Latest News

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Όλοι οι άνθρωποι του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ένα ισχυρό κέντρο λήψης αποφάσεων και συντονισμού του κυβερνητικού έργου θα είναι το Μέγαρο Μαξίμου του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον κύκλο των συνεργατών του να ...
σχηματοποιείται προοδευτικά. 
Για ένα διάστημα, η έδρα του κυβερνητικού μηχανισμού θα είναι στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά θα προετοιμάζεται παράλληλα η μετάβαση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου θα εδρεύει η Γενική Γραμματεία Συντονισμού του κυβερνητικού έργου.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε εδώ και καιρό σχηματοποιήσει την ομάδα κρούσης του Μεγάρου Μαξίμου. Βασικό πρόσωπο αναφοράς θα είναι ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού. Ο κ. Δημητριάδης είναι πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Μητσοτάκη, τα γραφεία τους θα είναι… μεσοτοιχία, ενώ ο κ. Δημητριάδης είχε ρόλο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού και στην οδό Πειραιώς. Δικηγόρος, άνθρωπος για ειδικές αποστολές και απολύτως έμπιστος, ο κ. Δημητριάδης είναι ο γιος της Κατερίνας Μητσοτάκη, της αδερφής του πρωθυπουργού, ενώ είναι κοντά του από την πρώτη στιγμή που κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής, το 2004. Ο κ. Δημητριάδης, μάλιστα, έχει ήδη αρχίσει να σχηματοποιεί την ομάδα του, με πρόσωπα που προέρχονται από τον οργανισμό της ΝΔ.
Ένας ακόμα άνθρωπος με καίριο ρόλο θα είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Με καταγωγή από την Κάρπαθο, σπουδαίες ακαδημαϊκές περγαμηνές και λογική manager, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν εδώ και καιρό σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη για Συνταγματικά θέματα, ενώ πλέον θα είναι επιφορτισμένος με τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, τη στοχοθεσία, αλλά και τον προσδιορισμό των χρονοδιαγραμμάτων.
Τα καθήκοντα της επιτήρησης του κυβερνητικού έργου, της υποβοήθησης των υπουργών στα καθήκοντά τους και του σχεδιασμού θα αναλάβει ο Άκης Σκέρτσος, ο νέος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ που εδώ και αρκετούς μήνες είναι κοντά στον κ. Μητσοτάκη.
Προερχόμενος από τον ΣΕΒ, αλλά έχοντας και διαδρομή στο πλευρό πολιτικών προσώπων, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Γιάννης Στουρνάρας, αλλά και ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ο κ. Σκέρτσος θα έχει σημαντικό ρόλο στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από τον κ. Μητσοτάκη και προσδιορίστηκαν πιο συγκεκριμένα με τους φακέλους που πήραν στα χέρια τους οι υπουργοί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο κ. Σκέρτσος θα έχει στο πλευρό του δύο γενικούς γραμματείς, τον Θανάση Κοντογεώργη που θα είναι αρμόδιος για τα εσωτερικά θέματα, και τη Βίκυ Λοΐζου, που θα έχει την αρμοδιότητα των παραγωγικών υπουργείων.
Σημαντικός είναι ο ρόλος δύο νομικών. Ο Τάκης Πικραμμένος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Μητσοτάκη, θα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, θα αναλαμβάνει «αποστολές», ενώ θα έχει και σημαντικό θεσμικό ρόλο, μια και θα αναλάβει σε ύστερο χρόνο την ολοκλήρωση της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Ακόμα, ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, καθηγητής Νομικής Στέλιος Κουτνατζής, θα είναι σε ανοιχτή γραμμή με όλα τα υπουργεία, μια και έχει την επιμέλεια του νομοπαρασκευαστικού σκέλους, σε άμεση επικοινωνία τόσο με τον άμεσο προϊστάμενό του, Άκη Σκέρτσο, όσο και με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.
