Latest News

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Ό εφιάλτης των σκουπιδιών πλανάται πάλι στον Πειραιά - Οι μεγάλοι χαμένοι από το ρεζιλίκι με την βρόμικη πόλη


Ο εφιάλτης των σκουπιδιών πλανάται ξανά πάνω από τον Δήμο Πειραιά, καθώς κινδυνεύει να...
πνιγεί από σωρούς απορριμμάτων το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Η αγεφύρωτη διαφορά μεταξύ δημοτικής αρχής Μώραλη και των σωματείων των εργαζομένων  για τις υπερωρίες φαίνεται,  μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ότι παραμένει σε εκκρεμότητα, ενώ δίνουν και παίρνουν οι έμμεσες απειλές ανάμεσα στις δύο πλευρές. 
Μεγάλοι χαμένοι από όλη αυτή την αντιπαράθεση είναι οι δημότες, αλλά και η πόλη που κινδυνεύει να γίνει για μια ακόμη φορά ρεζίλι σε χιλιάδες εκδρομείς που θα περάσουν από το λιμάνι του Πειραιά ταξιδεύουντας με τα πλοία στα νησιά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, 
Αυτή σίγουρα δεν θα είναι η καλύτερη εικόνα για την πόλη.

Γιατί απέχουν από την εργασία οι εργαζόμενοι 
Οι εκπρόσωποι των συλλόγων-σωματείων του δήμου (Σύλλογος Εργαζομένων, Σωματείο Οδηγών Μηχανικών & Εργ/των, Σύλλογος Μονίμων και Αορίστου Χρόνου Υπαλλήλων, Σωματείο Οδηγών Χειριστών Εργατών Καθαριότητας) τονίζουν ότι δεν καταβάλλεται η υπερωριακή αμοιβή στους εργαζόμενους συμβασιούχος ορισμένου χρόνου που εργάστηκαν υπερωριακά για να καλύψουν τις ανάγκες υπηρεσιών του δήμου, ενώ οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου εργαζόμενοι που επίσης εργάζονται υπερωριακά βρίσκονται σε καθεστώς ανασφάλειας για το αν και πότε θα πληρωθούν. 
Προειδοποιούν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αν η δημοτική αρχή δεν δώσει λύση και χαρακτηρίζουν αδιανόητο οι εργαζόμενοι, που το σύστημα έχει αποκλείσει από τη μόνιμη και σταθερή εργασία, να δέχονται επιπλέον εκμετάλλευση και κατάργηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. 
Αδικαιόλογητο λάθος 

Αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, την απόφαση των εργαζομένων στην καθαριότητα να προχωρήσουν σε αποχή το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος,  μετά τη συνάντηση που είχαν μαζί του και τις διευκρινίσεις που δόθηκαν για την υπερωριακή αμοιβή τους.
Ο Γ. Μωράλης έκανε λόγο για μεμονωμενο γραφειοκρατικό λάθος και ήδη δόθηκε εντολή για πειθαρχική έρευνα, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπήρξε ποτέ μέχρι σήμερα και ούτε θα υπάρξει στο μέλλον ζήτημα με την αμοιβή των εργαζομένων, τόσο των μονίμων, όσο και των συμβασιούχων για την υπερωριακή εργασία.

Προφανώς τα επιχειρήματα του Δημάρχου δεν φαίνεται να έπεισαν τους εκπροσώπους των εργαζομένων που διεκδικούν να πληρωθούν τις δεδουλευμένες υπερωρίες τους... 
Με αφορμή το θέμα που έχει δημιουργηθεί, ο Δήμαρχος Πειραιά θα παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη τύπου «για να ενημερωθεί πληρέστερα η κοινή γνώμη, οι κάτοικοι, οι επισκέπτες, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες της πόλης για την άσκοπη αυτή απόφαση των Σωματείων».

Πάντως από το Δήμο Πειραιά έχουν αρχίσει διαρροές που αφήνουν εμμέσως πλην σαφώς να αιωρούνται απειλές για ιδίωτες στην καθαριότητα, αν οι εργαζόμενοι συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για τις υπερωρίες. 

O Bασίλης Γκιτάκος, αντιπρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομενων στην καθαριότητα του Δ. Πειραιά το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος και την έκτακτη συνέντευξη Τύπου που διοργανώνει η δημοτική Αρχή για το θέμα, τονίζει:

«Θα περιμέναμε διαφορετική προσέγγιση από τον Δήμαρχο Πειραιά για την απλήρωτη υπερεργασία των εργαζομένων με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου δίμηνης διάρκειας, τους οποίους και υπερεκμεταλλεύτηκε ο Δήμος υποχρεώνοντας τους να δουλεύουν νύχτα, όλες τις αργίες (Πάσχα κλπ), τις Κυριακές και τελικά να τους πετάξουν σαν στημένη λεμονόκουπα ξανά στην ανεργία και απλήρωτους. Και ήταν μόνο αυτοί …??? Το να χαρακτηρίζει ο Δήμαρχος αδικαιολόγητη την αντίδραση των εργαζομένων για την καταβολή των δεδουλευμένων τους αποτελεί πράγματι σημείο των καιρών».

Να πληρωθούν ΤΩΡΑ οι εργαζόμενοι

Καθαρή θέση στο πρόβλημα πήρε η "Ανταρσία στο Λιμάνι" η οποία συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων του Δήμου Πειραιά που "ζητούν να πληρωθούν για τις υπερωρίες που έχουν δουλέψει. Γι' αυτό τα Σωματεία τους κήρυξαν αποχή από την υπερεργασία, από Σάββατο 15 έως την Δευτέρα 17/6.

Όλοι εμείς που καταλαβαίνουμε τι σημαίνει να μην έχεις δουλειά, να μην φτάνει ο μισθός ούτε για τα αναγκαία, να δουλεύεις και να μην πληρώνεσαι απαιτούμε μαζί τους την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους. Η δημοτική αρχή Μώραλη - Μαρινάκη να αναλάβει τις ευθύνες της και να πληρώσει τώρα τους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους.

Απαιτούμε μαζικές προσλήψεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά, αυξήσεις στους μισθούς. Απαιτούμε αποκλειστικά δημόσιες και ποιοτικές δημοτικές υπηρεσίες για όλους.

Ο κοινός αγώνας όλων των εργαζόμενων είναι ο μόνος δρόμος για να κάνουμε τον Πειραιά καλύτερο".


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