Latest News

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Η… αόρατη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Εδώ και τέσσερις μήνες, το Μέγαρο Μαξίμου έχει νέους ενοίκους. Νέα πρόσωπα, νέες συνήθειες, νέα ωράρια...
εν πολλοίς. 

Τα γραφεία παραμένουν ως επί το πλείστον ίδια, με μικρές αλλαγές στη διαρρύθμιση, αλλά τα πρόσωπα που συναποτελούν τον κυβερνητικό μηχανισμό είναι εντελώς διαφορετικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, επενδύει σε ένα ισχυρό Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο θα είναι ένα hub λήψης αποφάσεων. Αυτό που λένε όσοι εμπλέκονται στην κυβερνητική καθημερινότητα είναι ότι σχεδόν όλα περνούν από το Μαξίμου, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει προετοιμάσει αρκετούς μήνες πριν από την ανάληψη της εξουσίας το μοντέλο του «επιτελικού κράτους», που ήταν και το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ψηφίστηκε το καλοκαίρι.
Οι δομές, όμως, δεν είναι τίποτε χωρίς τα πρόσωπα. Και η αλήθεια είναι ότι η ανθρωπογεωγραφία είναι πολύ διαφορετική, αλλά και εξαιρετικά εμπλουτισμένη σε σχέση με τα χρόνια της ΝΔ. Αρκετά στελέχη που ήταν σε καίριες θέσεις στην οδό Πειραιώς μεταφέρθηκαν σε άλλα, σημαντικά πόστα, με πιο χαρακτηριστικά παράδειγμα τον Τάκη Θεοδωρικάκο που ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών, τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής Γιώργο Μυλωνάκη, τον πρόεδρο της ΕΡΤ Κωνσταντίνο Ζούλα, αλλά και τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο.
Η κυβερνητική καθημερινότητα, δε, μοιράζεται μεταξύ 2+1 κτιρίων. Το πρώτο είναι φυσικά το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αρκετοί συνεργάτες του πρωθυπουργικού γραφείου στεγάζονται στο Μέγαρο Σταθάτου, στον αριθμό 1 της οδού Ηροδότου στο Κολωνάκι. Επίσης, για κάποιους χρησιμοποιούνται και γραφεία στα ψηλά «πατώματα» του κτιρίου του άλλοτε υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επί της Βασιλίσσης Σοφίας και πριν την οδό Σέκερη, όπου πλέον στεγάζονται υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών.
Ο πρωινός καφές
Όπως και σε κάθε κυβερνητικό επιτελείο, η κλειστή ομάδα του πρωθυπουργού συγκαλείται σε καθημερινή βάση, μετά τις 8 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου για τον περίφημο «πρωινό καφέ», όπου αναλύονται όλα τα τεκταινόμενα, προγραμματίζεται η κυβερνητική δράση και «κλειδώνουν» σημαντικές αποφάσεις.
Πρόσωπο αναφοράς είναι αναμφίβολα ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης. Από το 2004, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπήκε στην πολιτική, είναι στο πλευρό του. Διήνυσε όλη την απόσταση, από το γραφείο της Ευφρονίου, στον τρίτο όροφο της Πειραιώς, και πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου, με την ομάδα συνεργατών που υπάγονται σε αυτόν να έχει έδρα στο Μέγαρο Σταθάτου. Ο κ. Δημητριάδης είναι ο πραγματικός εξ απορρήτων του πρωθυπουργού και χειρίζεται μια ευρεία γκάμα θεμάτων. Είναι κοινωνός των απόρρητων σκέψεων και αποφάσεων, ενώ είναι και άνθρωπος απολύτου εμπιστοσύνης για τον κ. Μητσοτάκη. Ο ρόλος του στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρείται νευραλγικός, ενώ έχει εποπτεία για μια σειρά θεμάτων, από νομοθετικά ως ζητήματα καθημερινότητας.
