και έως το τέλος της βδομάδας- καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον περιορισμένα, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που έχουν ξεπεράσει κάθε όριο... 

Για όσους θέλουν να πάρουν μια γεύση για το ιστορικό του έργου- σκάνδαλο, μπορούν να δουν ενδεικτικά τι έγραφε το Reportaz Net στις 7 Φεβρουαρίου 2015.
Τι (δεν) έγινε με τα έργα στην πλατεία Πηγάδας



Με γιοφύρι της Άρτας μοιάζει η ανάπλαση της πλατείας στην Πηγάδα, που εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο παραμένει σαν...

σκαμμένο χωράφι.
Την κατάσταση αυτή κληρονόμησε η δημοτική αρχή του Γιάννη Μώραλη, όταν πριν από πέντε μήνες ανέλαβε καθήκοντα στο Δήμο Πειραιά. 

"Παραλάβαμε το Σεπτέμβριο το έργο, το οποίο είχε πολλά προβλήματα. Ήρθαμε σε επαφή με τον ανάδοχο εργολάβο και όλο αυτό το τετράμηνο βρισκόμαστε σε μια διαδικασία να διορθώσουμε πράγματα που δεν έχουν γίνει και να προχωρήσει το έργο ομαλά..." ανέφερε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης. 
"Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι τέλος του Φεβρουαρίου θα έχουν υπάρξει οι προϋποθέσεις εκείνες ώστε το έργο να αρχίσει να τρέχει και να τελειώσει απρόσκοπτα’’υποσχέθηκε ο ίδιος, μιλώντας σε εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Α΄ Γυμνασίου στην Καλλίπολη.

Σύντομο ιστορικό

Η ανάπλαση της πλατείας Πηγάδας είναι ένα από τα προεκλογικά έργα που έμειναν μισοτελειωμένα από την πρώην δημοτική αρχή του Βασίλη Μιχαλολιάκου.
Οι εργασίες είχαν ξεκινήσει βιαστικά και πρόχειρα πριν από και σχεδόν 14 μήνες (σ.σ.τώρα κοντά στους 20 μήνες), καθώς ήθελαν να προλάβουν ν' ολοκληρωθούν λίγο πριν τις εκλογές για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους. 
Όμως τα έργα σταμάτησαν για πολλούς και διάφορους λόγους (δεν υπήρχαν καν οι απαραίτητες άδειες, ενώ οι μελέτες ήταν της πλάκας!).
Έτσι,  η ανάπλαση της πλατείας δεν τελείωσε καθώς έμεινε σκαμμένη σαν χωράφι, φέρνοντας σε απόγνωση κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής.