Latest News

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Αυτά είναι 5 άλυτα θέματα στον Πειραιά

Πέντε θέματα παραμένουν άλυτα στον Πειραιά και τέθηκαν ξανά σε μια μια ακόμη σύσκεψη των φορέων...
της πόλης.

Στο πλαίσιο της επικαιροποίησης της ατζέντας των σοβαρών σύνθετων ζητημάτων που απασχολούν την πειραϊκή επιχειρηματική κοινότητα του Πειραιά τέθηκαν προς συζήτηση:
  1. Η πορεία της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) του Δήμου Πειραιά.
  2. Η υπογειοποίηση των γραμμών ΗΣΑΠ από το Φάληρο μέχρι τον Πειραιά - Κυκλοφοριακό
  3. Η Ιπποδάμεια Αγορά Τροφίμων
  4. Τα Δικαστήρια Πειραιά και το
  5. Παρεμπόριο
Ειδικότερα, συζητήθηκαν τα εξής:
Αναπτυξιακό Σχέδιο της ΟΧΕ
Όσον αφορά στο Αναπτυξιακό Σχέδιο της ΟΧΕ, τονίστηκε η ανάγκη επίσπευσης και αποτελεσματικής διαχείρισης των κονδυλίων της, καθώς και οι γρήγορες-στοχευμένες ενέργειες για την υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων με σκοπό την αύξηση του πρασίνου, την ενεργειακή αναβάθμιση, τη βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, τις παρεµβάσεις αναβάθµισης του τουριστικού προϊόντος του Πειραιά, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης κ.λπ.

Κυκλοφοριακό


Για το θέμα του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης, έγινε εκ νέου εκτενής αναφορά στη μεγάλη καθυστέρηση των έργων του τραμ και του μετρό και φυσικά στις καταστροφικές επιπτώσεις που δημιουργούν στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων και επηρεάζουν καθοριστικά την επισκεψιμότητα της πόλης.
Τονίστηκε η ανάγκη άμεσης δρομολόγησης και υλοποίησης του πάγιου αιτήματος του εμπορικού κόσμου που είναι η υπογειοποίηση της γραμμής του Ηλεκτρικού μεταξύ Φαλήρου και Πειραιά, καθώς θα απελευθερώσει το υπάρχον οδικό δίκτυο που θα γίνει ποιο λειτουργικό και θα δημιουργήσει, συνδυαστικά και με τις άλλες παρεμβάσεις, τις συνθήκες για την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και της λειτουργίας της πόλης.
Η γενικότερη μελέτη του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης μας, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει το συντομότερο που θα πρέπει να περιλαμβάνει καθιέρωση συστήματος ελεγχόμενης περιορισμένης στάθμευσης στις εμπορικές οδούς του κέντρου της πόλης. 
Ιπποδάμειας Κεντρικής Αγοράς Τροφίμων
Η εποικοδομητική συζήτηση συνεχίστηκε με ένα έργο πνοής, τη δημιουργία της Ιπποδάμειας Κεντρικής Αγοράς Τροφίμων στο χώρο του παλιού αμαξοστασίου του ΗΣΑΠ στην Πλ. Ιπποδαμείας, που θα τονώσει την πόλη, το λιμάνι, την αγορά, μιας και ο Πειραιάς δεν διαθέτει μια μεγάλη αγορά τροφίμων, όπως δικαιούται σαν πόλη-λιμάνι. Δεδομένου ότι η πόλη μας έχει στερηθεί πολλά αναπτυξιακά έργα και το οικονομικό αδιέξοδο συνεχώς επιτείνεται, το συγκεκριμένο έργο αποτελεί  κοινό στόχο και επιθυμία των τοπικών φορέων της πόλης μας και επιβάλλεται να υλοποιηθεί. 
Μεταστέγαση των Δικαστηρίων
Το επόμενο θέμα που απασχόλησε τους συνομιλητές ήταν η μεταστέγαση των Δικαστηρίων του Πειραιά. Τόσο από πλευράς ΕΒΕΠ, όσο και ΕΣΠ, τονίστηκε ότι σε μια περίοδο όπου βρίσκονται σε εξέλιξη κάποια απαραίτητα σοβαρά έργα υποδομής για τον Πειραιά για να αποκτήσει το ρόλο που δικαιούται και να προχωρήσει ως μητροπολιτική πόλη-λιμάνι, η μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων σε χώρο εκτός του κτιρίου της Ραλλείου που είχε αποφασιστεί και μάλιστα έχει εκδοθεί και σχετικό ΦΕΚ, είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει αρνητικές μελλοντικές επιπτώσεις, οι οποίες θα είναι άμεσα ορατές. 
Παράνομο εμπόριο
Τέλος τέθηκε το θέμα της εξάπλωσης του παράνομου εμπορίου στον Πειραιά και ιδιαίτερα τις Κυριακές  όπου στήνεται ένα παραπάζαρο και η έκταση που έχει λάβει γενικά το φαινόμενο σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες της πόλης μας. Όπως αναφέρθηκε παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αρμόδιων αστυνομικών οργάνων από τις πρωϊνές ώρες έως το μεσημέρι για τον έλεγχο της Κυριακάτικης Αγοράς Πειραιά και την παρεμπόδιση παρείσδυσης παράνομων μικροπωλητών, μετά τις 13.00 και την απομάκρυνση των αστυνομικών οργάνων και των απορριμματοφόρων,  η εικόνα μπροστά από το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, αλλά και της Πλ. Οδησσού είναι θλιβερή. Ζητήθηκε και πάλι η επέκταση των μέτρων αστυνόμευσης έως τις 5.00 μ.μ. για την τήρηση της νομιμότητας.


@ Πότε θα επιλυθούν αυτά τα 5 θέματα στον Πειραιά; Άντε να δούμε...