Δύο σημαντικές προσθήκες στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος είναι αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, αλλά και ο υφυπουργός Άκης Σκέρτσος. Πρόκειται για δύο αντίρροπα προφίλ στελεχών: ο κ. Γεραπετρίτης, φαινομενικά κλειστός, αλλάμε χιούμορ και επικοινωνιακές ικανότητες, καλείται πολλές φορές να παρουσιάσει τον κυβερνητικό σχεδιασμό στα ΜΜΕ. Ο κ. Σκέρτσος, από την άλλη, έχει την εποπτεία του ΜΑΖΙ, του εργαλείου αξιολόγησης των στελεχών της κυβέρνησης, ενώ είναι πολύ πιο φειδωλός στις δημόσιες παρεμβάσεις του, επιλέγοντας μέχρι στιγμής άρθρα σε εφημερίδες και αναρτήσεις στο Facebook. Ο κ. Γεραπετρίτης, ως καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου επίσης, έχει εποπτεία και επί της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, αλλά συντονίζει και τη δουλειά που γίνεται στα υπουργεία, όντας σε απευθείας επικοινωνία με υπουργούς και άλλα στελέχη. Σε πλείστες όσες καίριες συσκέψεις παρών είναι και ο κ. Σκέρτσος. Καίριος είναι, φυσικά, και ο ρόλος του Στέλιου Κουτνατζή, του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με όλο το νομοπαρασκευαστικό κομμάτι.
Παρών στον πρωινό καφέ, βεβαίως, είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος φτάνει καθημερινά γύρω στις 07:30 στο Μέγαρο Μαξίμου και κατευθύνεται στο γραφείο του. Πρόσωπο της εμπιστοσύνης του κ. Μητσοτάκη, χρημάτισε και διευθυντής του γραφείου του στη ΝΔ, ενώ θεωρείται ως καλός εκφραστής της κυβερνητικής γραμμής. Είναι χαμηλών τόνων, αποφεύγει τις εντάσεις και επιμένει στην ουσία, όπως προκύπτει από την πυκνωμένη δημόσια παρουσία του. Στα θετικά του συνυπολογίζεται και το γεγονός ότι κατέχει τα οικονομικά, ενώ είναι παρών και σε πλείστες όσες συσκέψεις τέτοιου χαρακτήρα, προκειμένου να έχει εικόνα από πρώτο χέρι.
Στον πρωινό καφέ, βεβαίως, είναι και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, ο οποίος ξεκινά και τον συνοδεύει και σε όλο και περισσότερες δημόσιες επαφές του. Έμπειρος δημοσιογράφος και πολιτικό στέλεχος του μεσαίου χώρου, ο κ. Τσιόδρας πολιτεύθηκε με τη ΝΔ προερχόμενος από το Ποτάμι, ενώ χαίρει της εκτίμησης του κ. Μητσοτάκη.
Ακόμα, στο τραπέζι του κ. Μητσοτάκη κάθονται ο σύμβουλός του για θέμα Στρατηγικής και Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Δημήτρης Μητρόπουλος, η άμεση συνεργάτιδα του πρωθυπουργού που είναι επιφορτισμένη με την εικόνα του, η χαμηλών τόνων διευθύντρια Επικοινωνίας Κύρα Κάπη, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία θα είναι η νέα πρέσβης μας στις ΗΠΑ από τις αρχές του 2020. Τέλος, τακτικά το «παρών» δίνουν ο Αργύρης Παπαστάθης και ο Γιώργος Ευθυμίου, οι δύο αναπληρωτές του Γραφείου Τύπου που καθημερινά σηκώνουν μεγάλο κομμάτι της επικοινωνίας της κυβέρνησης, ενώ «παρών» είναι και ο Θανάσης Νέζης, επίσης επί μακρόν σύμβουλος του πρωθυπουργού και «σύνδεσμος» του με τον κομματικό οργανισμό της ΝΔ.
Ο δεύτερος καφές
Μετά τον πρωινό καφέ, ακολουθεί ένας δεύτερος καφές, επίσης στο Μέγαρο Μαξίμου, με μια άλλη ομάδα συνεργατών. Σε αυτήν προΐσταται, συνήθως, ο Δημήτρης Τσιόδρας, ενώ αρκετά συχνά δίνει το «παρών» και ο Στέλιος Πέτσας, όταν το επιτρέπει το πρόγραμμά του. Στη σύσκεψη αυτή λαμβάνουν μέρος ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός, ο Γιώργος Γιακουμάκης και ο Ανδρέας Αθανασίου που επικουρούν τον κ. Πέτσα στο έργο του, η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη που είναι υπεύθυνη της επικοινωνίας του Άκη Σκέρτσου, ο Φώτης Καρύδας, ο Ιάσωνας Πιπίνης, αλλά και άλλα στελέχη του Γραφείου Τύπου, όπως ο άοκνος Χρήστος Ζωγράφος και ο «newentry», δημοσιογράφος Αλέξανδρος Μαράκης.
