Latest News

Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

Αλαλούμ με το Κέντρο Καινοτομίας στον Πειραιά

Αλαλούμ επικρατεί σχετικά με τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας στον χώρο των παλαιών Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα που...
προανήγγειλε από τη Βουλή ότι πρόκειται να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη ανεκμετάλλευτη περιοχή, αλλά κυρίως να αποκτήσει μια νέα ταυτότητα και έναν άλλο χαρακτήρα για τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, Κέντρο Καινοτομίας προβλέπεται να γίνει στο μέλλον και σύμφωνα τουλάχιστον με τα σχέδια της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) που χρηματοδοτεί συνολικά με περίπου 80 εκταομμύρια ευρώ το Δήμο Πειραιά. Μέχρι στιγμής φαίνεται να υπάρχει μια ασάφεια, καθώς από τις επίσημες εξαγγελίες δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα δημιουργηθούν δύο Κέντρα Καινοτομίας ή πρόκειται τελικά να γίνει μόνο ένα, είτε στον Πειραιά είτε στο Κερατσίνι - Δραπετσώνα. 
Καλό είναι να ξεκαθαριστεί από τους αρμόδιους ή μη το θέμα, γιατί μάλλον είναι υπερβολικό και δεν έχει νόημα να δημιουργηθούν τώρα δύο Κέντρα Καινοτομίας και μάλιστα σε γειτονικούς Δήμους. 
Τα Λιπάσματα
Η υπό ανάπλαση περιοχή των λιπασμάτων, βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά. Πήρε το όνομά της από το εργοστάσιο στη Δραπετσώνα, τη βιομηχανική μονάδα της ανώνυμης ελληνικής εταιρείας Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων (ΑΕΕΧΠΛ), που κατασκευάστηκε τον Οκτώβριο του 1910.
Η μονάδα ήταν χτισμένη σε παραθαλάσσια περιοχή, ενώ από την έναρξη της λειτουργίας της από τον Νικόλαο Κανελλόπουλο έως και το 1946 που αγοράσθηκε από τον Μποδοσάκη-Αθανασιάδη, το εργοστάσιο κυριαρχούσε στην οικονομική ζωή του Πειραιά. Υπέστη μεγάλες ζημίες την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά παρέμεινε σε λειτουργία και τη δεκαετία του 1950 γνώρισε νέα, μεγάλη άνθηση. Το 1993 η εταιρεία υπήχθη στη διαδικασία της εκκαθάρισης, το εργοστάσιο πέρασε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, ωστόσο το 1999 έπαυσε οριστικά να λειτουργεί.
Σχεδόν 23 χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 2016, ψηφίστηκε στη Βουλή σχετική ρύθμιση για την οριστική παραχώρηση της λιμενικής ζώνης των Λιπασμάτων από τον ΟΛΠ στον δήμο. Προηγουμένως, η έκταση είχε εξαιρεθεί από τη Σύμβαση Παραχώρησης Δημοσίου-ΟΛΠ και, στη συνέχεια, ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας συμπεριέλαβε σε νομοσχέδιο, ειδικό άρθρο (49), στο οποίο ορίστηκε ως «Περιοχή Λιπασμάτων» η χερσαία έκταση (περίπου 86.000 τμ) μέσα στη χερσαία ζώνη του ΟΛΠ από τον λιμενοβραχίονα Κράκαρη έως τον όρμο της Δραπετσώνας (δεξαμενές καυσίμων).
Τα προηγούμενα χρόνια ο δήμος Δραπετσώνας κατάφερε να φτιάξει ανοιχτό θέατρο, τρία γήπεδα και έναν χώρο περιπάτου δίπλα στη θάλασσα. Όλα αυτά, στο 1/3 από τα 640 στρέμματα της συνολικής έκτασης. Πρόκειται για μέρος της έκτασης των Λιπασμάτων, που ανήκει αυτή τη στιγμή στην ιδιοκτησία του δήμου.
Για να γίνουν όμως τα παραπάνω έργα, το 2015 επετεύχθη η αλλαγή χρήσεων γης με νόμο, για να αποτραπεί η οικοπεδοποίηση και να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις δημιουργίας ενός υπερτοπικού πόλου πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού, παιδείας και υγείας.
Ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος έχει αρχικώς χαρακτηρίσει θετική την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας. Ωστόσο υπενθύμισε ότι ο δήμος έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια την προσπάθεια αναβάθμισης της περιοχής, έχοντας πετύχει σημαντικά έως τώρα αποτελέσματα.
@ Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης δεν έχει τοποθετηθεί σχετικώς, τουλάχιστον όσο γνωρίζουμε και μάλλον χρειάζεται να πάρει θέση τουλάχιστον όσον αφορά τα σχέδια της ΟΧΕ για το Κέντρο Καινοτομίας.