Latest News

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Πόσο θα κοστίσει στο Δήμο Πειραιά η υποψηφιότητα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021

PIRAEUS GENERAL 001Αν και το συνολικό ποσό δεν έχει προϋπολογιστεί με ακρίβεια ακόμα από τον Δήμο Πειραιά, το κόστος  εκτιμάται ότι στην πρώτη φάση της διεκδίκησης για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 ανέρχεται σε ...
 170.000 ευρώ.


Αυτό τουλάχιστον το νούμερο έδωσε πρόχειρα ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.
Αυτή τη στιγμή, υπάρχει σε κωδικό μόνο ένα κονδύλι ύψους 50.000 ευρώ από παλαιότερη δωρεά του ΟΛΠ, ενώ έχει γίνει μια πρώτη συζήτηση με την διοίκηση του Οργανισμού να δοθούν και τα υπόλοιπα 120.000 ευρώ για τον ίδιο σκοπό. 
Η σχετική απόφαση είναι σε εκκρεμότητα και το θέμα αναμένεται να τεθεί άμεσα προκειμένου να εξασφαλιστούν τα έξοδα για την πρώτη φάση της διεκδίκησης που προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί έως το Νοέμβριο.
Στο ποσόν αυτό δεν περιλαμβάνεται το κόστος για την δεύτερη φάση της διεκδίκησης με την κατάθεση ολοκληρωμένου φακέλου περί τον Ιούλιο 2016. 
Ο δήμαρχος 
Την ενημέρωση έκανε ο δήμαρχος Πειραιά, διερευκρινίζοντας ότι θα προχωρήσουν στην διεκδίκηση, αλλά θα δουν αν τελικά θα φθάσουν έως το τέλος, με δεδομένη την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά  "αν κι αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί προχειρότητα από τους δημοσιογράφους..." (σ.σ. Αυτό θα το λέγαμε απλά ρεαλισμό και συναίσθηση της πραγματικότητας, ιδίως για ένα γεγονός με ορίζοντα το 2021).
Η αντιπολίτευση...
Η Μαρία Σταθάκη από το Λιμάνι της Αγωνίας δεν φάνηκε να έχει ιδιαίτερες αντιρρήσεις για την διεκδίκηση, αρκεί να μην γίνει  κατασπατάλη χρημάτων, όπως συνέβη σε περιπτώσεις άλλων Δήμων. 
Ο Ηλίας Σαλπέας από τον δημοτικό συνδυασμό του ΚΚΕ ζήτησε αν μπορούσαν αυτά τα χρήματα να διατεθούν για άλλες ανάγκες,των δημοτών αλλά του εξήγησαν ότι έχουν δοθεί ή θα δοθούν από τον ΟΛΠ αποκλειστικά γι' αυτόν τον σκοπό.


Σε γενικές γραμμές,η έναρξη της υποψηφιότητας έγινε σεμνά και ταπεινά στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά. Αρκεί να γίνει μια αξιοπρεπής και σοβαρή προσπάθεια χωρίς πανηγυρισμούς και φιέστες,για την διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης του 2021. Αν και είναι αυτονόητο, εννοείται φυσικά ότι η διοργάνωση θα πρέπει να γίνει στην πόλη και όχι αλλού με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές... 


@Απλά να πούμε ότι χρειάζεται να υπάρχει σοβαρό σχέδιο, στοχευμένη στρατηγική και πλήρης διαφάνεια για να έχει κάποιο νόημα αυτή διεκδίκηση και πάνω απ΄όλα να υπάρξει όφελος για την πόλη.
Η πλάκα είναι πάντως πως ακόμα κι αν πάνε όλα καλά και κερδίσει ο Πειραιάς,την διοργάνωση θα την κάνει ο επόμενος δήμαρχος, αλλά δεν βαριέσαι έως τότε ποιος ζει και ποιος πεθαίνει που λένε...