Η ομάδα συνεργατών και ο…άγνωστος ρόλος τους
Κατά τα άλλα, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν πολλοί ακόμα που είναι επιφορτισμένοι με σημαντικά καθήκοντα. Για παράδειγμα, στον κ. Σκέρτσο υπάγεται μια ομάδα στελεχών που περιλαμβάνει πρόσωπα σημαντικά για την καθημερινή ροή του κυβερνητικού έργου: τον Θανάση Κοντογεώργη, γενικό γραμματέα Συντονισμού για τα «εσωτερικά» υπουργεία, και τη Βίκυ Λοΐζου, γενική γραμματέα Συντονισμού για τα «οικονομικά» υπουργεία. Το «παζλ» συμπληρώνει ο ειδικός γραμματέας στην Προεδρία της κυβέρνησης Παναγιώτης Αλεξόπουλος, ο οποίος είναι αρμόδιος για την ανάλυση δεδομένων και την τεχνική λειτουργία του ΜΑΖΙ.
Για την εικόνα της κυβέρνησης, πέρα από το Γραφείο Τύπου, σημαντική είναι και η συνεισφορά της ομάδας Επικοινωνίας υπό την κα Κάπη. Άμεσος συνεργάτης της είναι ο Κωνσταντίνος Οικονομόπουλος, ο οποίος ήταν επίσης αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, αλλά και δύο άνθρωποι που είναι «σκιές» του κ. Μητσοτάκη: ο φωτογράφος του, Δημήτρης Παπαμήτσος, αλλά και ο οπερατέρ και videoeditor του Μαξίμου, Αλέξης Παπαχρήστος. Αρμόδιος για τα socialmediaτου Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο Έρικ Παρκς, ο οποίος έχει μακρά πορεία στη διαφημιστική αγορά.
Τα κείμενα των ομιλιών του πρωθυπουργού επιμελείται ως επί το πλείστον ο «μπαρουτοκαπνισμένος» δημοσιογράφος, Γιάννης Βλαστάρης, ενώ εσχάτως ως speech-writer προσετέθη και ο Δημήτρης Αντωνίου, ο οποίος επίσης προέρχεται από την Κεντροαριστερά. Για το rebranding της χώρας, αρμόδιος είναι ο Στηβ Βρανάκης, ο οποίος επέστρεψε από την έδρα της Google στο Λονδίνο για να αναλάβει αυτό το κρίσιμο project.
Νέο πρόσωπο στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού είναι ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών και διπλωμάτης καριέρας, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ο οποίος θα αντικαταστήσει την κα Παπαδοπούλου που αποχωρεί για να αναλάβει στις αρχές του νέου έτους πρέσβης στις ΗΠΑ. Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης έχει στο πλευρό του τον ναύαρχο ε.τ. Αλέξανδρο Διακόπουλο, ο οποίος αποτελεί τον σύνδεσμο του Μαξίμου με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και έχει αναλάβει τα καθήκοντά του εδώ και μήνες. Ο κ. Διακόπουλος πλέον έχει στο πλευρό του τον καθηγητή και μέχρι πρότινος γενικός διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνο Ντόκο.
Σημαντική θεωρείται η συνεισφορά του Αλέξη Πατέλη, του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού. Ο κ. Πατέλης είναι από τους ανθρώπους που αποτελούν σύνδεσμο της κυβέρνησης με τις χρηματαγορές, αλλά και σημαντικά funds, καθώς και με δυνητικούς επενδυτές στη χώρα μας. Άνθρωπος χαμηλών τόνων και με ελάχιστη έκθεση στα ΜΜΕ, ο κ. Πατέλης είναι επίσης πρόσωπο της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Στο πλευρό του, ως άμεσο συνεργάτη, έχει τον Πρόδρομο Πύρρο που ήταν προηγουμένως στο Γραφείο Τύπου της ΝΔ. Επίσης από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ προερχόμενος, ο τριαντάρης δικηγόρος Βασίλης Καραμητσόπουλος είναι πλέον στο πλευρό του υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη, όπως και η Λαρισαία δικηγόρος Αθηνά Σιαφαρίκα.
Σε άμεση συνεργασία με τον Γρηγόρη Δημητριάδη είναι ο ειδικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης, Βασίλης Ανδρικόπουλος, ενώ πλείστα όσα projects «τρέχει» στο ίδιο πλαίσιο και η Μαίη Ζαννή. Στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού παρούσα είναι η Νατάσα Υφαντή.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο