Latest News

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Οι τρεις Τούρκοι υπουργοί που θα «πληρώσουν» την… κωλοτούμπα Τραμπ

Τρεις Τούρκοι υπουργοί -της Ενέργειας, της Άμυνας και των Εσωτερικών – είναι τα πρώτα πρόσωπα σε βάρος των οποίων...
επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ μετά το διάταγμα Τραμπ με το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ποια τιμωρητικά μέτρα σχεδιάζει για την Τουρκία μετά την συνεχιζόμενη εισβολή στο έδαφος της βόρειας Συρίας.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αφενός δεσμεύονται οι τυχόν πόροι των υπουργείων και των υπουργών στην αμερικανική διαδικασία και αφετέρου θα εμποδίζονται στο εξής οι διεθνείς συναλλαγές τους αποτιμημένες σε δολάρια.
Το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ εσπευσμένα σε μια προσπάθεια κατευνασμού των έντονων αντιδράσεων που προκαλεί η πολιτική του εν μέσω της τουρκικής εισβολής στα εδάφη των Κούρδων προβλέπει επίσης την απαγόρευση εισόδου στους τρεις τούρκους υπουργούς.
Ο Τραμπ, μάλιστα, επέλεξε και να τηλεφωνήσει στον Ερντογάν μετά την υπογραφή του διατάγματος που ανήρτησε στο Twitter προκειμένου, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, να απαιτήσει από τον Τούρκο πρόεδρο να «τερματίσει την εισβολή» των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και να κηρύξει «άμεσα κατάπαυση του πυρός».
Ο Τραμπ προέτρεψε κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης τον Ερντογάν να αρχίσει «διαπραγματεύσεις με τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία», σύμφωνα με τον Πενς, ο οποίο ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ταξιδέψει στην Τουρκία με εντολή του προέδρου των ΗΠΑ.
«Ο πρόεδρος Τραμπ ήταν πολύ αυστηρός με τον πρόεδρο Ερντογάν. Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν πράσινο φως στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία» πρόσθεσε ο Πενς.