Latest News

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ


 «Η ρύθμιση που φέρνουμε για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς είναι εθνικά απαραίτητη και δημοκρατική, γιατί υπηρετεί την δημόσια υγεία, χωρίς όμως να επεμβαίνουν στην ζώνη των ατομικών δικαιωμάτων» ...ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, προχώρησε και σε τρείς νομοθετικές βελτιώσεις στην τροπολογία, εντάσσοντας στο υγειονομικό προσωπικό το οποίο θα πρέπει να εμβολιαστεί υποχρεωτικά, και το προσωπικό του ΕΚΑΒ.

 

Επίσης οι τρίμηνες συμβάσεις οι οποίες θα συναφθούν για κάλυψη κενών, δύναται να παραταθούν για άλλους τρεις μήνες, ενώ με προσθήκη παρέχεται εξουσιοδότηση, όχι μόνο για την εξειδίκευση των μέτρων αυτών, αλλά και την επέκταση των κατηγοριών στις οποίες δύναται να επιβληθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα δεδομένα της δημόσιας υγείας, της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας και της σοβαρότητας της νόσου.

 

Δεν πρόκειται είπε για «γενικό και καθολικό υποχρεωτικά εμβολιασμό όλων των εργαζομένων, αλλά αφορά σε εκείνες τις κατηγορίες εργαζομένων που έχουν άμεση σύνδεση με τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας». Με άλλα λόγια, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, πρόκειται «για μία νομοθετική πρωτοβουλία ισορροπημένη και δίκαιη που σταθμίζει το κοινό καλό με την ατομική επιλογή, χωρίς να ξεχνά και την δημοκρατική αρχή, ότι η ελευθερία συνυπάρχει με την υπευθυνότητα».

 

Η Πολιτεία, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας «έχει την υποχρέωση να προστατεύσει όλα τα μέλη της, κυρίως τα πιο αδύναμα. Απέναντι, λοιπόν, σε καθαρές αλήθειες, απαιτούνται καθαρές συμπεριφορές. Οι σαφείς αποφάσεις μπορούν να αμφισβητηθούν μόνο με σαφείς αντιπροτάσεις, Η κατάσταση δεν επιτρέπει, ούτε επαμφοτερίζουσες στάσεις, ούτε μισόλογα, ούτε αστερίσκους, ούτε 'ναι μεν αλλά'». Υπάρχουν ανέφερε, δύο μέτωπα σε αυτόν τον αγώνα: το ένα είναι η πλευρά της επιστήμης και της δημόσιας υγείας και η πλευρά της φημολογίας και της συνομωσιολογίας - όμως τα περιθώρια στενεύουν, η οικονομία πρέπει να λειτουργήσει και η κοινωνία θέλει να απελευθερωθεί.

 

Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

 

Στην παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, που ζήτησε από τον υπουργό να αναφέρει τον αριθμό των ανεμβολίαστων πάσης φύσεως υγειονομικών στο ΕΣΥ και στις προνομιακές δομές, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε πως «η μεγάλη πλειονότητα των υγειονομικών, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και την αναγνώριση της αξίας του εμβολιασμού, έχουν εμβολιαστεί.

 

Στο ΕΣΥ έχει ξεπεράσει το 85% στο ιατρικό προσωπικό και το 69% στο νοσηλευτικό προσωπικό». Στην επιμονή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει ο υπουργός απόλυτους αριθμούς, απάντησε ότι «σας δίνω μια τάξη μεγέθους και ένα ποσοστό, καθώς οι αριθμοί διαφοροποιούνται καθημερινά» κάτι που δεν ικανοποίησε τον κ. Ραγκούση.

 

Ο τελευταίος παρατήρησε πως είναι χιλιάδες οι ανεμβολίαστοι στο ΕΣΥ και αναρωτήθηκε με αφορμή την τροπολογία: «Εάν αυτοί ή ένα μεγάλο ποσοστό τους, τελικά θελήσουν να παραμείνουν ανεμβολίαστοι και τεθούν σε αναστολή εργασίας, τι θα γίνει; Δεν θα καταρρεύσει το ΕΣΥ;». Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ «να αποφασίσετε ποια θέση παίρνετε. Λέτε 'ναι μεν αλλά'… Από τη μια λέτε υποστηρίζετε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και από την άλλη έρχεστε εδώ και μας λέτε ότι θα φύγει κόσμος από το ΕΣΥ».

 

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν κενά, εξήγησε ο κ. Κοντοζαμάνης «το έχουμε προβλέψει και γι' αυτό λέμε ότι θα μπορεί να γίνουν συμβάσεις». Αντέκρουσε το επιχείρημα ότι οι ανεμβολίαστοι θα μπορούσαν να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις, λέγοντας πως αυτό θα λειτουργούσε «ως ένα κίνητρο για να μην πάει κάποιος να εμβολιαστεί, προκειμένου να μετακινηθεί από μια θέση ευθύνης, ή από την πρώτη γραμμή που βρίσκεται σε μια δομή υγείας» και κατέληξε: «Αποφασίστε και πείτε μας τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ, είστε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους υγειονομικούς ή όχι και εάν ναι, γιατί δεν την ψηφίζετε την τροπολογία».