Latest News

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Βρετανία: Παραιτείται ο Μπόρις Τζόνσον - Ο χορός των επίδοξων διαδόχων -Δείτε LIVE το διάγγελμά του [BINTEO]

Σε διάγγελμα προς του πολίτες της Βρετανίας αναμένεται να ανακοινώσει την παραίτησή του ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μετά από μία πρωτοφανή κρίση εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, που...

οδήγησε στην παραίτηση 52 κυβερνητικών στελεχών σε λιγότερο από δύο ημέρες

Δείτε LIVE:

Ο Μπόρις Τζόνσον συμφώνησε να υποβάλει την παραίτησή του από το πρωθυπουργικό αξίωμα, σύμφωνα με τον Κρις Μέισον του BBC, που αναφέρει ότι ο Τζόνσον θέλει να παραμείνει στην Ντάουνινγκ Στριτ μέχρι το φθινόπωρο, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ανάδειξη του διαδόχου του στην ηγεσία των Τόρις.

Είχε προηγηθεί η έκκληση στον Μπόρις Τζόνσον να ανακοινώσει την παραίτησή του, από τον  πρώην υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, λέγοντας στο bbc ότι είναι καλύτερα να φύγει σήμερα για να αρχίσει «μία συντεταγμένη διαδικασία» ανάδειξης του επόμενου πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι η παραίτηση Τζόνσον είναι «αναπόφευκτη».

Ο πρώην διευθυντής επικοινωνίας του Τόνι Μπλερ, Άλαστερ Κάμπελ, σχολίασε επίσης στο skynews ότι «δεν έχουμε μία λειτουργική κυβέρνηση. Δεν έχουμε έναν λειτουργικό πρωθυπουργό» και πρόσθεσε: «Ο Μπόρις Τζόνσον είναι κάποιος που νομίζει ότι οι κανόνες δεν τον αφορούν… αυτό που βλέπουμε είναι ένα άτομο που δοκιμάζει τις θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές».

Όπως γράφει ο αναλυτής του skynewsΣαμ Κόουτςσυντάσσεται ήδη η δήλωση παραίτησης του πρωθυπουργού.

«Υπάρχουν ενδείξεις ρήγματος ακόμα και μέσα στον Αριθμό 10. Μία πηγή λέει ότι κάποιοι στη Ντάουνινγκ Στριτ ετοιμάζουν δήλωση παραίτησης», έγραψε ο αναλυτής του skynews.

Ο χορός των επίδοξων διαδόχων

Καθώς κλιμακώνονται οι πιέσεις στον Τζόνσον, ανοίγει και ο χορός των επίδοξων διαδόχων του. Η Σουέλα Μπρέιβμαν, πρώην πολιτική προϊσταμένη της Γενικής Εισαγγελίας, επιβεβαίωσε τις φήμες ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία των Τόρις.

Στο σχόλιο ότι δεν έχει αρκετή εμπειρία, απάντησε ότι έχει υπηρετήσει σε θέσεις κλειδιά και δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει το κόμμα στο εκλογικό Σώμα, ιδιαιτέρως στα θέματα που αφορούν στο Brexit.

Και ο λόρδος Φροστ, πρώην υπουργός Brexit, εξέφρασε την άποψη ότι ο Τζόνσον πρέπει να παραμείνει στη θέση του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, για όσο διάστημα διαρκέσει η εσωκομματική μάχη για την ανάδειξη του διαδόχου του στη ηγεσία των Τόρις.

Κατά την εκτίμηση των Times ο Τζόνσον «πέρασε το σημείο που δεν έχει επιστροφή» μετά  τις μαζικές παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησής του.

Ο χορός των παραιτήσεων

«Και συνεχίζουν να έρχονται». Με αυτόν τον χαρακτηριστικό τίτλο η Sun περιέγραφε το πρωί την χαοτική κατάσταση που επικρατεί στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, όπου «συνεχίζουν να έρχονται» παραιτήσεις υπουργών. Ακόμα επτά παραιτήθηκαν σήμερα. Συνολικά, περισσότεροι από 50 βουλευτές του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος έχουν πει δημοσίως ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί. O Μπόρις Τζόνσον δίνει αγώνα για την πολιτική επιβίωσή του, εκτιμά ο Guardian.

Στον χορό των παραιτηθέντων στελεχών της κυβέρνησης προστέθηκαν ο υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας, Μπράντον Λιούις, λέγοντας χθες το βράδυ: «Δεν μπορώ να θυσιάσω την προσωπική μου ακεραιότητα για να υπερασπιστώ τα πράγματα όπως είναι τώρα».

Ακολούθησαν ο ι παραιτήσεις της βοηθού υπουργού Οικονομίας, Έλεν Γουάτιλι, του υπουργού Ασφάλειας, Ντάμιαν Χιντς -ο οποίος  είπε ότι «πρέπει να έχουμε αλλαγή ηγεσίας»-, του υπουργού Επιστημών και Καινοτομίας, Τζορτζ Φρίμαν -ο οποίος έφυγε λέγοντας «φτάνει πια»- του υπουργού Υγείας,  Εντ Άργκαρ και του υπουργού Συντάξεων, Γκάι Όπερμαν. Ακολούθησε ο Κρις Φίλιπ, πιστός του Τζόνσον, που παραιτήθηκε από το υπουργείο Τεχνολογίας.

Ο τελευταίος υπουργός που παραιτήθηκε είναι ο Τζέιμς Κάρτλιτζ, υπουργός Δικαιοσύνης, που είπε ότι «είναι πλέον σαφές πως δεν μπορώ να συνεχίσω» κι έκλεισε την πόρτα. Συνολικά από την κυβέρνηση Τζόνσον έχουν παραιτηθεί μέχρι τώρα 53 υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς και ανώτατα στελέχη υπουργείων και υπηρεσιών.

«Πρέπει να τα έχει χάσει»…

«Αν το κόμμα θέλει να ανατρέψει τη λαϊκή βούληση που εκφράστηκε στις εκλογές, πρέπει να βουτήξουν τα χέρια τους στο αίμα», ήταν το σχόλιο στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, χθες το βράδυ, όταν ο Τζόνσον έδειχνε να είναι πεισματικά αγκιστρωμένος στον πρωθυπουργικό θώκο.

Ένας βουλευτής όμως απάντησε λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός «πρέπει να τα έχει χάσει»

«Είναι σα να πυρπολεί το κάστρο πριν το εγκαταλείψει», σχολίασε άλλος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.

«Τα έχασε. Κάνει σαν τον Καλιγούλα, τον Ρωμαίο αυτοκράτορα που είχε απειλήσει ότι θα έκανε μία σύγκλητο αποτελούμενη από άλογα», είπε ένας άλλος βουλευτής των Τόρις.