Latest News

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Το φάντασμα του συνδυασμού "Πειραιάς Νικητής" - "Μηδένα προ του τέλους μακάριζε..."


Από τον Κύρο Παληκάρη

Το φάντασμα του συνδυασμού "Πειραιάς Νικητής" πλανάται πάνω από την πόλη με το...
μεγάλο λιμάνι.

Όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2014, ο τότε νέος συνδυασμός εμφανίστηκε σαν κάτι καινούργιο και διαφορετικό στο Δήμο Πειραιά, κυρίως λόγω της παρουσίας του ιδρυτή και εμπνευστή του, Βαγγέλη Μαρινάκη.
Σήμερα  στον 5ο -και τελευταίο -χρόνο θητείας στο Δημαρχείο στην πλατεία Κοραή φαίνεται να έχουν αλλάξει πολλά και να μην θυμίζει σε τίποτα τουλάχιστον τον αρχικό λόγο της δημιουργίας του συνδυασμού. Το "πείραμα" μπορεί να πέτυχε μόνο για να πάρουν τα ηνία του Δήμου, αλλά απέτυχε παταγωδώς στην άσκηση ικανής και αποτελεσματικής διοίκησης για την επίλυση των προβλημάτων της πόλης.
Ο "Πειραιάς Νικητής" δεν ήταν ούτε υπερκομματικός ούτε ανεξάρτητος συνδυασμός, όπως αυτοδιαφημίζονταν. Αντιθέτως, ήταν ένα ετερόκλητο  (sic)  ευκαιριακό συνονθύλευμα παλαιών φθαρμένων παραγόντων και νεαρών άπειρων στελεχών, με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Έτσι βρέθηκαν  μαζί τοπικά στελέχη της ΝΔ που δεν ήθελαν να βλέπουν στον 7ο όροφο της Κοραή τον πρώην Δήμαρχο Βασίλη Μιχαλολιάκο και παλαιοί ΠΑΣΟΚοι, κυρίως, συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, τα λεγόμενα "ορφανά" του Παναγιώτη Φασούλα, που είχε κόψει ο Γιάννης Μίχας στις δημοτικές εκλογές του 2010.
Τον ιδιότυπο αυτό δημοτικό συνδυασμό πλαισίωναν παλαιοί αθλητές προερχόμενοι από τον Ολυμπιακό, αλλά  επιχειρηματίες κυρίως από το χώρο της ναυτιλίας που για διάφορους λόγους δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με τη διοίκηση του Δήμου μετά τις δημοτικές εκλογές. (Με ένα δύο εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα).
Η μοναδική "σανίδα σωτηρίας" του εγχειρήματος ήταν η παρουσία του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος όμως αναγκάστηκε να οδηγηθεί σε παραίτηση από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου ύστερα από τις γνωστές δικαστικές περιπέτειες. Ο ίδιος δεν θα μπορέσει να είναι ξανά υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές χωρίς ν' αποκλείεται να στηρίξει και πάλι τον συνδυασμό, αν και δύσκολα μπορεί να πει κάποιος ότι ανταποκρίθηκε στο όραμα για την πόλη, όταν κατέβηκε τον Δήμο Πειραιά.
Κατά κοινή ομολογία ο συνδυασμός "Πειραιάς Νικητής" με Δήμαρχο τον Γιάννη Μώραλη έβαλε προεκλογικά ψηλά τον πήχη, αλλά τελικά πέρασε από κάτω, καθώς δεν κατάφερε να υλοποιήσει σχεδόν καμία από τις προγραμματικές του υποσχέσεις προς τους δημότες. Με μεγάλη δυσκολία και καθυστέρηση έκανε ελάχιστα από τα αυτονόητα πράγματα όλο αυτό το διάστημα, χωρίς να μπορέσει να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει ούτε ένα σημαντικό δικό του έργο στην πόλη κατά τη διάρκεια της θητείας  και μάλλον δεν έχει να θυμάται κανείς κάτι ιδιαίτερο ν΄αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Δήμαρχος.
Παρόλα αυτά, συνεχίζει να μοιράζει υποσχέσεις στους δημότες, προσπαθώντας να τους πείσει να τον ψηφίσουν ξανά για μια ακόμη θητεία στο Δήμο Πειραιά, απορώντας γιατί άραγε...

@ Μιλάμε  για το φάντασμα του συνδυασμού "Πειραιάς Νικητής" που πλανάται πάνω από την πόλη για να μην γράφουμε πάλι τα ίδια με αφρομή την πανηγυρική προεκλογική φιέστα στο Δημαρχείο Πειραιά παρά μόνο "Μηδένα προ του τέλους μακάριζε..."