Latest News

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Πήγε να τους "ψήσει", αλλά δεν τους έπεισε όλους!


 Πήγε να τους "ψήσει", αλλά δεν τους έπεισε όλους!
Ο λόγος για τον...
επικεφαλής του συνδυασμού "Πειραιάς για όλους" Νίκο Μπελαβίλα, ο οποίος εμφανίστηκε στην συνεδρίαση για το θέμα της Μελέτης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΟΛΠ ΑΕ-COSCO  στο Α' Κοινοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πειραιά.

Κατά τη συνεδρίαση τέθηκαν στο τραπέζι δύο ψηφίσματα. Το ένα ψήφισμα υπαγορεύτηκε από τον Νίκο Μπελαβίλα και το άλλο προτάθηκε από την  ανεξάρτητη Κοινοτική παράταξη  ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Α' ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ-ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ.


Αναλυτικά δείτε την ανακοίνωση από την Κοινοτική παράταξη  ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Α' ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ-ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ 

ΜΕ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ
Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΗ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΗΣΙΜΗ 



Η ανεξάρτητη Κοινοτική παράταξη  ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Α' ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ-ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ έφερε το θέμα της Μελέτης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΟΛΠ ΑΕ-COSCO  στο Α' Κοινοτικό Συμβούλιο της 20/1/20, μετά από συλλογή υπογραφών κατοίκων αφού ο πρόεδρος της Α' Κοινότητας αρνείτο επίμονα να το θέσει. 

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο βουλευτής του ΜΕΡΑ 25 κ. Κρίτων Αρσένης ο οποίος έχει φέρει το θέμα στη Βουλή με επερωτήσεις για το κυκλοφοριακό και τους αέριους ρύπους, ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ  κ. Νίκος Μπελαβίλας  και ο σύμβουλος του Δημάρχου κ. Ηλίας Σαλπέας. 

Το θέμα εισηγήθηκε  η κ. Δήμητρα Βήνη εκ μέρους των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ και ακολούθησε η τοποθέτηση του κ. Μπελαβίλα, ο οποίος αναφέρθηκε στη συγκρότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο ειδικής  διαπαραταξιακής επιτροπής  για τη διαμόρφωση των θέσεων του Δήμου Πειραιά, στην οποία ζήτησε τη συμμετοχή εκπροσώπου της άμεσα θιγόμενης Α' Κοινότητας. 
Ο κ. Αρσένης τόνισε  πως το φαραωνικό έργο της επέκτασης του λιμανιού κρουαζιέρας θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο Περιβάλλον, τη Δημόσια Υγεία  και την Ποιότητα Ζωής των κατοίκων και ζήτησε την άμεση  πρόσβαση των πολιτών στην περιβαλλοντική πληροφορία.
Το Κοινοτικό Συμβούλιο εξέφρασε με ψήφισμά του την έντονη ανησυχία του για τις επιπτώσεις της σχεδιαζόμενης επέκτασης του λιμανιού κρουαζιέρας στη Πειραϊκή Χερσόνησο και την πρόθεσή του να  παρακολουθήσει στενά το θέμα μέσα από την ειδική επιτροπή του Δήμου. 
Πέραν του ψηφίσματος αυτού, η παράταξή μας  ζήτησε από το Συμβούλιο να υιοθετήσει το παρακάτω πόρισμα των 7 σημείων, της επιστημονικής ομάδας που συγκροτήθηκε για το θέμα με πρωτοβουλία μας. Η πρότασή μας καταψηφίστηκε  με ψήφους 7-5. Υπερψηφίστηκε από τους δύο Κοινοτικούς Συμβούλους του ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και τον Σύμβουλο της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, ενώ καταψηφίστηκε από την παράταξη του Δημάρχου, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση του κ. Νίκου Βλαχάκου, παρότι ο ίδιος με έμφαση δήλωνε και δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι κατά της επέκτασης του λιμένα κρουαζιέρας.
Το επιστημονικό πόρισμα που θέσαμε στην ψηφοφορία  προτείνει:
1. Την απόσυρση του έργου επέκτασης του λιμένα κρουαζιέρας.
2. Τη δημοσιοποίηση των περιβολλοντικών πληροφοριών σχετικά με τους αέριους ρύπους όπως ορίζει η συνθήκη του Άαρχους.
3. Την άμεση λήψη μέτρων για την αέρια ρύπανση από το επιβατηγό λιμάνι.
4.  Τη δημιουργία δικτύου σταθμών διαρκών μετρήσεων της αέριας ρύπανσης και την εκπόνηση επιδημιολογικών μελετών.
5. Την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  για όλα τα προγραμματισμένα  έργα που δημιουργούν επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον του ευρύτερου Πειραιά.
6. Την απόσυρση της σχεδιαζόμενης επεξεργασίας βυθοκορημάτων στην προβλήτα Θεμιστοκλέους.
7. Την υποχρεωτική εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας μόνο από πούλμαν, φορτηγά τροφοδοσίας κλπ. οχήματα που κινούνται με εναλλακτικά καύσιμα, για τον περιορισμό της ήδη αφόρητης αέριας ρύπανσης στην περιοχή από τον Μάιο ως τον Νοέμβριο.

