Latest News

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Αποκλειστικό! Ποιος Πρέσβης «μπλέκει» με… τουριστικές βίζες!

Σε μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή και «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» φέρεται ότι μπλέκουν τον Δημήτρη Πλατή, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Global Visa Center World (Hellas) που...
έχει αναλάβει με σύμβαση από το υπουργείο Εξωτερικών την υποστήριξη των ελληνικών προξενείων στην έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων (visa) σε αλλοδαπούς, που θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα μας!

Η δραστηριότητες της GVCW μάλιστα είχαν απασχολήσει τον Οκτώβριο του 2018 και το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μετά από καταγγελίες του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου που οδήγησαν σε παραίτηση τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
Ο κ. Πλατής ήταν πρέσβης, ενώ έχει διατελέσει στο παρελθόν γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. Σήμερα, εκτός από πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της GVCW (Hellas), είναι και μεγαλομέτοχος με ποσοστό 66% της μητρικής εταιρείας GVCW Operations LTD, που εδρεύει στη Λευκωσία της Κύπρου.
Η ελληνική εταιρεία, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εξωτερικών, είχε εκχωρήσει στην κυπριακή εταιρεία την υλοποίηση του έργου το οποίο προβλεπόταν στις συμβάσεις, λόγω των capital controls που είχαν επιβληθεί στη χώρα μας.
Οι λογαριασμοί
Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2019 οι μειοψηφούντες μέτοχοι προσέφυγαν στην Κυπριακή Δικαιοσύνη καταθέτοντας αγωγή κατά του κ. Πλατή, με την οποία υποστηρίζουν ότι υπογράφει συμβάσεις «μαϊμού», για δήθεν συμβουλευτικές υπηρεσίες, με εξωχώριες εταιρείες που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους, για να υπεξαιρεί και να «ξεπλύνει» μεγάλα χρηματικά ποσά.
Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στην αγωγή, ενώ το εισόδημα της GVCW Operations LTD για το 2018 προβλεπόταν να είναι περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ, εμφάνισε εξοδολόγιο ύψους 3.904.000 ευρώ, χωρίς να υπάρχει καμία σοβαρή αιτιολογία. Παράλληλα, ο κ. Πλατής –πάντα σύμφωνα με την αγωγή– επιχείρησε με παράνομους τρόπους να εκδιώξει από τη θέση του γενικού διευθυντή τον μέτοχο που ανέφερε εγγράφως στο διοικητικό συμβούλιο της κυπριακής εταιρείας τις οικονομικές ατασθαλίες.
Έτσι, στις 31 Οκτωβρίου 2019, το επαρχιακό δικαστήριο της Λευκωσίας εξέδωσε «προσωρινό διάταγμα», με το οποίο απαγόρευσε στην εταιρεία να συγκαλέσει διοικητικό συμβούλιο ή να αλλάξει τους γενικούς διευθυντές, μέχρι την οριστική συζήτηση της αγωγής. Ταυτόχρονα, ο δικαστής με τη σύμφωνη γνώμη της τράπεζας ζήτησε να «παγώσει» ο λογαριασμός της GVCW Operations LTD, μέσω του οποίου διακινούνται τα χρήματα προς τις εξωχώριες εταιρείες, μέχρι την ολοκλήρωση της νομικής διαδικασίας.
Οι  συμβάσεις με έδρα το Χονγκ Κονγκ
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ανάμεσα στις συμβάσεις που έχει υπογράψει ο κ. Πλατής είναι και αυτές με τις εταιρείες Even Horizon Incorporated, με έδρα τη Μπελίζ, Alpha And Delta Ocean Limited, με έδρα το Χονγκ Κόνγκ, και Ocemar Shipping Ltd, με έδρα τη Λευκωσία.
