Latest News

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Στα «χαρακώματα» για φόρους και πλεονάσματα! Κομπασμοί και… αυτογκόλ!


Με εκατέρωθεν ειρωνείες συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ...
στην ΔΕΘ.

Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όχι για όσα εξήγγειλε, αλλά γιατί δεν εξήγγειλε ακόμα περισσότερες φοροαπαλλαγές, όπως την εισφορά αλληλεγγύης και την προκαταβολή φόρου. Κάτι ανάλογο είπε και  ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην τηλεόραση του Αlpha, όπου δήλωσε ό,τι θα ήθελε να δει περισσότερες ελαφρύνσεις και για άλλες κοινωνικές κατηγορίες.
Οι απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ακόμα περισσότερες φοροαπαλλαγές, ύστερα από μια τετραετία φορολογικής εξόντωσης της μεσαίας τάξης, αντιμετωπίζονται σχεδόν συγκαταβατικά από την κυβέρνηση, εκεί όμως που, όπως γράφει χαρακτηριστικά το iefimerida.gr,  παίρνουν τα τηλέφωνα και τα φαξ φωτιά είναι, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν προωθεί το αίτημα για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Η θέση της Κουμουνδούρου είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ήδη αποσπάσει από τους εταίρους το πράσινο φως, για την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5%, χάρη στην χρήση του «μαξιλαριού» του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η «επιτυχία» της προηγούμενης κυβέρνησης δεν πιστοποιείται από τις επίσημες θέσεις των εταίρων και δανειστών, ενώ και οι δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργούν ένα κάποιο μυστήριο. Όταν για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, που δεν έχει πετύχει αλλά έχει ήδη «δρομολογήσει», προκάλεσε την ειρωνική αντίδραση του Στέλιου Πέτσα, που έκανε λόγο για μια «κρυφή επιτυχία» της κυβέρνησης Τσίπρα, που δεν την γνωρίζει κανείς στις Βρυξέλλες.
Την ίδια ώρα ακόμη και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας χθες στον Alpha, ομολόγησε ότι η περίφημη μείωση που δήθεν είχε πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, αφού συμφώνησε, ότι ορισμένοι υπουργοί της ευρωζώνης προφανώς και θα αντιδρούσαν. Διατύπωση που αφήνει σαφώς να εννοηθεί, ότι η δήθεν επιτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν απλά ένα σχέδιο, που ήθελε να διαπραγματευτεί με τους δανειστές.
Γεγονός που δεν απέτρεψε πάντως τον κ. Τσίπρα, να δηλώσει από το Κόμο της Ιταλίας ότι ο πρωθυπουργός διαπραγματεύεται αυτό που εκείνος είχε ήδη πετύχει!