 Η παράταξή μας θα συνεχίσει τον αγώνα κατά της επέκτασης του λιμανιού κρουαζιέρας με όλα τα μέσα, στο Κοινοτικό, Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και με κοινητοποιήσεις των χιλιάδων κατοίκων που αντιτίθενται στο καταστροφικό αυτό έργο.

Για την ανεξάρτητη αγωνιστική Κοινοτική παράταξη ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Α' ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ- ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ
Οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι Δήμητρα Βήνη & Σωτήρης Αλεξόπουλος

Σχόλια από την ανάρτηση στο facebook

ΒΗΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ Το ψήφισμα που υπαγόρευσε ο κ. Μπελαβιλας στον κ. Γκολφη πρόεδρο της Α κοινοτητας εξέφραζε την έντονη ανησυχία της κοινοτητας για την περιβαλλοντικη μελετη της ΟΛΠ εν όψει και της επέκτασης του λιμανιού στην Πειραϊκή. Εξέφραζε επίσης και την διάθεση του κοινοτικού συμβουλίου να παρακολουθήσει και μέσα από επιτροπές όλη την διαδικασία. Τα δύο ψήφισματα δηλ. το παραπάνω ψήφισμα του κ. Μπελαβιλα και το ψήφισμα των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ δεν ψηφίστηκαν κατά αντιπαράθεση. Άραγε ποιος κάτοικος του Πειραιά δεν ανησυχεί αυτήν τη στιγμή για αυτό που θα συμβεί στην πόλη του και στην γειτονιά του; Φτάνει άραγε η ανησυχία στο παρά πέντε του έργου; Επειδή η δική μας ανησυχία εκφράζεται δύο χρόνια τώρα προς τον δήμαρχο, την ΕΣΑΛ, τα αρμοδια υπουργεία ως κίνηση πολιτών, έχουμε ήδη καταρτίσει επιστημονική ομάδα και έχουμε στείλει παρατηρήσεις στην διαβούλευση πράγμα που δεν το χει κάνει καν ο δήμος Πειραιά με την δικαιολογία αφού είναι ψηφισμενο από τη βουλή εμεις θα το σταματήσουμε;;; Χαιρετίζουμε λοιπόν τους κοινοτικούς συμβουλους από το Πειραιάς για όλους και από την λαϊκή συσπείρωση οι οποίοι καθαρά και χωρίς περιστροφές υποστήριξαν μέσα στο συμβούλιο και ψήφισαν τις προτάσεις μας και αναρωτιομαστε για τους 7 συμβουλους των παρατάξεων Μωραλη Βλαχακου που δεν τις ψήφισαν, σε ποιο σημείο είναι η διαφωνία τους; Μήπως θέλουν η θάλασσα που κολυμπάνε να μετατραπεί σε θαλάσσιο εργοτάξιο βυθοκορηματων ή μήπως δεν θέλουν να υπαρξουν μετρήσεις της αεριας ρύπανσης όπως προτείναμε; 

Nikos Belavilas Αγαπητή κυρία ΒΗΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ευχαριστούμε για την πραγματική ενημέρωση για τα γεγονότα. Όπως υποσχεθήκαμε, σήμερα ομόφωνα η Τεχνική Επιτροπή αποφάσισε να καλέσει τον Δικηγορικό Σύλλογο, τον Ιατρικό Σύλλογο, τα επαγγελματικά Επιμελητήρια της πόλης και τους "Ενεργούς Πολίτες" να καταθέσουν τις απόψεις τους. Αυτό θα συμβεί με επίσημη πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Επιτροπής τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η είδηση ίσως ενδιαφέρει και τον κύριο Κύρος Παληκάρης για το ρεπορτάζ του καθώς αποτελεί έγκυρη πληροφορία.