Latest News

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Α' Κοινότητα Πειραιά: Να επιστραφεί από τον ΟΛΠ η δημοτική έκταση στο Παλατάκι

Την επιστροφή από τον ΟΛΠ της δημοτικής έκτασης στο Παλατάκι στο Δήμο Πειραιά...

ζητά με ομόφωνο ψήφισμα η Α' Κοινότητα Πειραιά.

Ειδικότερα, κατά την τελευταία συνεδρίαση,  το Συμβούλιο της Α' Κοινότητας Πειραιά  ενέκρινε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:

"ΨΗΦΙΣΜΑ:Το Συμβούλιο της Α' Κοινότητας του Δήμου Πειραιά - στα όρια της οποίας ανήκει το Παλατάκι - απαιτεί την άμεση επιστροφή στον Δήμο και τους Δημότες της δημοτικής έκτασης 115 στρεμμάτων στο Παλατάκι που κατέχει και νέμεται η ΟΛΠ ΑΕ-COSCO.
Ζητούμε από τον Δήμαρχο και τις Υπηρεσίες του Δήμου να μας γνωστοποιήσουν το νομικό καθεστώς της έκτασης αυτής, καθώς και τις νομικές ενέργειες που ήδη έχουν γίνει και προγραμματίζονται για την επιστροφή της δημοτικής έκτασης στον Δήμο και το άνοιγμά της στους κατοίκους".

Ως γνωστόν, η Α' Κοινότητα Πειραιά, δηλ. η Πειραϊκή Χερσόνησος, έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό από όλες τις Κοινότητες του Πειραιά και τη μικρότερη αναλογία αστικού πρασίνου ανά κάτοικο σε όλη την Ελλάδα. Η δημοτική έκταση των 115 στρεμμάτων στο Παλατάκι που ήταν στο παρελθόν ο πνεύμονας πρασίνου της Πειραϊκής, δηλ. αστικό δάσος όπου πήγαιναν εκδρομή  τα σχολεία της περιοχή μας, πρέπει επειγόντως να ξαναγίνει χώρος υψηλού πρασίνου, ως ελάχιστη συμβολή της πόλης μας στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. 

Παράλληλα, το νέο δάσος θα λειτουργήσει και ως χώρος αναψυχής και αθλοπαιδιών, αλλά και ως αρχαιολογικός περίπατος, καθώς περικλείει τα 'φυλακισμένα μνημεία', δηλ. τον Τάφο του Θεμιστοκλή, μεγάλο τμήμα του Κονώνειου Τείχους και το ίδιο το "Παλατάκι", το βασιλικό κυνηγετικό περίπτερο που έδωσε το όνομα στην περιοχή. Το ΚΑΣ, με απόφαση του 2018, απαιτεί να διασφαλισθεί η πρόσβαση του κοινού στα μνημεία αυτά, ενώ στο πλαίσιο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων είναι επιβεβλημένη η σύνδεσής τους με το υπόλοιπο 'ελεύθερο' Κονώνειο Τείχος, σε ενιαίο αρχαιολογικό περίπατο τριών και πλέον χιλιομέτρων μέχρι τη Ζέα. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ασφαλτοστρωμένη αυτή έκταση που ήταν ο υπαίθριος χώρος αποθήκευσης ξυλείας, μετά την απομάκρυνση του εμπορικού λιμένα κατέστη πλεονάζουσα και παραμένει κενή, υποαπασχολούμενη ως εφεδρικό πάρκινγκ για πούλμαν που παραλαμβάνουν τους τουρίστες, κατά τις ελάχιστες μέρες του χρόνου που φθάνουν στο λιμάνι πολλά κρουαζιερόπλοια μαζί. Μετά την αναμενόμενη επιβολή  μεγίστου επιτρεπόμενου  αριθμού κρουαζιερόπλοιων ανά ημέρα, δεν θα γίνεται ούτε αυτή η ελάχιστη χρήση της έκτασης. Απόδειξη του πλεονάζοντος χαρακτήρα της είναι ότι πριν από λίγα χρόνια μεγάλο μέρος της (75 στρέμματα) είχε παραχωρηθεί με σύμβαση από τον κρατικό ΟΛΠ για 25 χρόνια σε κοινοπραξία εταιριών (LAMDA κ.ά.) για την ανέγερση και εκμετάλλευση Εκθεσιακού-Συνεδριακού και Επιχειρηματικού Κέντρου - ένα έργο που ακυρώθηκε το 2015, ενόψει της πώλησης του ΟΛΠ στην COSCO.

Η Αγωνιστική Κοινοτική Κίνηση Πειραιά ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Α' ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ-ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ! θα αγωνιστεί με όλα τα μέσα για την επανάκτηση και επανάχρηση από τους κατοίκους της δημοτικής έκτασης στο Παλατάκι και την αποκατάσταση του κοινόχρηστου χαρακτήρα της, ως ελεύθερου χώρου υψηλού πρασίνου, άθλησης, αναψυχής και αρχαιολογικού περιπάτου. 

Καλούμε τους κατοίκους της Πειραϊκής και ολόκληρου του Πειραιά, καθώς και τους φορείς της πόλης και όλες τις Κοινοτικές και Δημοτικές παρατάξεις σε κοινό αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Δήμου στην κατεχόμενη έκταση και των δικαιωμάτων των κατοίκων σε περισσότερο πράσινο και κοινόχρηστο ελεύθερο χώρο. 

Για την Αγωνιστική Κοινοτική Κίνηση Πειραιά
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Α' ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ-ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ!
Οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι Δήμητρα Βήνη & Σωτήρης Αλεξόπουλος