Latest News

Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Το «Μινιόν» πωλείται! Σε ποια εταιρεία ανήκει και πόσα ζητά

Το θρυλικό «Μινιόν» που τη δεκαετία του ’70 δέσποζε στο κέντρο της Αθήνας και ήταν ενδέκατο σε μέγεθος με βάση τις πωλήσεις ...
σε ολόκληρη την Ευρώπη, παραμένει επί δύο δεκαετίες κλειστό και βρίσκεται κυριολεκτικά μόνο με τα μπετά.


Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης του «Μινιόν», η Folli Follie Holdings S.A., έβαλε πωλητήριο αντί 25 εκατ. ευρώ, ένα ποσό που ίσως αποτελέσει τη τελευταία ανάσα ρευστότητας για την καταρρέουσα εισηγμένη.
Το ιστορικό κτίριο βρίσκεται στην κατάληξη της οδού 28ης Οκτωβρίου προς την Ομόνοια και μεταξύ αυτής και των οδών Σατωβριάνδου, Δώρου και Βερανζέρου και καλύπτει τα τρία τέταρτα τουλάχιστον ολόκληρου του οικοδομικού τετραγώνου. Η συνολική δομημένη επιφάνεια είναι της τάξης των 20.000 τετραγωνικών μέτρων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» το κτίριο δεν είναι δεσμευμένο από τις δικαστικές αρχές, καθώς ανήκει στη Folli Follie Holdings S.A. και όχι στη Folli Follie ΑΕΒΕ. Η Deloitte το έχει αποτιμήσει κοντά στην προαναφερθείσα αξία των 25 εκατ. ευρώ. Αν και υπήρχαν αρκετοί συνιδιοκτήτες, με τον χρόνο η οικογένεια Κουτσολιούτσου «ωρίμασε το ιδιοκτησιακό» και τώρα φέρεται να διαθέτει τον πλήρη έλεγχο με κάποια δικαιώματα μειοψηφίας να είναι de facto υποχρεωμένα να ακολουθούν τις αποφάσεις της Folli Follie Holdings, αναφέρουν συμβολαιογραφικές πηγές.
Για το κτίριο έχει ενδιαφερθεί στο παρελθόν και μεγάλη ξένη αλυσίδα πώλησης αθλητικών ειδών, που όμως δεν προχώρησε τελικά για διαφόρους λόγους, αναφέρουν πρόσωπα με γνώση εκείνων των συζητήσεων. Επίσης, η ίδια η Folli Follie εξέτασε την προοπτική να δημιουργήσει εκεί το δικό της πολυκατάστημα, αλλά δεν προχώρησε τελικά.

Η ιστορία του «Μινιόν»
Σε κάθε περίπτωση, η Folli Follie εκτιμάται πως θα προσπαθήσει να κινηθεί άμεσα, όχι μόνον επειδή έχει άμεση ανάγκη τη ρευστότητα, αλλά και επειδή είναι πιθανόν κάποιος από τους πιστωτές να σπεύσει να αξιώσει την αποζημίωσή του επιχειρώντας τη βίαιη εκποίηση του κτιρίου.
Από τη δεκαετία του 1950 το πρώτο περίπτερο με το όνομα «Μινιόν» που ίδρυσε το 1934 ο Γιάννης Γεωργακάς με έναν συνεταίρο, εξελίχθηκε σταδιακά σε μεγάλο πολυκατάστημα. Τη δεκαετία του ’70,  είχε πια καταστεί ένα γιγαντιαίο για τα μεγέθη της εποχής σύγχρονο πολυκατάστημα, με ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξεως του ενός δισ. δραχμών (2,9 εκατ. ευρώ).
Τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου του 1980 όμως, εν μέσω της εορταστικής περιόδου, μια μεγάλη φωτιά που αποδείχτηκε πως οφειλόταν σε εμπρησμό κατέστρεψε το πολυκατάστημα. Οι ζημιές αποκαταστάθηκαν με μεγάλα δάνεια και το κατάστημα επαναλειτούργησε, αλλά τελικά το 1983 η επιχείρηση, λόγω των πολύ μεγάλων χρεών και της οικονομικής κρίσης που ενέσκηψε στη χώρα εκείνη την περίοδο, κρατικοποιήθηκε και έγινε μια από τις λεγόμενες «προβληματικές επιχειρήσεις».
Αποτέλεσμα ήταν το 1998 να χρεοκοπήσει οριστικά. Τότε το κτίριο αγοράστηκε από την οικογένεια Φάις (Elmec Sports), η οποία είχε φιλοδοξίες να επαναλειτουργήσει το κατάστημα έπειτα από ανακαίνιση. Τελικά όμως η Elmec πουλήθηκε στη συνέχεια στον όμιλο Folli Follie, ο οποίος, αφού προσπάθησε το 2012 ανεπιτυχώς να το ενοικιάσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος με μηνιαίο μίσθωμα 180.000 ευρώ, έκανε κάποια σχέδια για την επαναλειτουργία του.