Latest News

Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Ρέντης: Στην Ευελπίδων οι συλληφθέντες της δολοφονίας Λυγγερίδη - «Τα καταφέραμε, έχουμε νεκρό αστυνομικό» (ΕΙΚΟΝΕΣ)

 Καταιγιστικές ήταν οι χθεσινές εξελίξεις στην υπόθεση δολοφονίας του 31χρονου αστυνομικού, Γιώργου Λυγγερίδη έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στο Ρέντη τον... Δεκέμβριο του 2023.

Μετά από έρευνες της ασφαλείας Αττικής που διεξήχθησαν υπό άκρα μυστικότητα, το πρωί της Δευτέρας οι αστυνομικοί προχώρησαν σε μια εκτεταμένη επιχείρηση σε Αθήνα και επαρχία συλλαμβάνοντας 67 άτομα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε αφορά σε 165 άτομα και ξεπερνά τις 5.000 σελίδες.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για το «ξήλωμα» της εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη αλλά και πίσω από περίπου 13 ακόμα υποθέσεις αθλητικής βίας, θυμίζει τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί κατά των στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Σήμερα, το πρωί οι 67 συλληφθέντες ξεκίνησαν να μεταφέρονται στην Ευελπίδων περίπου στις 8.30 υπό δρακόντεια μέτρα, όπου θα τεθούν ενώπιον του εισαγγελέα, προκειμένου να τους αποδοθούν κατηγορίες, που είναι και κακουργηματικού αλλά και πλημμεληματικού χαρακτήρα.

sillifthentes1 1dd41

6199361_f2899.jpg

sillifthntes1_5e120.jpgsillifhtentes2_3efa6.jpg

4244735_ae29c.jpg

4244744_442f5.jpg

Από τα 64 πλέον άτομα που έχουν συλληφθεί, τα έμπειρα στελέχη της ασφάλειας Αττικής, έχουν ταυτοποιήσει πολλά από αυτά σε 11-12 περιπτώσεις οπαδικής βίας.

Ωστόσο ο «πολύ σκληρός πυρήνας των χούλιγκανς», ο ηγετικός πυρήνας, ανέρχεται σε περίπου 20 άτομα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές 5 άτομα φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί της δολοφ0ονίας του Γιώργου Λυγγερίδη.

Σύμφωνα με τις αρχές τα πέντε «κεφάλια» είναι:

  • Αρχηγικό μέλος της Θύρας 7.Ο συγκεκριμένος εντοπίστηκε χθες το απόγευμα σε καφετέρια στα Ιωάννινα μαζί με μια φίλη του. Είχε στην κατοχή του 5.000 ευρώ και 4 κινητά τηλέφωνα και οι αρχές δεν αποκλείουν να προσπαθούσε να διαφύγει στην Αλβανία.
  • Άλλο ένα πρόσωπο που κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός είναι ο γνωστός μάνατζερ τράπερ. Όταν είχε εξεταστεί από τις αρχές είχε πει: «Εγώ μετέφερα ένα πανό και έφυγα».
  • Πρόσωπο με το παρατσούκλι «Ρουμανος», που είναι άλλος ένας από τους κατηγορούμενους για ηθική αυτουργία. Στις 03/04 ήταν ένα από τα άτομα τα οποία είχαν συμμετοχή σε συμπλοκή έξω από το «Καραϊσκάκης», με άλλους οπαδούς του Ολυμπιακού.
  • Ένας 31χρονος. Στην κατοχή του βρέθηκε ένα από τα δύο όπλα τα οποία έχουν εντοπιστεί στις έρευνες των αρχών.
  • Τέλος, ένας ακόμη 31χρονος που περιγράφεται ως «ο σκληρός της κερκίδας». Πρόκειται για οργανωμένο οπαδό στον σύνδεσμο του Ολυμπιακού στη Δυτική Αττική.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη δικογραφία υπάρχουν διακριτοί ρόλοι, όπως οι αρχηγοί, συντονιστές, ομαδάρχες και μέλη του εκτελεστικού βραχίονα.

Κλειδί ο «αρχηγός» που συνελήφθη στα Ιωάννινα

Οι αστυνομικοί άρχισαν να αναλύουν το προφίλ ενός 40χρονου, για τον οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι κάνει «κουμάντο» σε μία σκληρή ομάδα οπαδών. Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν πριν από περίπου 24 ώρες στα Ιωάννινα. Από την παρακολούθηση του ήξεραν ότι δεν βρίσκεται στην Αθήνα και είχαν φροντίσει να πάρουν τα μέτρα τους, καθώς υπήρχε ο φόβος ότι μπορεί να φύγει από τη χώρα.

Όταν οι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν βρήκαν πάνω του 5.000 ευρώ. Εκτιμάται ότι είχε ήδη μάθει ότι ο κλοιός γύρω του είχε αρχίσει να στενεύει εδώ και καιρό και ενδεχομένως να επιχειρούσε να εξαφανιστεί έχοντας μαζί του μετρητά.

Σημαντικό ρόλο για να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι στην υπόθεση της δολοφονίας Λυγγερίδη έπαιξε για τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους οι πολύτιμες πληροφορίες που συνέλεξαν από ένα βίντεο-ντοκουμέντο που είχε τραβηχτεί από οπαδό που βρισκόταν σε κερκίδα, όπως και από φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας, ενώ στα εγκληματολογικά εργαστήρια «μίλησαν» πολεμοφόδια που είχαν εντοπιστεί έξω από το γήπεδο στου Ρέντη και από τις τουαλέτες του σταδίου, όπου οι δράστες είχαν βάλει φωτιά σε ρούχα προκειμένου να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

«Τα καταφέραμε, έχουμε νεκρό αστυνομικό»

«Έπρεπε να αναλυθούν κάποια στοιχεία, ώστε να προκύψει η εμπλοκή κάποιων σε παραπάνω από μία κατηγορίες. Πολλοί από αυτούς είναι σεσημασμένοι. Αλλά τώρα έχουν πρόβλημα, γιατί η κατηγορία είναι για εγκληματική οργάνωση», είπε ο Γιώργος Καλλιακμάνης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» για τις δεκάδες συλλήψεις για τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη.

Όπως είπε, «γύρω στα 60 άτομα ήταν αρχηγοί και υπαρχηγοί. Και το φοβερό είναι ότι, μετά τη δολοφονία, ακούγονται να λένε: καταφέραμε τον στόχο μας, έχουμε νεκρό αστυνομικό».

Ο πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής εκτιμά ότι, «κάποιοι εκμεταλλεύονται τα παιδιά αυτά για να κάνουν άλλες δουλειές. Βλέπουμε αυτά τα παιδιά με την επιθετικότητα να κάνουν μπραβιλίκια και διακίνηση ναρκωτικών».

Και ερωτηθείς στο γιατί δεν κλείνουν αυτές οι υποθέσεις, απάντησε πως, «ίσως υπήρχε μια φοβία, στο να ξέρουμε ότι ‘δεν θα φτάσουμε εκεί’ . Οι επιχειρηματίες στηρίζουν κόμματα, οι επιχειρηματίες δεν έχουν σχέση με αυτό, κάποιοι παράγοντες εκμεταλλεύονται αυτά τα παιδιά για να κάνουν τις δουλειές τους» και κατέληξε σχετικά πως, «πρέπει να ξεφύγουμε ότι θα φτάσουμε σε πρόσωπα που είναι ψηλά, δεν θα φτάσουμε εκεί, είναι κάποιοι άλλοι που εκμεταλλεύονται».