Latest News

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Πώς θα μπει βήμα-βήμα τάξη σε κάθε Σχολή - Η στρατηγική τα εμπόδια και η πολιτική αντιπαράθεση

Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την επέμβαση της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ αποδίδονται από...
την κυβέρνηση στην προσπάθεια ομάδων να διατηρήσουν ζωτικό χώρο και να πιέσουν ώστε να μειωθεί η ένταση καταπολέμησης της παραβατικότητας, με τα ίδια στελέχη να διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από την τήρηση του νόμου.

Πηγές με γνώση του σχεδιασμού της αστυνομίας σημειώνουν ότι όλες οι επιχειρήσεις γίνονται με βάση το νόμο, παρουσία εισαγγελέα και ύστερα από καταγγελίες για παράνομες πράξεις. Θυμίζουν μάλιστα την ανακοίνωση της συγκλήτου του πανεπιστημίου που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και έκανε λόγο για κίνδυνο τόσο των φοιτητών, όσο και του προσωπικού.
Ο στόχος που περιγράφεται από κυβερνητικής πλευράς είναι τα πανεπιστήμια της χώρας «να λειτουργήσουν ως πραγματικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και όχι ως άσυλα ανομίας και παρανομίας», με την απόδοση τους «στους φυσικούς τους χρήστες: στους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τους καθηγητές».
Από το Μέγαρο Μαξίμου θυμίζουν ότι μέχρι πριν 2 μήνες στην ΑΣΟΕΕ γινόταν παζάρι με μαϊμού προϊόντα, υπήρχαν εντός του ιδρύματος αποθήκες χονδρικής και υπήρχε διακίνηση ναρκωτικών. Μετά τις συντονισμένες αστυνομικές ενέργειες η κατάσταση έχει αλλάξει και οι εικόνες αυτές έχουν εκλείψει.
Ανάλογες επιχειρήσεις θα γίνουν όπου κρίνεται απαραίτητο, με τήρηση της νομιμότητας από πλευράς αστυνομίας, σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές και τις πρυτανείες. «Θα προχωρήσουμε βήμα βήμα, σχολή σχολή», όπως ανέφερε πηγή. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει δοθεί εντολή οι επιχειρήσεις να γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην κινδυνεύσει η σωματική ασφάλεια τόσο των φοιτητών όσο και των αστυνομικών. Το περασμένο Σάββατο, στην άτυπη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε πει ότι «οι καταλήψεις θα τελειώσουν με προσοχή κι όχι με 3.000 παιδιά μέσα στο Πανεπιστήμιο» και πρόσθεσε ότι «κάποιοι θέλουν έναν νέο Γρηγορόπουλο».
Ο εορτασμός του Πολυτεχνείου σε τέσσερις ημέρες προκαλεί εγρήγορση σε κυβέρνηση και αστυνομία καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου θα επιχειρήσουν να δυναμιτίσουν την κατάσταση και να προκαλέσουν επεισόδια. Σήμερα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των επικεφαλής της αστυνομίας με τους Πρυτάνεις του Πολυτεχνείου, της ΑΣΟΕΕ, της Νομικής και του Παντείου ώστε να αποφευχθούν τα έκτροπα στις πανεπιστημιακές σχολές και να μην χρησιμοποιηθούν ως ορμητήρια για διάφορες ομάδες. Εξετάζεται να κλείσουν νωρίτερα οι σχολές, ενώ αναμένεται να διατεθούν πέντε χιλιάδες αστυνομικοί για την τήρηση της τάξης και την αντιμετώπιση επεισοδίων.
Το όλο κλίμα έχει πυροδοτήσει και σκληρή πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου μιλά για «εικόνες ντροπής στην ΑΣΟΕΕ, κατασυκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος και του ασύλου, που παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές, όταν η νεολαία ήταν ο εσωτερικός εχθρός και νόμος ήταν το δίκαιο του χωροφύλακα».
Το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι «η παρουσία ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΣΟΕΕ, η έκδοση ανακοίνωσης από τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και η κάλυψη που παρέχουν στους μπαχαλάκηδες δείχνουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μένει κολλημένο στη λογική του 3%».