Latest News

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Ο Κώστας Τασούλας νέος πρόεδρος της Βουλής με ρεκόρ ψήφων

Με 283 ψήφους εκλέχθηκε ο Κώστας Τασούλας πρόεδρος ...
της Βουλής. 

Τον νέο πρόεδρο υπερψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25. Ο κ. Τασούλας έσπασε το ρεκόρ που κατείχε η Ζωή Κωνσταντοπούλου από το 2015 με 235 ψήφους.
Συνολικά, ψήφισαν 298 βουλευτές, αφού απουσίαζαν Έφη Αχτσιόγλου και Δημήτρης Τζανακόπουλος,
Οι αντιπρόεδροι της Βουλής
Στις τρεις πρώτες θέσεις των αντιπροέδρων της Βουλής θα είναι οι:
  • Χαράλαμπος Αθανασίου,
  • Νικήτας Κακλαμάνης
  • Θανάσης Μπούρας
Στην θέση του δ αντιπροέδρου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει τον Δημήτρη Βίτσα, ενώ για τις υπόλοιπες θέσεις προτείνονται οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ, Απόστολος Αβδελάς από την Ελληνική Λύση και ένας εκ των Σοφίας Σακοράφα και Κλέωνα Γρηγοριάδη από το ΜεΡΑ25.
Οι πρώτοι στόχοι του νέου Προέδρου της Βουλής
Στόχος του νέου Προέδρου της Βουλής είναι να υπάρξουν διακριτοί ρόλοι Βουλής και κυβέρνησης. Άλλωστε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο κ. Τασούλας ήταν εκείνος που εισηγήθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην γίνονται οι συνεδριάσεις του υπουργικού στη Βουλή. Μάλιστα, επιθυμεί να ενισχύσει τον ρόλο των βουλευτών αλλά και να διασφαλίσει την κατά συνείδηση ψήφο αυτών.
Το ρεκόρ που έχει αλλάξει πολλά χέρια
Το ρεκόρ των ψήφων στην εκλογή προέδρου έχει αλλάξει αρκετές φορές χέρια τα χρόνια της κρίσης. Αρχικά, τον Φίλιππο Πετσάλνικο που είχε εκλεγεί με 168 ψήφους (τον είχε στηρίξει τότε το ΠΑΣΟΚ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης), διαδέχθηκε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης το 2012 που είχε λάβει 223 ψήφους (είχαν βρεθεί 60 λευκά ψηφοδέλτια). Τον τελευταίο ξεπέρασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου που είχε λάβει 235 ψήφους, ενώ ο Νίκος Βούτσης εκλέχθηκε τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου με 181 ψήφους (είχαν βρεθεί 113 λευκά ψηφοδέλτια).
Ο Κώστας Τασούλας είναι ο 13ος πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Η εκλογή του Κώστα Τασούλα στο τρίτο ανώτερο θεσμικό πολιτειακό αξίωμα της χώρας συμπίπτει με την επομένη των γενεθλίων του, καθώς γεννήθηκε στα Ιωάννινα στις 17 Ιουλίου του 1959. Για πρώτη φορά στην Βουλή μπήκε στις εκλογές του 2000 όπου εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων και επανεξελέγη σε όλες τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι σήμερα. Στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, το 2007 διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ενώ το 2014 στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο Κώστας Τασούλας, κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε οριστεί ως ο υπεύθυνος Συντονιστής για την επεξεργασία και διαμόρφωση των προτάσεων της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και ήταν ο γενικός εισηγητής της στη σχετική Επιτροπή της Βουλής και στην Ολομέλεια.
Πριν την εκλογή του στην κεντρική πολιτική σκηνή, διετέλεσε δήμαρχος Κηφισιάς την περίοδο 1994-1998 ενώ από το 1990 είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς. Ο Κώστας Τασούλας πριν την εκλογή του στην τοπική αυτοδιοίκηση και στη Βουλή είχε διατελέσει ειδικός σύμβουλος στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και Γεωργίας (1989- 1990) καθώς πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.). Στην γαλάζια σκακιέρα, ο ίδιος θεωρείται «πολιτικό παιδί του Αβέρωφ» καθώς η πολιτική του σταδιοδρομία ξεκίνησε ως ιδιαίτερος γραμματέας του πρώην προέδρου της ΝΔ Ευάγγελου Αβέρωφ- Τοσίτσα, την περίοδο 1981-1990. Είναι δικηγόρος – μέλος του ΔΣΑ, ενώ στο επαγγελματικό του βιογραφικό ξεχωρίζει ότι το 1988-1989, ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου, έχει εργαστεί και σε δικηγορική εταιρεία του Λονδίνου. Είναι παντρεμένος με τη Φανή Σταθοπούλου και έχει δύο παιδιά.