Latest News

Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Κρήτη – σεισμός: 4,8 Ρίχτερ «ταρακούνησαν» το Ηράκλειο -Τι λένε σεισμολόγοι {ΕΙΚΟΝΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ]


 Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 5.07 το πρωί, 22 χλμ. νότια νοτιοανατολικά του Ηρακλείου...

Ο σεισμός, που είχε εστιακό βάθος 4,5 χλμ., έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί.

Ακολούθησαν τέσσερις μετασεισμοί, έντασης από 3 έως 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Όπως μαρτυρούν στο cretapost.gr, ο συγκεκριμένος σεισμός είχε και ένταση και διάρκεια ενώ για μία ακόμα φορά ακούστηκε βοή. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι μικροζημιές που έγιναν καθώς υπήρξαν γλάστρες, πιάτα και άλλα οικιακά σκεύη που έπεσαν και έσπασαν ενώ παράλληλα παρατηρήθηκαν κάποιες ρωγμές.

Λέκκας: «Δεν εμπνέει ανησυχία»

«Ο σεισμός δεν εμπνέει ανησυχία, πρόκειται για μεγέθη σεισμών που δίνει η περιοχή και σε αυτά τα πλαίσια θα κινηθούμε», επισήμανε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας.

«Μετά τους σεισμούς σε Θήβα και Κρήτη περιμέναμε σεισμό γύρω στα 5 Ρίχτερ στην περιοχή. Υπάρχει ανησυχία μόνο για παλιά σπίτια που πρέπει να προσέχουν οι κάτοικοι», πρόσθεσε.

Τσελέντης: «Θα είναι αρκετοί οι μετασεισμοί»

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, προειδοποιεί για πολλούς μετασεισμούς.

«4,8R στο Αρκαλοχώρι στις 5:07 σήμερα το πρωί. Θα έχουμε αρκετούς μετασεισμούς λόγω του πολύ μικρού εστιακού βάθους των 4,5 Χμ.

Το Γεωδυναμικό μήνες τώρα έχει τοποθετήσει επιπλέον έξι σεισμογράφους στο Νομό Ηρακλείου και καταγράφουμε με μεγάλη λεπτομέρεια τους μικρούς σεισμούς που γίνονται. Η μέχρι τώρα σεισμική δραστηριότητα έχει τα χαρακτηριστικά σεισμικής σμηνοσειράς και εξελίσσεται κυρίως ανατολικά του Γιούχτα και δυτικά του ρήγματος Καστελλίου Ηρακλείου αλλά και αρκετά βορειότερα της λεκάνης Μεσαράς μέχρι σχεδόν την ακτογραμμή προς τον Βορρά Δεν βλέπω προς το παρόν λόγους ανησυχίας γιατί δε βλέπω κάποια μετατόπιση προς κοντινές μεγάλες ρηξιγενής ζώνες.

Υπολογίσαμε ότι η πιθανότητα να έχουμε νεο σεισμό μεγαλύτερο των 5R στις επόμενες 7 ημέρες είναι 4,5% και των 6R είναι μηδαμινή δηλ 0,5%! (𝗠𝟱+ = 𝟰.𝟱%, 𝗠𝟲+ = 𝟬.𝟱%)».