Τέλος, μέλος του «πρωινού καφέ», σε αυτή την πρώτη σύνθεσή του, είναι και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μητρόπουλος, ο οποίος ήταν ατύπως στο επιτελείο Μητσοτάκη τα τελευταία χρόνια και θα έχει ρόλο συμβούλου στρατηγικής και ευρωπαϊκών υποθέσεων. Για τα διεθνή, σημαντικός θα είναι ο ρόλος της πρέσβειρας Έλενας Παπαδοπούλου, η οποία θα είναι η προϊσταμένη του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού. Η κα Παπαδοπούλου η οποία, μετά τον διωγμό της από τον Νίκο Κοτζιά από τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, εστάλη στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, μέχρι να αποκατασταθεί σε καίρια θέση, στην αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Κόσοβο, θα είναι ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα του Μαξίμου για τις διεθνείς επαφές.
Στο Μαξίμου με έναν ρόλο εντός, εκτός και επί τα αυτά θα είναι ο έμπιστος περί τα κομματικά του προέδρου, Θανάσης Νέζης, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να αποσαφηνιστούν και οι αρμοδιότητες του Γιώργου Μυλωνάκη, ο οποίος ακούγεται και για τη θέση του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.
Η επικοινωνία
Πρόσωπο της επικοινωνίας θα είναι ο εκ Δομοκού προερχόμενος, Στέλιος Πέτσας. Άνθρωπος των αριθμών, ήταν στο ΓΛΚ επί Χρήστου Σταϊκούρα στην κυβέρνηση Σαμαρά, θήτευσε ως σύμβουλος Δημοσιονομικής Πολιτικής του κ. Μητσοτάκη, ενώ από το 2018 και εντεύθεν προήχθη σε διευθυντή του γραφείου του τότε προέδρου της ΝΔ. Άνθρωπος αποτελεσματικός και μεθοδικός, θεωρείται έμπιστος του κ. Μητσοτάκη και εκτιμάται ότι θα εκπλήξει θετικά με τις επικοινωνιακές του αρετές.
Μέχρι στιγμής, διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού παραμένει ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, Κωνσταντίνος Ζούλας. Ο κ. Ζούλας έχει αναλάβει το βάρος της επικοινωνίας αυτές τις πρώτες μέρες, έχοντας στο πλευρό του τον αναπληρωτή διευθυντή του γραφείου Τύπου, πλέον, και έμπειρο δημοσιογράφο, Αργύρη Παπαπαστάθη, ο οποίος παραμένει επιφορτισμένος και με τις επαφές με τα διεθνή ΜΜΕ. Στο γραφείο Τύπου, σε αυτήν τη φάση, παραμένουν πρόσωπα από τη ΝΔ, όπως ο Πρόδρομος Πύρρος και ο Βασίλης Καραμητσόπουλος.
Ακόμα, καίριος είναι ο ρόλος της Κύρας Κάπη που θα έχει τον ίδιο ρόλο που είχε και στα χρόνια της αντιπολίτευσης: Θα είναι ο άνθρωπος δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα πάντα, ενώ θα έχει το θεσμικό «καπέλο» της διευθύντριας Επικοινωνίας του Μεγάρου Μαξίμου.
Η Βουλή
Στη Βουλή, τέλος, επιστρέφει ο στενός συνεργάτης και προσωπικός φίλος του κ. Μητσοτάκη, Μιχάλης Μπεκίρης, ο οποίος ήταν διευθυντής του γραφείου του στη ΝΔ έως το 2018. Θα είναι διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή, με διευρυμένες αρμοδιότητες. Στο γραφείο στη Βουλή, σε καίρια θέση, θα είναι και η επίσης στενή συνεργάτιδα του κ. Μητσοτάκη, Ελίνα Κυπραίου, κόρη της ιδιαιτέρας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Σάκης Κυπραίου. Τέλος, σημαντικός θα είναι και ο ρόλος του νέου γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρου Καλαφάτη, ο οποίος θα πρέπει να είναι ο σύνδεσμος μεταξύ Μαξίμου και βουλευτών.
Του Γιώργου Ευγενίδη
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο