Latest News

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα: Πότε θα λειτουργήσει ξανά το ιστορικό κτήριο του ορφανοτροφείου στον Πειραιά

 Οι εργασίες αποκατάστασης του ιστορικού κτηρίου στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα στην Καλλίπολη του Πειραιά, το οποίο παραμένει κλειστό εδώ και 20 χρόνια, αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίπου...

έναν χρόνο!

Αυτό τουλάχιστον εκτιμάται σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των μηχανικών και των υπολοίπων υπευθύνων.

H διαδικασία αναστήλωσης του κεντρικού κτηρίου μετά από μακρόχρονη προσπάθεια των μελών του Δ.Σ., έχει ενταχθεί από την Περιφέρεια Αττικής στο ΕΣΠΑ και εκτελείται από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Πειραιά. Σκοπός του έργου είναι η στατική ενίσχυση και η αρχιτεκτονική αποκατάσταση του κεντρικού κτιρίου χωρίς όμως να επηρεαστούν τα μορφολογικά χαρακτηριστικά. 

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, που αναμένεται έως το τέλος του 2020, θα παραδοθεί λειτουργικό και ασφαλές για να συνεχίσει το έργο του.


Το ορφανοτροφείο θηλέων που κατασκευάστηκε το 1889, και έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα δέκα ομορφότερα κτίρια της Ελλάδας, είχε υποστεί φθορές από τον σεισμό του 1999 και κρίθηκε αναγκαία η εκκένωση του. Έκτοτε τα κορίτσια και οι υπεύθυνοι του ορφανοτροφείου, μένουν σε λυόμενα κοντέινερ, τα οποία βρίσκονται στον προαύλιο χώρο του ιδρύματος.

Σήμερα 70 και πλέον κορίτσια διαφόρων ηλικιών, μένουν υπό την φροντίδα των υπευθύνων του ιδρύματος αλλά και την αμέριστη βοήθεια δεκάδων εθελοντών, ενώ μετά και την επισκευή των ζημιών, αλλά και ορισμένες παρεμβάσεις, εκτιμάται ότι το ίδρυμα, θα μπορεί να φιλοξενεί 100 συνολικά κορίτσια.