Latest News

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Ορκωμοσία Βουλής: Οι αρχηγοί τα παράξενα και τα νέα κόμματα

Ένας ακόμα κοινοβουλευτικός κύκλος ξεκινά και θα διαρκέσει για τουλάχιστον...
τέσσερα χρόνια.
Οι 300 νέοι βουλευτές συγκροτούν την Βουλή της 18ης περιόδου της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας. Αύριο θα γίνει και η πρώτη ψηφοφορία, για την εκλογή Προέδρου της Βουλής, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζει τον υποψήφιο της ΝΔ Κώστα Τασούλα.
Στο πρώτο έδρανο των αξιωματούχων θα καθίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος με την έναρξη της συνεδρίασης θα αναγνώσει την ειδική ημερήσια διάταξη, θα εκφωνήσει τον κατάλογο των βουλευτών που ανακηρύχθηκαν σύμφωνα με το νόμο και ο κατάλογος αυτός θα καταχωρηθεί στα Πρακτικά.
Αμέσως μετά ο προεδρεύων, θα ζητήσει από τον Γραμματέα να εξέλθει από την Ολομέλεια και να συνοδεύσει στην αίθουσα τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο με τα μέλη της ΔΙ Συνόδου όπου θα τελέσουν τον καθιερωμένο αγιασμό και θα πραγματοποιήσουν την θρησκευτική ορκωμοσία. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει και ο πολιτικός όρκος για όσους βουλευτές το επιθυμούν και ο όρκος στο Κοράνι.
Περίεργα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο 13ος Πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης και ο 9ος εκλεγμένος. Η δύναμη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας είναι η τετάρτη πιο ισχυρή από τότε που ιδρύθηκε το κόμμα το 1974.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και στις 3 εκλογικές αναμετρήσεις από το 2015 κατόρθωσε να «γράψει» 3 μπροστά από το ποσοστό του.
Για το ΚΙΝΑΛ το ποσοστό του 8,10% που πήρε σε αυτές τις εκλογές είναι το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό- μετά το 6,28% του Σεπτεμβρίου του 2015 και το 4,6% του Ιανουαρίου του 2015.
Πρώην σύντροφοι θα καθίσουν δίπλα δίπλα μετά από τέσσερα χρόνια και εννοούμε το ΣΥΡΙΖΑ με το ΜέΡΑ25. Πολοί αναμένουν τις αντιδράσεις μεταξύ του πρωην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Γιάνη Βαρουφάκη.
Στην Βουλή αυτή θα συμμετέχουν 5 πρώην πρωθυπουργού.
Οι ενδυματολογικές επιλογές των βουλευτών και κυρίως των 61 γυναικών βουλευτών και πάλι θα τραβήξουν τα φλας των φωτογραφικών φακών.