Σημειώνεται ότι η Μπελίζ είναι ανεξάρτητη χώρα της Κεντρικής Αμερικής στις Βορειοδυτικές Ακτές της Καραϊβικής, έχει 400.000 κατοίκους και θεωρείται ο «παράδεισος» των εταιρειών που ειδικεύονται στο «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμβαση της GVCW Operations LTD με την εταιρεία Even, με έδρα την 3301 Chetumal Street, Belize City, είναι γραμμένη στα ελληνικά, ενώ δεν αναφέρει το άτομο που υπογράφει ως εκπρόσωπος της εξωχώριας εταιρείας!
Σύμφωνα με τη σύμβαση, ο άγνωστος εκπρόσωπος της Even φέρεται να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στον πρώην ανώτατο Έλληνα διπλωμάτη στον τομέα «των κυβερνητικών σχέσεων», με σκοπό «την υπογραφή νέων συμβολαίων με ξένες κυβερνήσεις»… Η εν λόγω σύμβαση υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2017 και λήγει τον Ιούλιο του 2020.
Η δεύτερη προβληματική σύμβαση με την εταιρεία  Alpha And Delta Ocean Limited, που έχει έδρα το Χονγκ Κονγκ και εκπροσωπείται από τον φερόμενο ως διευθυντή της, Alex Ho, έχει ως σκοπό να επωφεληθεί η GVCW Operations LTD μεταξύ των άλλων «από την εμπειρία στην κινέζικη αγορά στον τομέα μάρκετινγκ και της προώθησης των επιχειρήσεων στον Τύπο της Κίνας…».
Ωστόσο, από μία έρευνα στο διαδίκτυο προκύπτει ότι μοναδική δραστηριότητα της εν λόγω εταιρείας είναι η πώληση ανταλλακτικών και μηχανημάτων σε πλοία.
Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας έχει ορίσει την GVCW ως «πάροχο υπηρεσιών υποστήριξης των Προξενικών Αρχών, με στόχο τη διευκόλυνση του έργου τους κατά τη διαδικασία παραλαβής αιτήσεων και λήψης βιομετρικών στοιχείων για τη χορήγηση θεώρησης εισόδου αλλοδαπών στην Ελλάδα και στον χώρο Schengen».
Πώς σχετίζεται, λοιπόν, μία εταιρεία που ασχολείται με πλοία με τις βίζες; Ποια είναι η πραγματική ιδιότητα του κ. Alex Ho;
Μια ακόμη εταιρεία, με την οποία φέρεται να έχει  οικονομικές συναλλαγές ο κ. Πλατής, είναι η Ocemar Shipping Ltd, που εδρεύει στο κτίριο «Ευαγόρας», όροφος 4, διαμέρισμα 41-42, στη Λευκωσία. Από τον τίτλο της και μόνο προκύπτει ότι έχει ναυτιλιακές δραστηριότητες. Για ποιον λόγο λοιπόν έχουν κατατεθεί σε αυτήν την εταιρεία χρήματα που αφορούν τη λειτουργία της GVCW Operations LTD;
Το «Π» απευθύνθηκε στον κ. Πλατή, ζητώντας την άποψή του για τη νομική εμπλοκή που έχει υπάρξει στην Κύπρο, αλλά εκείνος αρνήθηκε να απαντήσει.Επίσης, το «Π» επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αντιπρόεδρο της GVCW (Hellas) Ιωάννη Ζέππο, προκειμένου να τον ρωτήσει εάν γνωρίζει τις δραστηριότητες της μητρικής εταιρείας στην Κύπρο.
Ο κ. Ζέππος, πρώην ανώτατος διπλωμάτης, και αυτός είπε ότι εκείνη την ώρα οδηγούσε και θα επικοινωνούσε με την εφημερίδα αργότερα ο ίδιος. Όμως αν και έχουν περάσει αρκετά εικοσιτετράωρα από τότε, δεν έδωσε καμία απάντηση…
Μήπως έχουν κάποια απάντηση για όλα αυτά οι αρμόδιοι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών που είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων της GVCW (Hellas) ή ο κ. Πλατής, ώστε να τη δημοσιεύσουμε;
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο