Latest News

Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Πώς θα απαντήσει η Ευρώπη στην τουρκική προκλητικότητα! Σκληρά «παζάρια» στο παρασκήνιο!

Το πρώτο επίσημο κοινό ανακοινωθέν μετά τις τουρκικές προκλήσεις στη Μεσόγειο που...
θα εκδοθεί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα επιβεβαιώνει το κλείσιμο της πόρτας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία.

 «Δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας», αναγράφει, επισημοποιώντας το «πάγωμα» της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν μπει στον πάγο εδώ και αρκετό καιρό και, μάλιστα, και από τις δύο πλευρές. Παρόλα αυτά, δεν μειώνεται η βαρύτητά μιας επίσημης τέτοιας παραδοχής, η οποία- έστω και προσχηματικά- σχετίζεται με αυτό που ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου χαρακτηρίστηκε «θαλάσσια εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ».
Το πραγματικό ερώτημα που τίθεται είναι, όπως σημειώνει το protothema.gr,  αν θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα εναντίον της Τουρκίας. Πρακτικά μέτρα αποτροπής κατά της Άγκυρας που θα πονέσουν την ήδη λαβωμένη οικονομία της.
Η Βρετανία, πάντως, δεν μοιάζει διατεθειμένη για κάτι τέτοιο. Παρασκηνιακά συναινεί με μία φραστική κλιμάκωση, προωθώντας, όμως, την άποψη να μην παρθούν «κανενός είδους κυρώσεις». Την άποψη αυτή υιοθετεί η Βουλγαρία και η Ουγγαρία. Αξίζει να δούμε τί στάση θα κρατήσει το Βερολίνο και το Παρίσι. Να θυμίσουμε ότι η λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας απαιτεί ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών-μελών.
Παρασκηνιακά, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα,  διεξάγεται μια σκληρή μάχη προκειμένου να υπερβούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την θεωρία και να περάσουν στην πράξη: διασύνδεση των κεφαλαίων για την ένταξη της Τουρκίας με το ζήτημα των παραβιάσεων της Κυπριακής ΑΟΖ και νομικές συνέπειες στις εταιρείες και στα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις. Βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι το ζήτημα αυτό υπερβαίνει την Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς έχει να κάνει με τη διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τα ίδια τα γενικότερα συμφέροντα της ΕΕ.
Η Τουρκία, όμως, επίσης εργάζεται πυρετωδώς από το παρασκήνιο. Παίζει το χαρτί του κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ. Παρεμβαίνει δηλαδή προς κράτη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που έχουν και καθεστώς μέλους της ΕΕ και ούτε λίγο ούτε πολύ απειλεί ότι σε περίπτωση που συμφωνήσουν με μέτρα θα υπάρξουν αντίποινα.