Latest News

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Ποια είναι η θέση του Δήμου Πειραιά για τα στρέμματα στο "Παλατάκι" και το Master plan ΟΛΠ

Αν και κάπως καθυστερημένα μετά από σχεδόν τρία χρόνια σιωπής από την σύμβαση παραχώρησης της ΟΛΠ ΑΕ ...
φαίνεται πως τώρα άρχισε δειλά δειλά να γίνεται κουβέντα από τη Δημοτική Αρχή Πειραιά για τα 130 στρέματα στο Παλατάκι.
Όπως είπε ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης πρόκειται για ένα χώρο ο οποίος ανήκει στον Πειραιά, αλλά εκχωρήθηκε στην COSCO με βάση τη συμφωνία παραχώρησης του ΟΛΠ.
«Προεκλογικά κατηγορήθηκα ότι δεν κυνήγησα το θέμα», υποστηρίξε ο Γ. Μώραλης, αλλά «είμαι ο μόνος που ασχολήθηκα με αυτό και έχω κάνει πολλές επαφές με Υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης. Φυσικά, έθεσα το θέμα και στους νέους Υπουργούς με τους οποίους συναντήθηκα και τόνισα ότι εάν δεν βρεθεί λύση ο δήμος θα προσφύγει στη δικαιοσύνη. Καλύτερα όμως θα ήταν να λυθεί εξωδικαστικά το ζήτημα για να μην μπλέξουμε στις χρονοβόρες διαδικασίες των δικαστηρίων. 
Ωστόσο αλήθεια είναι ότι η σύμβαση παραχώρησης της ΟΛΠ ΑΕ στην Cosco δεν έγινε προεκλογικά, αλλά πριν από σχεδόν τρία χρόνια (2016), αλλά μέχρι πρότινος δεν είχε ακουστεί δημόσια ούτε μια κουβέντα από το Δήμο Πειραιά πέρα από κάποια δημοσιεύματα του Reportaz Net και μια προεκλογική αναφορά του Πέτρου Κόκκαλη ότι διαφωνεί με τους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής Μώραλη για τη διεκδίκηση των 130 στρεμμάτων στο Παλατάκι...


Το νέο (master plan) της  ΟΛΠ ΑΕ


Στο μεταξύ, το νέο αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο (master plan) της  ΟΛΠ ΑΕ αναμένεται να συζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), που συνεδριάζει την Τετάρτη 25/9στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Ο Δήμος του Πειραιά είναι υπέρ του αναπτυξιακού σχεδίου που έχει υποβάλλει ο ΟΛΠ για το λιμάνι του Πειραιά με βάση τις αλλαγές που έχουν προτείνει όλοι οι φορείς της πόλης.
 Όπως παραδέχτηκε ο Γ. Μώραλης, ο δήμος είναι υπέρ της επέκτασης του λιμανιού προς το νότο με τη δημιουργία δύο νέων προβλητών για την υποδοχή σύγχρονων κρουαζιερόπλοιων, αρκεί να υπάρχουν οι υποδομές ώστε τα πλοία να παίρνουν ρεύμα από την ξηρά για να μην λειτουργούν οι ηλεκτρομηχανές τους που προκαλούν ρύπανση. 
Επίσης, είναι υπέρ της κατασκευής των ξενοδοχείων γιατί ο Πειραιάς δεν διαθέτει πολλά ξενοδοχεία με υποδομές και για άλλες εκδηλώσεις, όπως συνεδριακά κέντρα. Σίγουρα, είπε ο Γ. Μώραλης, δεν είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία ενός καταστήματος, αλλά να μην ξεπερνά τα 5.000 τμ. Αυτό που προτείνει η COSCO έκτασης 22.000 τμ., ο Γ. Μώραλης τόνισε ότι είναι ύποπτο διότι ενδέχεται να το χρησιμοποιήσει μελλοντικά ως εμπορικό κέντρο. 
Εξάλλου ο δήμος θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να δημιουργηθεί Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στο κτήριο του Σιλό. Είναι κάτι που το θέλει όλη η πόλη, υπογράμμισε ο Γ. Μώραλης και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να πραγματοποιηθεί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ 

Χαρίζουν περιουσία του Δήμου Πειραιά στην Cosco! - Ερωτηματικά για τη σιωπή με το "Παλατάκι" (ΕΓΓΡΑΦΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ) - REPORTAZ NET