Latest News

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Διχάζει η ανάπλαση στην Πλατεία Καρπάθου στον Πειραιά

Διχάζουν τα σχέδια για την ανάπλαση της πλατείας Καρπάθου στην Καλλίπολη...
του Πειραιά.

Κάτοικοι και καταστηματάρχες αντιδρούν στη δημιουργία γηπέδου 5Χ5 μέσα στην πλατεία με την παιδική χαρά, ζητώντας να γίνει διαβούλευση της Δημοτικής Αρχής με φορείς της περιοχής. 
Από την άλλη πλευρά, ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης εμμένει ότι δεν αλλάζει το σχέδιο για το 5Χ5 και υποστηρίζει ότι τα περί διαβούλευσης είναι προσχηματικά, λέγοντας πως το θέμα έχει συζητηθεί και ψηφιστεί ομόφωνα από την Κοινότητα και το Δημοτικό Συμβούλιο, που ωστόσο άλλαξαν σύνθεση μετά τις τελευταίες εκλογές.  
Το θέμα συζητήθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά με αφορμή το 33ο θέμα στην ημερήσια διάταξη "Τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Πειραιά στο Ο.Τ.188Α/Τ.29, που περικλείεται από τις οδούς Καρπάθου – Κλεισόβης και τον πεζόδρομο Ανδριανοπούλου, για την προσαρμογή της ρυμοτομικής γραμμής στην πλατεία Καρπάθου, όσο το δυνατόν στην υφιστάμενη κατάσταση, και τον καθορισμό χώρων πρασίνου, παιδικής χαράς, άθλησης  και αναψυχής – πλατείας".

Όσα μάθαμε από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Από την ανοικτή και ζωντανή συζήτηση που έγινε με παρεμβάσεις εκπροσώπων κατοίκων και καταστηματαρχών, ύστερα κυρίως από προτροπή του Δημάρχου που ήθελε να ακούσει όσους αντιδρούν ενώ κάποιοι ζητούσαν ακόμα και εξουσιοδοτήσεις, μπορεί κανείς να βγάλει κάποια πρώτα συμπεράσματα:

@ Όλοι συμφωνούν ότι χρειάζεται να γίνει ανάπλαση στην πλατεία Καρπάθου που σήμερα δεν έχει την καλύτερη εικόνα. Το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, καθώς έχει ενταχθεί στην ΟΧΕ.
 Όλοι, ειδικοί και μη, έχουν διαφορετική άποψη για το πως θέλουν να γίνει η ανάπλαση της πλατείας με την παιδική χαρά και ακούγονται ακόμη και απίστευτες προτάσεις ακόμα καιγια πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής! (σ.σ. Δίπλα στην πλατεία λειτουργεί σχολείο χωρίς προαύλιο, ίσως η ανάπλαση της πλατείας είναι μια ευκαιρία να βρεθεί λύση για τους μαθητές και μαθήτριες).
Οι αντιδράσεις  (και φαίνεται πως ξεπερνούν τις συνήθεις γκρίνιες χωρίς να χρειάζεται να γίνει γκάλοπ) επικεντρώνονται στη δημιουργία γηπέδου 5Χ5 που θα μικρύνει την πλατεία και την παιδική χαρά. Μάλιστα, με μια προσφυγή φαίνεται πως μπορεί να τιναχθεί στο αέρα όχι μόνο το 5Χ5 αλλά ένα έργο ΟΧΕ! 
Σίγουρα με διαβούλευση ή όχι πρέπει να βρεθεί "χρυσή τομή" γιατί εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ένα έργο να γίνεται για τους κατοίκους που ζουν στην περιοχή, διαφορετικά δεν έχει νόημα...